Nu@UM
-
Van de regio, voor de regio
Onderzoek met impact: beter recyclen
Bij de UM werken we aan concrete oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Kim Ragaert is professor aan de Faculty of Science and Engineering. Samen met haar team werkt ze aan het meer en beter recyclen en verduurzamen van plastic. Bekijk de video en ontdek hoe ze dat doen.
Bekijk de videoStudenten aan de slag in ENCI-groeve
Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg.
Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science Programme en hun begeleiders. Samen werken ze aan de eerste systematische opgraving die de Universiteit Maastricht in de groeve uitvoert.
-
In de schijnwerpers
UM news
Featured
UM in the press
Students going the extra mile
Evenementen
-
19 sep16:00
Environmental Law Lecture Series
Informatie alleen in Engels. Klik op EN rechts bovenaan deze pagina.
-
01 okt17:30 - 21:00
Keti Koti Dialoogtafel
Een gefaciliteerde dialoog op Diversity Day!
Tijdens de Keti Koti Dialoog Tafel worden ervaringen en ideeën over gevoelige en persoonlijke onderwerpen gedeeld. Hoewel het slavernijverleden en de nasleep daarvan de aanleiding vormen, is het doel expliciet niet om een gesprek te voeren over historische...
-
14 okt 30 jun14:00 - 16:30
European Administrative Law Dialogues
Er is opgemerkt dat het vergelijkende bestuursrecht een recente renaissance doormaakte. Er is een praktische of intellectuele nieuwsgierigheid naar andere administratieve systemen en oplossingen, om ze te begrijpen, ervan te leren, ze te coördineren en/of hun verschillen te overstijgen, ze onder te...
-
16 okt 31 dec10:00 - 11:40
Pensioenexpertisesessie (online)
Het expertisecentrum ITEM organiseert, in samenwerking met Montae & Partners, een (digitale) pensioenexpertisesessie webinarreeks.
-
21 okt 25 okt
Masterclass over privacybeheer en gegevensbeheer
Deze masterclass biedt praktische begeleiding bij het succesvol implementeren van een alomvattend gegevensbeheermodel en het duidelijk definiëren van de belangrijkste rollen en verantwoordelijkheden van degenen die betrokken zijn bij het beheer van persoonsgegevens in een organisatie in...
Een fotogalerie
Universiteitsbibliotheek Randwyck met een toekomstvisie
Op 2 september, op dezelfde dag als de opening van het nieuwe academisch jaar, vierde de UB Randwyck de heropening met een ceremonie. Tijdens het evenement werd een film getoond die de transformatie van de bibliotheek liet zien. Daarnaast waren er toespraken van Pamela Habibovic, de Rector Magnificus van de UM, en Claudia van Oppen, directeur van de Universiteitsbibliotheek. Daarna kregen de gasten een rondleiding waarin ze de gerenoveerde bibliotheek zelf konden ervaren. De bezoekers waren te spreken over het moderne ontwerp en de flexwerkplekken. Ze gaven aan dat de bibliotheek goed is uitgerust voor de toekomst.
Fotografie: Jonathan Vos
Lees het hele artikel
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
Video: Talking about Books met Andreas Herrler
Andreas praat over 'Anatomica & Chirurgica' en vertelt over de evolutie van het opschrijven van kennis en visuele weergave in boeken. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht, laat ons een deel zien van het originele prentenboek van Vesalius uit 1725. Het bevat prachtige anatomische tekeningen en illustraties.
De locatie in deze video is het nieuwste Digital Lab in de Universiteitsbibliotheek Randwyck. Het is geen toeval dat de video hier is opgenomen, want de anatomiezaal heet de Vesaliuszaal. Hier vind je een heleboel interessante anatomievoorwerpen voor je studie en onderzoek en een deel van de originele Vesalius uit onze Bijzondere Collecties.
Andreas inspireert ons om de Vesalius 3D-scanner te gebruiken waarmee je elk detail van een menselijk lichaam kunt ontdekken. Breng gerust een bezoek aan deze ruimte in de Universiteitsbibliotheek Randwyck!
Featured
Thema: UM & ...
UM & Europa
Maastricht University is dé Europese universiteit van Nederland. Redenen genoeg om uit te pakken met verschillende verhalen nieuws- en persberichten rondom dit thema, en alle informatie rondom ‘de UM en Europa’ op een rij te zetten.
UM & duurzaamheid
Duurzaamheid is al lange tijd een kernwaarde van de Universiteit Maastricht, maar in de komende jaren wordt het een nog belangrijker thema. Lees op deze pagina nieuws, verhalen, persberichten en video’s rondom ‘de UM & duurzaamheid’.
UM & wellbeing
Binnen de Universiteit Maastricht is er veel aandacht voor het welbevinden van haar studenten en medewerkers. Lees hier direct meer nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie rondom 'de UM & wellbeing'.
UMagazine
Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.
In de juni editie onder andere een portret van Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur. Na 25 jaar neemt hij afscheid van de UM. Bos die aanvankelijk een wetenschappelijke carrière ambieerde, maar ontdekte dat zijn betekenis misschien wel meer in het faciliteren van wetenschappers lag, kijkt terug op zijn werkzame leven.
Konrad Kollnig ontving een AiNed Fellowship beurs voor zijn onderzoek naar hoe we wetten met betrekking tot AI, privacy en concurrentie kunnen handhaven. “De verantwoordelijke instanties bestaan meestal uit juristen en economen. Geweldige mensen met goede bedoelingen, zonder twijfel, maar als je technologie wilt reguleren, heb je ook experts op die gebieden nodig."
Met haar postdoctoraal onderzoek hoopt Carolien Bouvier musea te helpen kunst te conserveren door de onderliggende chemische samenstelling zichtbaar te maken. Een schilderij, maakt Bouvier duidelijk, is en blijft een chemisch proces, ook al is het honderden jaren oud.
Volgens Nancy Bocken, hoogleraar in duurzaam ondernemen, zit de maatschappij vast op een eenrichtings-snelweg van waardevernietiging. Zij laat zien hoe we die snelweg van lineaire consumptie kunnen verlaten en vervangen door een circulaire economie.
De praktijk leert dat iedereen het slachtoffer kan worden van een rechterlijke dwaling. Met een nieuwe database probeert Jenny Schell-Leugers de omvang van het probleem in Europa in kaart te brengen.
Wat bepaalt iemands financieel welbevinden? Jenna Barrett deed er onder begeleiding van Lisa Brüggen promotieonderzoek naar. En het Kidzcollege brengt al 15 jaar de basisschool naar de universiteit. Hoe is dit initiatief ontstaan?
Soulkitchen biedt deze keer een kijkje in de keuken van Pieter du Plessis geboren en getogen in Zuid-Afrika. En alumna Saara Martinmäki kwam naar de Universiteit Maastricht voor de master Clinical Psychology. Nu doet zij onderzoek naar het welzijn van humanitaire hulpverleners en adviseert ze internationale organisaties bij de ondersteuning van hun personeel.
Dit en nog veel meer in het juninummer van UMagazine!
Download hier de nieuwste editie van het UMagazine (PDF).
De volgende editie van het UMagazine verschijnt 9 oktober.