Taal
  • Engels
Format
  • Voltijd
  • Deeltijd
Startdatum
  • September
Locatie
  • Maastricht
Contacteer ons

Human Movement Sciences

Ontdek de wetenschap achter beweging, gezondheid en prestatie. In deze master verken je de invloed van beweging en voeding op het lichaam - van patiënten tot atleten. Kies uit twee specialisaties: Gezondheid & Revalidatie of Sport & Voeding.

Contacteer ons
human movement sciences header

Waarom deze studie?

Gezondheid en welzijn zijn belangrijker dan ooit en het vakgebied bewegingswetenschappen wint steeds meer aan betekenis. De mens is gemaakt om te bewegen, maar het moderne leven is steeds bewegingsarmer geworden — met chronische aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes tot gevolg. Overheden en gezondheidsorganisaties erkennen daarom niet alleen sport en lichaamsbeweging, maar ook algemene fysieke activiteit als een belangrijk volksgezondheidsthema.

Inzicht in de biologische basis van de gezondheidsvoordelen helpt om deze problemen aan te pakken. Dit programma behandelt alle aspecten van de relatie tussen fysieke activiteit, gezondheid en prestatie — van patiënten die proberen te herstellen, tot mensen die fit willen blijven, tot topsporters die naar het hoogste niveau streven.

Dit programma is iets voor jou als:

  • je een sterke interesse hebt in de rol van fysieke activiteit bij het voorkomen en behandelen van ziekten, en in de rol van lichamelijke training en voeding bij (sport)prestaties,
  • je gepassioneerd bent over het inzetten van wetenschap om menselijke beweging te optimaliseren in relatie tot algemene gezondheid, veroudering, ziekte en prestaties,
  • je fysieke activiteit wilt promoten als antwoord op hedendaagse gezondheidsvraagstukken.

Een biologische en fysieke invalshoek op gezondheid

Als student Human Movement Sciences, leer je hoe je biologische kennis over cellen, weefsels, organen en hele organismen kunt toepassen om vragen te beantwoorden zoals: hoe kunnen we gezondheidsproblemen aanpakken met kennis van de biologische en biofysische mechanismen die betrokken zijn bij fysieke activiteit? Hoe kunnen we ouderen helpen mobiel en zelfstandig te blijven? En hoe kunnen we atleten trainen om Olympisch kampioen te worden?

Stel je studie zelf samen

Het programma biedt veel variatie, met vakken over uiteenlopende thema’s zoals voeding, spier- en hersenfunctie, energieproductie en metabool profiel. Voor de start van je studie kies je uit twee specialisaties: Health and Rehabilitation of Sports and Nutrition. Binnen het verplichte vakkenaanbod van deze specialisaties is er ook veel ruimte om je op specifieke interessegebieden te richten.

Ter afronding van je studie loop je een individuele, onderzoeksstage van vier tot vijf maanden. Tijdens deze stage krijg je de kans om je eigen focus binnen het programma na te streven. Of je nu sportadviseur wilt worden, wilt werken als inspanningsfysioloog, of zelfs je eigen bedrijf wilt starten op het gebied van beweegpromotie na je afstuderen — het programma zorgt ervoor dat je alle academische kennis en vaardigheden opdoet om je carrière succesvol te starten. 

State-of-the-art faciliteiten

Het bewegingswetenschappen onderzoek aan de Universiteit Maastricht richt zich op het begrijpen van de biologische principes achter menselijke beweging en op het toepassen van deze kennis om effectieve interventies te ontwikkelen die gezondheid ondersteunen gedurende de hele levensloop. Dit omvat biomechanica, inspanningsfysiologie en neurowetenschappen van beweging, evenals (sport)voedingswetenschap. Voorbeelden van lopend onderzoek zijn: bewegen in virtuele werelden, inactiviteitsfysiologie, en spieradaptatie en gezondheid.

Binnen de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences krijg je toegang tot volledig uitgeruste experimentele laboratoria. Zowel in het onderwijs als in het onderzoek maken we gebruik van geavanceerde apparatuur voor inspanningsfysiologie en bewegingsanalyse. Beschikbare faciliteiten zijn onder andere:

  • Metabolic Research Unit Maastricht (MRUM)
  • Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN)
  • Laboratoria voor spierfysiologie
  • Clinical Research Unit

De sterktes van onze faculteit