Now@UM

Nu@UM

Evenementen

 • 26 aug 30 aug

  FASoS Introductie voor Bachelor, Exchange en Pre-master studenten

  Informatie over dit evenement is alleen beschikbaar in het Engels.

 • 30 aug

  FASoS introductie voor masterstudenten

  Hoe werkt het op de universiteit, waar is de bibliotheek, hoe ziet de stad Maastricht eruit en wie zijn mijn medestudenten? Dit zullen slechts een paar van de vragen zijn die je bezig houden als je begint aan een nieuwe studie. De introductiedag is bedoeld om je een beter beeld te geven van de...

 • 30 aug

  FASoS introductie voor masterstudenten

  Hoe werkt het op de universiteit, waar is de bibliotheek, hoe ziet de stad Maastricht eruit en wie zijn mijn medestudenten? Dit zullen slechts een paar van de vragen zijn die je bezig houden als je begint aan een nieuwe studie. De introductiedag is bedoeld om je een beter beeld te geven van de...

More event items
 • 02 sep
  15:30 - 17:00

  Opening Academisch Jaar 2024/25

  Maandag 2 september van 15.30 tot 17.00 uur openen we feestelijk het nieuwe academisch jaar in Theater aan het Vrijthof. 

 • 16 okt 31 dec
  10:00 - 11:40

  Pensioenexpertisesessie (online)

  Het expertisecentrum ITEM organiseert, in samenwerking met Montae & Partners, een (digitale) pensioenexpertisesessie webinarreeks.

Een beeldverhaal

Pepper robot at the University Library

Maastricht Center for Robots


Stel je eens een robot voor die kan reageren op je vragen, je eten kan serveren in een restaurant, of ouderen in een verzorgingstehuis gezelschap kan houden. Tegenwoordig is dit geen futuristische fantasie meer, maar de werkelijkheid. Hoewel het idee aanvankelijk misschien niet heel bijzonder lijkt, zou het in combinatie met een doordacht businessplan en een verbeterde gebruikerservaring een diepgaande impact op de maatschappij kunnen hebben.

 Kijk verder

Video: Talking about Books met Gaby Odekerken-Schröder

Prof. dr. Gaby Odekerken-Schröder pleit voor een verschuiving naar visuele communicatie binnen de UM-gemeenschap. Om haar punt te illustreren, presenteert ze het boek "Visueel doen" van Willemien Brand.

Gaby laat verschillende voorbeelden zien van hoe visuals geïntegreerd kunnen worden in het dagelijks werk, om zo het begrip en de betrokkenheid te vergroten. Ze roept op tot een vermindering van communicatie met veel woorden ten gunste van meer visuele inhoud, in lijn met moderne trends en cognitieve voorkeuren.

UMagazine

Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.

In de juni editie onder andere een portret van Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur. Na 25 jaar neemt hij afscheid van de UM. Bos die aanvankelijk een wetenschappelijke carrière ambieerde, maar ontdekte dat zijn betekenis misschien wel meer in het faciliteren van wetenschappers lag, kijkt terug op zijn werkzame leven.

Konrad Kollnig ontving een AiNed Fellowship beurs voor zijn onderzoek naar hoe we wetten met betrekking tot AI, privacy en concurrentie kunnen handhaven. “De verantwoordelijke instanties bestaan meestal uit juristen en economen. Geweldige mensen met goede bedoelingen, zonder twijfel, maar als je technologie wilt reguleren, heb je ook experts op die gebieden nodig."

Met haar postdoctoraal onderzoek hoopt Carolien Bouvier musea te helpen kunst te conserveren door de onderliggende chemische samenstelling zichtbaar te maken. Een schilderij, maakt Bouvier duidelijk, is en blijft een chemisch proces, ook al is het honderden jaren oud.

Volgens Nancy Bocken, hoogleraar in duurzaam ondernemen, zit de maatschappij vast op een eenrichtings-snelweg van waardevernietiging. Zij laat zien hoe we die snelweg van lineaire consumptie kunnen verlaten en vervangen door een circulaire economie.

De praktijk leert dat iedereen het slachtoffer kan worden van een rechterlijke dwaling. Met een nieuwe database probeert Jenny Schell-Leugers de omvang van het probleem in Europa in kaart te brengen.

Wat bepaalt iemands financieel welbevinden? Jenna Barrett deed er onder begeleiding van Lisa Brüggen promotieonderzoek naar. En het Kidzcollege brengt al 15 jaar de basisschool naar de universiteit. Hoe is dit initiatief ontstaan?

Soulkitchen biedt deze keer een kijkje in de keuken van Pieter du Plessis geboren en getogen in Zuid-Afrika.  En alumna Saara Martinmäki kwam naar de Universiteit Maastricht voor de master Clinical Psychology. Nu doet zij onderzoek naar het welzijn van humanitaire hulpverleners en adviseert ze internationale organisaties bij de ondersteuning van hun personeel.

Dit en nog veel meer in het juninummer van UMagazine!

UMagazine #2 2024 cover

Download hier de nieuwste editie van het UMagazine (PDF).

De volgende editie van het UMagazine verschijnt 9 oktober.

UM Podcasts