Prof Dr Rianne Letschert (R.M.)
Loopbaan
Prof. dr. Rianne Letschert (1976) is sinds november 2021 voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht. Zij was Rector Magnificus van de Universiteit Maastricht van september 2016 tot februari 2022.
Zij studeerde Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Montpellier. Van april tot augustus 2010 was zij Visiting Research Fellow aan het Lauterpacht Centre for International Law van de Universiteit van Cambridge (UK), en Research Fellow van Clare Hall, Cambridge. In 2014 was zij gasthoogleraar aan de Universiteit van Barcelona. In 2012 werd Letschert lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waarvan zij in april 2015 voorzitter werd.
Zij is auteur en redacteur van verschillende boekpublicaties en artikelen in nationale en internationale tijdschriften. Ook was ze directeur van het International Victimology Institute (INTERVICT/Tilburg University), waar ze een masteropleiding Victimology and Criminal Justice opzette, die al snel veel nationale en internationale studenten uit verschillende academische disciplines aantrok. Het werken in een interdisciplinair team heeft haar eigen wetenschappelijke ontwikkeling sterk beïnvloed.
In mei 2015 kregen zij en haar team een Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek om de impact te bestuderen van internationale tribunalen op samenlevingen en individuen die zijn geconfronteerd met ernstige mensenrechtenschendingen en internationale misdrijven.
Ze heeft altijd veel tijd gestoken in het vertalen van wetenschappelijke kennis naar maatschappelijke impact. Zo was zij deskundig adviseur namens de slachtoffers bij het Speciale Tribunaal voor Libanon, gaf zij verschillende openbare lezingen en houden haar nevenactiviteiten verband met maatschappelijk relevante thema's.
Een van haar hoofdtaken als bestuurlijk co-leider van een landelijk programma 'Erkennen en Waarderen' van de Universiteiten van Nederland (UNL) is de implementatie van het position paper 'Ruimte voor ieders Talent', niet alleen in Maastricht maar in de gehele academische sector. Haar recente benoeming tot voorzitter van CoARA, dat betrekking heeft op de herziening van d4e wijze van onderzoeksbeoordelingen, past perfect in haar ambitie om de carrièrepaden en mogelijkheden van academisch personeel fundamenteel te heroverwegen.
In maart 2023 is zij voorzitter geworden van de Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds.