Seksuele veiligheid - training en preventie


Wat kan ik doen?

Preventie-activiteiten

We willen graag de mogelijkheid geven aan iedereen op de universiteit om betrokken te raken bij het programma. Daarom biedt de Universiteit Maastricht verschillende initiatieven aan op het gebied van seksuele gezondheid. 

Zo geven we onder andere workshops en trainingen. Dit doen we omdat zowel bewustwording maar ook vaardigheden belangrijke stappen blijken te zijn voor een betere en seksueel gezondere situatie. Tijdens onze trainingen gaan we in op verschillende vaardigheden die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag. Denk bijvoorbeeld aan ‘actief omstandersschap’, ‘peer-to-peer disclosure’ en het aangeven van grenzen. Onze actuele trainingen kun je hier vinden.

Bezoek onze events
Meld je nu aan!

Ook is er de mogelijkheid om directer betrokken te raken bij het programma. Kijk hier voor de groepen waarbij je je kunt aansluiten.

  We werken voortdurend aan de informatie op deze pagina. Heb je opmerkingen of suggesties? Alle feedback is welkom; stuur een e-mail naar sexualsafetyum@maastrichtuniversity.nl.

Peer-to-peer disclosure


Als je met iemand die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt wilt gaan praten, kan het fijn zijn om meer te weten over hoe je dat kunt aanvliegen. Een seksueel grensoverschrijdende ervaring kan gevoelig liggen. Secuur communiceren is daarom wenselijk. 

Dat betekent niet dat je bang hoeft te zijn om zo’n gesprek te voeren. Het is al heel fijn dat je een luisterend oor wilt bieden. Ook kun je onderstaande handvatten gebruiken bij het voeren voor zo’n gesprek.

1. Stel je reactie en oordeel uit

Als toehoorder kan het zijn dat je je niet direct kunt inleven in de situatie. Soms kan het zijn dat je - als reactie daarop - iets te snel wilt reageren. Uit ongemak willen mensen bijvoorbeeld weleens ‘sympathiseren’. Dan zeggen ze zoiets als:

“Heel herkenbaar, ik had laatst ook zoiets vervelends meegemaakt in de kroeg.”

Ook kan het zijn dat een toehoorder te snel denkt te begrijpen hoe de vork in de steel zit of een mening heeft.

Het komt regelmatig voor dat slachtoffers schaamte, schuldgevoelens of oordelen over zichzelf en de gebeurtenis hebben. Dat kan het moeilijk maken om over de gebeurtenis te praten. Door je reactie uit te stellen zorg je ervoor dat iemand zich gehoord voelt en zich kwetsbaar durft op te stellen. Bovendien geef je door niet direct iets te zeggen de ander een (stille) aanmoediging om verder te vertellen

2.    Laat weten dat het niet hun schuld is

In het verlengde van de schaamte, hebben slachtoffers vaak het idee dat ze schuldig zijn aan de situatie. Iemand kan zich schuldig voelen vanwege uiteenlopende zaken. Hoe dan ook, is het daarom belangrijk om te benoemen dat zij niet schuldig zijn aan de situatie.

3.    Luister aandachtig en stel open vragen

Goed luisteren kan lastig zijn. We kunnen geneigd zijn in valkuilen te stappen die de ander juist het gevoel geeft niet gehoord te worden, bijvoorbeeld door te snel te adviseren, zinnen af te maken of te veel in te vullen. Een oplossing hiervoor kan zijn om open vragen te stellen. Dat kunnen vragen zijn over de situatie zelf, maar ook over wat de behoefte is of hoe jij kunt helpen. 

4.    Steun diegene in hun wensen

Vaak willen we het beste voor de mensen om ons heen. Het liefst willen we direct alles beter maken. Het kan zijn dat een slachtoffer niet meteen praktische hulp wil of alles wil delen. Voor het slachtoffer is het fijn om gesteund en gerespecteerd te worden in hun wensen. 
 

 10 #MeToo Conversation etiquette hints
Richtlijnen over hoe te reageren wanneer je van iemand hoort dat diegene te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Trainingen

Tijdens onze trainingen willen we in een fijne setting de mogelijkheid geven om meer praktische en theoretische kennis op te doen over verschillende onderwerpen binnen de seksuele gezondheid. Hieronder vind je onze actuele trainingen.

De trainingen die we bieden wisselen van tijd tot tijd en worden met enige regelmaat geactualiseerd. Is de training waarvoor je je wilt aanmelden al vol? Houd dan regelmatig de webpagina in de gaten.

●    Consent 
●    EAAA
●    TBA

Deelnemen aan preventieactiviteiten

Wil je je actiever inzetten als student? Dat kan! Er zijn verschillende initiatieven waarbij je input kunt geven en kunt bijdragen. 


Studentenpanel

Het studentenpanel komt regelmatig met elkaar samen om feedback en input te geven voor het programma seksuele veiligheid. Elke twee weken staan er andere punten op het programma waarmee het panel aan de slag gaat. In concreet kun je denken aan proeflezen of ideeën aandragen voor het programma. Ook is het panel verantwoordelijk geweest voor de flyer en het logo!

Interesse om mee te helpen? Neem contact op via sexualsafetyum@maastrichtuniversity.nl voor meer informatie of om je aan te melden.
 

Sexual safety

Blijf je liever anoniem? Dat kan ook. Via sexual safety kun je anoniem je feedback en ideeën achter laten. 
 

Focus groups voor Green Dot Program

Het Green Dot Program is een van origine Amerikaans initiatief om actief omstanderschap te stimuleren binnen universiteiten. Ook bij Universiteit Maastricht willen we aan de slag met het Green Dot Program. Om dit programma aan te passen aan onze universiteit hebben we input nodig. Via de focusgroups kunnen studenten (anoniem) hun gedachtes en ideeën hiervoor inbrengen. We gaan hiermee vanaf het najaar van start.

LHBTQI+ 

Wanneer je als gender (queer) persoon te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, kan fijn zijn om steun te vinden bij mensen of instanties die verwantschap hebben met de community. Hieronder vind je onze bronnenlijst.
 

Men as well

Men as well is een Nederlandse stichting tegen seksueel geweld tegen mannen, trans- en non binaire personen in Nederland. Je kunt hen chatten en mailen als je hulp zoekt. Ook hebben ze een gratis workshop voor nieuwkomers in de gemeenschap.


UM Pride

Universiteit Maastricht heeft een eigen LHBTQI+ gemeenschap waarvan je lid kunt worden. Met studenten en medewerkers willen ze diversiteit binnen de universiteit stimuleren. Wil je lid worden en actief bijdragen? Kijk dan hier.
 

Transvisie

De stichting Transvisie zet zich in voor alle mensen met vragen rond hun genderidentiteit en voor hun familie, naasten en relevante omgeving. Dat doen ze op verschillende manieren. Zo hebben ze contactgroepen om anderen in de community te ontmoeten, een kennisbank en deskundigen op het gebied van genderzorg. De laatstgenoemden zijn er om je verder te helpen, bijvoorbeeld met zaken omtrent vergoedingen.
 

Iedereen is anders

Op de website van Iedereen is anders staat allerlei informatie over seksuele voorkeur. Ook (of juist) als je er nog niet uit bent kun je hier meer lezen over hoe we in elkaar zitten in dit opzicht. Naast hun kennisbank, kun je op hun site ook vinden waar je terecht kunt wanneer je hulp zoekt in het kader van LHBTIQA+
 

Meer weten?

Als je meer kennis wilt opdoen over gender en LHBTIQ+ kun je hieronder een kijkje nemen:

●    https://www.youtube.com/watch?v=2oLXO1ZBoFM&t=6s genderkoekie 
●    https://www.itspronouncedmetrosexual.com/2018/10/the-genderbread-person-v4/ 
●   http://assets2.hrc.org/files/assets/resources/Trans_Safer_Sex_Guide_FINAL.pdf
●   https://thesexyouwant.ca/looking-out-for-yourself/

Kijk, luister, lees en doetips


Podcasts

● Niet jouw schuld 
In deze podcast vertellen jongeren over hun ervaringen en reflecteren professionals hierop.

● Alles op tafe
Mariëtte Hamer nodigt samen met Sahil Amar Aïssa gasten uit om te praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag, aan een steeds wisselende tafel.

● Medusa’s missie 
Host Fleur Aben gaat in deze podcast in gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik om gevoelens van schaamte en schuld te doorbreken.


Websites

● Ben je oké?
Deze campagne van Rutgers (het expertisecentrum seksualiteit) wil aanzetten tot actief omstanderschap. Op hun website kun je meer leren over het herkennen van grensoverschrijdende situaties.

● Lov4EU
Lov4EU is een onderdeel van het EuRegio Project van de Universiteit Maastricht. Ons doel: naar nul nieuwe hiv-infecties in de Euregio Maas-Rijn! Op hun website vind je allerlei informatie en bronnen gerelateerd aan dit onderwerp.
 

Youtube en video

● Sekszusjes

De zusjes Krista en Marcelle voeren in Sekszusjes TV openhartige en eerlijke gesprekken over seksualiteit. De afleveringen zijn te zien bij NPO of via Youtube.


Spellen en apps

● Talk that Talk
Talk that talk is een (fysiek) spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je kunt de speelkaarten online downloaden via hun website.


Kennis en lezen

● Je mag ook niets meer zeggen
In het boek Je mag ook niets meer zeggen maakt Mounir Samuel met humor duidelijk op welke manieren een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen.

● Inclusieve taal
Op deze pagina van Universiteit Maastricht kun je meer leren over inclusieve taal.

● Kennisbaken seks en gezondheid
Op de website van Suffolk University kun je uiteenlopende artikelen vinden die te maken hebben met seksuele gezondheid.

● Neurodiversiteit en seks
Een bronnenlijst met verschillende tips voor kennistips gerelateerd aan seks en neurodiversiteit

  • Het Programma Seksuele Veiligheid heeft het ‘Ben je okay?’ college beschikbaar gemaakt voor alle UM studenten. Een college ter bevordering van seksuele veiligheid en seksueel welzijn. 

  • Mariette Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, ging vrijdag 15 september in gesprek met studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. Dat deed ze samen met CvB voorzitter Rianne Letschert en Joyce Grul, programmanager seksuele veiligheid...

  • Tijdens de INKOM is afgelopen week aandacht besteed aan de sociale veiligheid van studenten en dan met name aan het seksuele aspect van de omgang met elkaar. Die aandacht is belangrijk zodat het thema bespreekbaar blijft en slachtoffers/overlevenden de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig...

  • 09 nov
    09:30 - 15:00

    Master Open Dag

    We hopen je op onze campus te begroeten tijdens de volgende Master Open Dag en een goede indruk te geven van wat studeren aan de Universiteit Maastricht inhoudt.