Nu@UM
-
Universiteit Maastricht bouwt high-tech onderzoekskas in Venlo
De Universiteit Maastricht is gestart met de bouw van een speciale kas voor wetenschappelijk onderzoek gericht op de land- en tuinbouw van de toekomst. De Venlose kas is een belangrijk onderdeel van het Brightlands Future Farming Institute en biedt ruimte voor onderzoek naar teelt-technieken, ontwikkeling van planten, optimalisatie van gezonde voedingsstoffen en de circulariteit en duurzaamheid van productie. Minister Hanke Bruins Slot was aanwezig om de 'artist impression' te onthullen en maakte een rondje over de campus
Lees hier meer
-
In de schijnwerpers
UM news
Featured
UM in the press
Students going the extra mile
Evenementen
-
09 jun12:30 - 14:00
-
07 okt09:30 - 16:30
Bachelor Open Dag
Tijdens de Bachelor Open Dag kun je écht sfeer proeven en een goed beeld krijgen van onze bacheloropleidingen, de unieke manier van onderwijs, de universiteit en het leven in onze studentenstad Maastricht.
-
11 nov09:30 - 16:00
Master Open Dag
We hopen je op onze campus te begroeten tijdens de volgende Master Open Dag op 11 november 2023 en een goede indruk te geven van wat studeren aan de Universiteit Maastricht inhoudt.
-
17 nov00:00
ITEM Jaarconferentie 2023
Wij nodigen u van harte uit voor de volgende ITEM Jaarconferentie onder gastheerschap van de Provincie Zuid-Holland en Commissaris van de Koning Jaap Smit, op 17 november 2023 te Den Haag.
Feestelijke uitreiking certificaten TeenzCollege

In aanwezigheid van ouders en bekenden kregen 40 leerlingen van middelbare scholen uit de Limburgse regio en Aken hun TeenzCollege certificaat. Tijdens deze feestelijke avond presenteerden de leerlingen hun onderzoek door middel van een posterpresentatie en beantwoordden zij vragen van het publiek.
Het TeenzCollege van de Universiteit Maastricht (UM) is een Engelstalig programma voor ambitieuze en getalenteerde middelbare scholieren uit de regio. Het plaatst grote actuele thema's in historisch perspectief en trekt parallellen tussen vooral de Tweede Wereldoorlog en de huidige tijd. Vijf UM-faculteiten verzorgden colleges en opdrachten over onder meer populisme, vluchtelingen, racisme, allianties, geld, macht en kwaad.
De certificaten werden uitgereikt door rector magnificus Professor Pamela Habibovic. Met haar bijzonder persoonlijke verhaal over haar vlucht als vijftienjarige uit voormalig Joegoslavië legde Pamela een verband met het thema "oorlog en geweld".
Video: Sustainability research - Circular Business
Het onderzoeksteam van CircularX legt uit hoe zij bedrijven helpen duurzamer te worden. Zo kunnen bedrijven hun eigen milieu-impact en die van klanten verminderen. Het project CircularX wordt geleid door hoofdonderzoeker prof. dr. Nancy Bocken, gevestigd bij het Maastricht Sustainability Institute (MSI) van de School of Business and Economics, Universiteit Maastricht.
Bezoek de website van CircularX (in het Engels) om meer te weten te komen over dit onderzoeksproject.
Featured
Thema: UM & ...

UM & Europa
Maastricht University is dé Europese universiteit van Nederland. Redenen genoeg om uit te pakken met verschillende verhalen nieuws- en persberichten rondom dit thema, en alle informatie rondom ‘de UM en Europa’ op een rij te zetten.

UM & duurzaamheid
Duurzaamheid is al lange tijd een kernwaarde van de Universiteit Maastricht, maar in de komende jaren wordt het een nog belangrijker thema. Lees op deze pagina nieuws, verhalen, persberichten en video’s rondom ‘de UM & duurzaamheid’.

UM & wellbeing
Binnen de Universiteit Maastricht is er veel aandacht voor het welbevinden van haar studenten en medewerkers. Lees hier direct meer nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie rondom 'de UM & wellbeing'.
UMagazine
Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.
In de februari editie onder andere een portret van Cengiz Akbulut, kersvers hoofd van het laboratorium van het nieuwe Stem Cell Research University Maastricht (SCRUM). Geboren en getogen in een multiculturele wijk van Londen, woont hij na een studie biochemie in Aberdeen, sinds 2017 in Maastricht. Een gesprek over minderheden, het ontstaan van leven en zijn liefde voor Swingdansen.
Onderzoek van Carla Haelermans en Patrick Bijsmans naar de International Classroom laat o.a. zien dat studenten het beste gedijen in een groep met meer dan drie nationaliteiten. Haelermans: “Of er nu vier of acht nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, de studieresultaten en persoonlijke ervaringen wijken nauwelijks af van het gewone beeld. Zowel van de buitenlandse studenten als de Nederlandse. Dat haalt ook de gedachte onderuit dat sommige buitenlandse studenten extra voordeel hebben van het Engels als voertaal.”
Verder een gesprek met Lilian Tsourdi over hoe zowel de opzet als de uitvoering van de EU-immigratie- en asielwetgeving kan worden verbeterd.
"Er zijn veel problemen met de financiering en de uitvoering," concludeert ze, "maar we hebben vooral een beter ontworpen juridisch kader en beleidskader nodig. Wereldwijd en binnen de EU moeten we opnieuw nadenken over solidariteit."
En Hannes Rusch is hét voorbeeld van een interdisciplinair onderzoeker. Hij studeerde wiskunde en filosofie en promoveerde in de biologie voordat hij een zijsprong maakte naar de economie, waarin hij een tweede doctoraat behaalde. Dit alles om te kunnen onderzoeken wat de mens drijft met name hoe ontstaan situaties van uitbuiting.
Deze keer biedt Soulkitchen een kijkje in de keuken van Burak Can, geboren en getogen in Adana in Turkije. En alumna Lea Vink heeft haar draai gevonden in Wenen. Professioneel gezien zet ze nieuwe stappen op het kruispunt van luchtvaart- en organisatiepsychologie. En op persoonlijk vlak lacht het geluk haar toe sinds haar overgang van man naar vrouw.
Dit en nog veel meer in het februarinummer van UMagazine!

Download hier de nieuwste editie van het UMagazine (PDF).
De volgende editie van het UMagazine verschijnt 20 juni 2023.