Waarom deze studie?
Gezondheid en welzijn zijn belangrijker dan ooit en het vakgebied bewegingswetenschappen wint steeds meer aan betekenis. De mens is gemaakt om te bewegen, maar het moderne leven is steeds bewegingsarmer geworden — met chronische aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes tot gevolg. Overheden en gezondheidsorganisaties erkennen daarom niet alleen sport en lichaamsbeweging, maar ook algemene fysieke activiteit als een belangrijk volksgezondheidsthema.
Inzicht in de biologische basis van de gezondheidsvoordelen helpt om deze problemen aan te pakken. Dit programma behandelt alle aspecten van de relatie tussen fysieke activiteit, gezondheid en prestatie — van patiënten die proberen te herstellen, tot mensen die fit willen blijven, tot topsporters die naar het hoogste niveau streven.
Dit programma is iets voor jou als:
- je een sterke interesse hebt in de rol van fysieke activiteit bij het voorkomen en behandelen van ziekten, en in de rol van lichamelijke training en voeding bij (sport)prestaties,
- je gepassioneerd bent over het inzetten van wetenschap om menselijke beweging te optimaliseren in relatie tot algemene gezondheid, veroudering, ziekte en prestaties,
- je fysieke activiteit wilt promoten als antwoord op hedendaagse gezondheidsvraagstukken.
Een biologische en fysieke invalshoek op gezondheid
Als student Human Movement Sciences, leer je hoe je biologische kennis over cellen, weefsels, organen en hele organismen kunt toepassen om vragen te beantwoorden zoals: hoe kunnen we gezondheidsproblemen aanpakken met kennis van de biologische en biofysische mechanismen die betrokken zijn bij fysieke activiteit? Hoe kunnen we ouderen helpen mobiel en zelfstandig te blijven? En hoe kunnen we atleten trainen om Olympisch kampioen te worden?
Stel je studie zelf samen
Het programma biedt veel variatie, met vakken over uiteenlopende thema’s zoals voeding, spier- en hersenfunctie, energieproductie en metabool profiel. Voor de start van je studie kies je uit twee specialisaties: Health and Rehabilitation of Sports and Nutrition. Binnen het verplichte vakkenaanbod van deze specialisaties is er ook veel ruimte om je op specifieke interessegebieden te richten.
Ter afronding van je studie loop je een individuele, onderzoeksstage van vier tot vijf maanden. Tijdens deze stage krijg je de kans om je eigen focus binnen het programma na te streven. Of je nu sportadviseur wilt worden, wilt werken als inspanningsfysioloog, of zelfs je eigen bedrijf wilt starten op het gebied van beweegpromotie na je afstuderen — het programma zorgt ervoor dat je alle academische kennis en vaardigheden opdoet om je carrière succesvol te starten.
State-of-the-art faciliteiten
Het bewegingswetenschappen onderzoek aan de Universiteit Maastricht richt zich op het begrijpen van de biologische principes achter menselijke beweging en op het toepassen van deze kennis om effectieve interventies te ontwikkelen die gezondheid ondersteunen gedurende de hele levensloop. Dit omvat biomechanica, inspanningsfysiologie en neurowetenschappen van beweging, evenals (sport)voedingswetenschap. Voorbeelden van lopend onderzoek zijn: bewegen in virtuele werelden, inactiviteitsfysiologie, en spieradaptatie en gezondheid.
Binnen de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences krijg je toegang tot volledig uitgeruste experimentele laboratoria. Zowel in het onderwijs als in het onderzoek maken we gebruik van geavanceerde apparatuur voor inspanningsfysiologie en bewegingsanalyse. Beschikbare faciliteiten zijn onder andere:
- Metabolic Research Unit Maastricht (MRUM)
- Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN)
- Laboratoria voor spierfysiologie
- Clinical Research Unit
De sterktes van onze faculteit
Employability
We leggen de nadruk op het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden die gezocht worden op de arbeidsmarkt. Ons onderwijssysteem, dat zich richt op kleinschalige onderwijsactiviteiten, het stimuleren van zelfstandigheid bij studenten en het bevorderen van samenwerking in groepsverband, bereidt je voor om efficiënt te functioneren, je werk goed te plannen en effectief te communiceren en samen te werken.
Onze docenten beschikken over uitgebreide netwerken, wat bijdraagt aan de betrokkenheid van vooraanstaande wetenschappers en praktijkdeskundigen als tutoren, docenten en scriptiebegeleiders. Elk jaar organiseren we een carrière evenement waarbij we alumni uitnodigen en netwerkmogelijkheden creëren.
Scriptieonderzoek
Je hebt een breed scala aan mogelijkheden om je scriptieonderzoek uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om je onderzoek binnen een academische setting te doen, maar er zijn ook volop opties buiten de universiteit. We hebben een sterk netwerk met ziekenhuizen, revalidatiecentra, gezondheidsinstellingen en sportorganisaties, zowel in Nederland als internationaal. Naast het vaste aanbod is het vaak ook mogelijk om zelf je afstudeeronderzoek te organiseren. De onderwerpen en stageplaatsen worden vroeg in het jaar gecommuniceerd, zodat je voldoende tijd hebt om een passend onderwerp te kiezen.
Diversiteit in onze studentenpopulatie
We verwelkomen studenten met uiteenlopende academische achtergronden in ons programma. Sommige studenten komen van een universitaire bacheloropleiding of van het hbo, terwijl anderen naar Maastricht komen met vergelijkbare diploma’s uit andere delen van de wereld. Diversiteit binnen het programma verrijkt het leerproces en wij stimuleren die diversiteit actief.
Daarnaast volgen sommige studenten het programma voltijds, terwijl anderen ervoor kiezen om het deeltijds te doen, in combinatie met werk of gezinsleven. De kennis en ervaring die voortkomen uit deze diversiteit bieden unieke kansen om van én met elkaar te leren.
PREMIUM honours programma
Wil je tijdens je studie extra ervaring opdoen in de echte wereld? Het PREMIUM honoursprogramma helpt je de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team van studenten en onder begeleiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een praktijkopdracht voor een bedrijf, NGO of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en volgt masterclasses en workshops. Dit alles neemt ongeveer 250 uur in beslag, maar het levert je een leven lang voordelen op.