On the Road to a Resilient Limburg: Join the Conversation!

Ben je benieuwd hoe Limburg zich voorbereidt op toekomstige uitdagingen? Het Transitie Platform organiseerde op 4 juni een evenement gericht op het versterken van de veerkracht van onze regio. Experts uit crisisbeheer, duurzaamheid en lokale veiligheidsorganisaties verkenden hoe schokken Limburg zouden kunnen beïnvloeden en hoe we ons kunnen aanpassen.

Hoogtepunten waren onder meer de lancering van de innovatieve "Shock Box" en belangrijke inzichten over hoe we een toekomst kunnen bouwen die beter bestand is tegen schokken voor onze provincie.

Op 4 juni was het zover.

Tijd voor het eerste event van het transitieplatform.

En niet zomaar een event, een event dat volledig in het teken stond van de schokbestendigheid van Limburg.

Welke schokken kunnen op onze provincie afkomen en zijn we daarop voorbereid? Hoe veerkrachtig zijn we als provincie?

Na een korte maar krachtige panel discussie, hebben de aanwezigen diverse schokken op Limburg losgelaten.

De ochtend vloog om.

Tijdens het panelgesprek werd het publiek door de Antwerpse zonecommandant Bert Brugghemans wegwijs gemaakt in de wereld van crisisbeheer. Hij benadrukt dat het echt een stap vooruit is dat we in de regio over nieuwe toekomstige schokken de strategische dialoog met elkaar aangaan. Dit gebeurt te weinig is zijn ervaring. Daarbij verdient een discussie over de veerkracht van de regio en hoe deze te versterken zeker aandacht. Want er moet iets veranderen, we zijn nog niet schokbestendig genoeg.

Bert adviseert om niet alleen een risicoanalyse te verbinden aan dit soort verkenningen maar ook de positieve kanten en gevolgen van schokken mee te wegen. Schokken maken systemen ook sterker en brengen nieuwe kansen met zich mee.

discussion during transition event

Het transitieplatform is vooral gericht op duurzaamheidsvraagstukken. 

Frank Boons, hoogleraar politieke economie en duurzaamheid en tevens directeur Maastricht Sustainability Institute, benadrukt dat de tijd van het enkel verkennen van graduele veranderingen in de duurzaamheidswetenschappen passé is. We moeten meer kennis ontwikkelen op vlak van wat schokken in de context van duurzaamheidstransities kunnen betekenen. Ze kunnen transities aanjagen en afremmen. De mechanismen hierachter moeten we als wetenschappers beter leren doorgronden dan gaan we ook beter de hefbomen voor verandering kunnen identificeren. 

Samen met mensen van de Veiligheidsregio’s van Limburg, onderzoekers, mensen van de overheid en maatschappelijke organisaties is de afgelopen tijd over schokken en de betekenis ervan voor onze leefomgeving nagedacht. Duidelijk is geworden dat er meer tools nodig zijn om meer grip te krijgen op deze complexe schokken. 

Nik Baerten van Pantopicon toekomstonderzoeker en designer van de zogeheten shock box heeft deze box tijdens het event gelanceerd. De shock box is een doos met vele denkbare toekomstige schokken die op onze leefomgeving kunnen afkomen vergezeld van prikkelende werkmaterialen om op systematische wijze de gevolgen van de schokken te doorgronden. 

presentations during the event

Mensen van de Limburgse Veiligheidsregio’s hadden de shock box van te voren al getest. 

Zoals Gregory Zautsen  (innovatiemanager bij Veiligheidsregio Limburg Noord) aangaf, deze box dwingt je om over minder voor de hand liggende scenario’s na te denken, in dialoog met elkaar. Het gebruik van de box  opent je ogen wat betreft op welke gevolgen je wel of niet bent voorbereid, ook als Veiligheidsregio’s. Dit soort exercities maken duidelijk welke strategische leemten ingevuld dienen te worden en met wie je in gesprek moet gaan.

De trekkers van het Transitieplatform, Erwin de Bruin (gemeente Maastricht) en Nicole Rijkens (Maastricht Sustainability Institute ) blikken positief terug op dit eerste event. “De evaluatie die door alle aanwezigen is ingevuld leert ons dat we een heel belangrijk onderwerp hebben vastgepakt en dat de strategische dialoog hieromtrent gecontinueerd dient te worden”. 

Onze regio leent  zich bij uitstek voor het in de praktijk brengen van het aangereikte gedachtengoed; zeker een provincie als Limburg met veel grensligging kan geconfronteerd worden met schokken waarop je weinig kan sturen maar die grote impact op eigen grondgebied kunnen hebben (en vice versa).

Zoals ook Bert Brugghemans beaamt, “goed dat wetenschap en praktijk expliciet worden gekoppeld via dit platform, dit willen we ook graag in Antwerpen doen. Het is heel erg jammer als wetenschappelijke inzichten niet in de maatschappij sijpelen, dat zou een gemiste kans zijn”. 

Het zal dan ook niet bij dit ene event blijven. Wordt vervolgd! 

participants of the transition platform event