Now@UM

Nu@UM

Evenementen

  • 29 nov 19 dec
    16:00 - 18:00

    UnliMited-Students' Cosy Corner

    We zijn heel blij om aan te kondigen dat we deze week beginnen met onze wekelijkse bijeenkomst: UnliMited-Students' Cosy Corner. Vanaf woensdag 4 oktober 2023 ben je elke woensdag van 16:00 tot 18:00 uur van harte welkom bij Kaleido | Tapijn Z! Kom op elk moment langs om koffie of thee te drinken...

  • 11 dec
    19:00 - 21:00

    Dialoogsessie 'Transitie naar een fossielvrije samenleving'

    In deze UM-brede dialoogsessie zullen we onze samenwerkingsverbanden en onze eigen activiteiten op alle niveau's onder de loep nemen. 

  • 11 dec
    20:00 - 21:30

    Human Rights - Steel or Chewing Gum?

    Studium Generale | Human Rights Lezing, Engelstalig
    Prof. Antoine Buyse
    Professor of human rights from a multidisciplinary perspective, director Netherlands Institute of Human Rights, Utrecht University

More event items
  • 23 mrt
    09:30 - 15:00

    Master Open Dag

    We hopen je op onze campus te begroeten tijdens de volgende Master Open Dag op 23 maart 2024 en een goede indruk te geven van wat studeren aan de Universiteit Maastricht inhoudt.

Video: Draag bij aan dierondersteunde therapie voor burn-out

Als gevolg van toenemende stress op het werk hebben recente onderzoeken aangetoond dat miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan burn-out. Onderzoekers hebben dus een sterke behoefte aan creatieve oplossingen om stress op het werk te verminderen. Dit urgente probleem heeft de aandacht getrokken van een groep masterstudenten die besloten hebben dit probleem frontaal aan te pakken, in de hoop de mentale gezondheid van werknemers in Nederland te verbeteren.

Het doel van het project van Zain Gangaram en zijn team is om het experimentele bewijs te leveren dat nodig is om de werkingsmechanismen van burn-out beter te begrijpen en de respons van mensen met een burn-out op dierondersteunde therapie te beoordelen. Bekijk de video en ontdek er meer over!

UMagazine

Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.

In de oktober editie onder andere een portret van Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg. Geboren en getogen in de Drentse veenkoloniën, ging ze als eerste van de familie studeren. Een rode draad die door het werk en onderzoek van Horstman loopt, is maatschappelijke ongelijkheid. Zo ergert ze zich aan bevoogdende leefstijlinterventies die top down worden uitgevoerd bij ‘risicogroepen’ die op basis van epidemiologische classificaties worden vastgesteld. “Het vertoog van ‘u moet gezond leven’, vind ik niet fijn.” Een gesprek over vrijheid van denken, het verbinden van burgerkennis met academische kennis en het belang van de snackbar.

Kan neurofeedback bijdragen tot meer mentale weerbaarheid van de recruten? Met deze vraag klopte de Dienst Speciale Interventies van de Landelijke Eenheid van Politie Nederland aan bij promovendus cognitieve neurowetenschappen Andreas Bressler. Hij doet onderzoek naar het verbeteren van emotieregulering en aandacht houden via neurofeedbacktechnieken. "Dit is op wereldwijde schaal de eerste studie naar het nut van neurofeedback voor personen die in extreme situaties opereren."

Jan van den Berg, hoogleraar Envirogenetics, is een man met een missie: “Dat we niet op de oude voet door kunnen gaan met de uitbuiting en uitputting van de aarde leidt geen twijfel. Plantaardige voeding heeft de toekomst. We willen in kaart brengen hoe we in tijden van global warming verantwoord en duurzaam aan tuinbouw kunnen blijven doen. We onderzoeken de genetica van de groenten, maar ook de teelomstandigheden en de weg van de groenten na de oogst, zaken als verpakking, verwerking en bewaring. We onderzoeken de hele keten.”

Het leven van de 27-jarige Nozizwe Dube leest als een roman. Ze wordt geboren in Zimbabwe en komt op haar veertiende naar België om met haar gevluchte moeder herenigd te worden. Vastberaden om te strijden tegen onrecht, schopt ze het binnen een paar jaar tot voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Nu promoveert ze aan de rechtenfaculteit en is ze verkozen tot Face of Science.

In het promotieonderzoek dat Lynn van Vugt onder begeleiding van Mark Levels deed naar jongeren die niet werken, geen opleiding volgen en hiertoe moeilijk zijn aan te zetten, trekt zij 'ontluisterende' conclusies. Daarom moet beleid heel anders.

Soulkitchen biedt deze keer een kijkje in de keuken van Alexx Allen-de Rijk geboren in de Verenigde Staten en deels opgegroeid in Engeland. Daar vatte ze een grote liefde op voor de AGA-cooker. En alumnus Dajo Sanders koos na zijn studie Bewegingswetenschappen voor een carrière in de wielersport. Inmiddels is hij trainer-coach bij een van de beste wielerploegen INEOS Grenadiers.

Dit en nog veel meer in het oktobernummer van UMagazine!

UMagazine October 2023 cover

Download hier de nieuwste editie van het UMagazine (PDF).

De volgende editie van het UMagazine verschijnt 21 februari.