Now@UM

Nu@UM

Evenementen

 • 07 okt
  09:30 - 16:30

  Bachelor Open Dag

  Tijdens de Bachelor Open Dag kun je écht sfeer proeven en een goed beeld krijgen van onze bacheloropleidingen, de unieke manier van onderwijs, de universiteit en het leven in onze studentenstad Maastricht.

 • 11 nov
  09:30 - 16:00

  Master Open Dag

  We hopen je op onze campus te begroeten tijdens de volgende Master Open Dag op 11 november 2023 en een goede indruk te geven van wat studeren aan de Universiteit Maastricht inhoudt.

More event items
 • 17 nov
  00:00

  ITEM Jaarconferentie 2023

  Wij nodigen u van harte uit voor de volgende ITEM Jaarconferentie onder gastheerschap van de Provincie Zuid-Holland en Commissaris van de Koning Jaap Smit, op 17 november 2023 te Den Haag.
   

   

Video: Sustainability research - Circular Business

Het onderzoeksteam van CircularX legt uit hoe zij bedrijven helpen duurzamer te worden. Zo kunnen bedrijven hun eigen milieu-impact en die van klanten verminderen. Het project CircularX wordt geleid door hoofdonderzoeker prof. dr. Nancy Bocken, gevestigd bij het Maastricht Sustainability Institute (MSI) van de School of Business and Economics, Universiteit Maastricht.

Bezoek de website van CircularX (in het Engels) om meer te weten te komen over dit onderzoeksproject.

UMagazine

Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.

In de februari editie onder andere een portret van Cengiz Akbulut, kersvers hoofd van het laboratorium van het nieuwe Stem Cell Research University Maastricht (SCRUM). Geboren en getogen in een multiculturele wijk van Londen, woont hij na een studie biochemie in Aberdeen, sinds 2017 in Maastricht. Een gesprek over minderheden, het ontstaan van leven en zijn liefde voor Swingdansen.

Onderzoek van Carla Haelermans en Patrick Bijsmans naar de International Classroom laat o.a. zien dat studenten het beste gedijen in een groep met meer dan drie nationaliteiten. Haelermans: “Of er nu vier of acht nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, de studieresultaten en persoonlijke ervaringen wijken nauwelijks af van het gewone beeld. Zowel van de buitenlandse studenten als de Nederlandse. Dat haalt ook de gedachte onderuit dat sommige buitenlandse studenten extra voordeel hebben van het Engels als voertaal.”  

Verder een gesprek met Lilian Tsourdi over hoe zowel de opzet als de uitvoering van de EU-immigratie- en asielwetgeving kan worden verbeterd.
"Er zijn veel problemen met de financiering en de uitvoering," concludeert ze, "maar we hebben vooral een beter ontworpen juridisch kader en beleidskader nodig. Wereldwijd en binnen de EU moeten we opnieuw nadenken over solidariteit."

En Hannes Rusch is hét voorbeeld van een interdisciplinair onderzoeker. Hij studeerde wiskunde en filosofie en promoveerde in de biologie voordat hij een zijsprong maakte naar de economie, waarin hij een tweede doctoraat behaalde. Dit alles om te kunnen onderzoeken wat de mens drijft met name hoe ontstaan situaties van uitbuiting.

Deze keer biedt Soulkitchen een kijkje in de keuken van Burak Can, geboren en getogen in Adana in Turkije. En alumna Lea Vink heeft haar draai gevonden in Wenen. Professioneel gezien zet ze nieuwe stappen op het kruispunt van luchtvaart- en organisatiepsychologie. En op persoonlijk vlak lacht het geluk haar toe sinds haar overgang van man naar vrouw.

Dit en nog veel meer in het februarinummer van UMagazine!

Download hier de nieuwste editie van het UMagazine (PDF).

  De volgende editie van het UMagazine verschijnt 20 juni 2023.