Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
Wil je graag starten in de master Healthcare Policy, Innovation and Management (HPIM)? Dan word je klaargestoomd voor een innovatieve carrière in de zorg. Het nieuwe, competentiegericht curriculum van de master is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt en geeft je de nodige kennis, vaardigheden en professionele ontwikkeling om te werken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst.
Tijdens de master ontwikkel je vijf grote competentierollen; als Expert, Onderzoeker, Innovator, Samenwerker en Professional. Wil je meer ontwikkelen in een bepaalde rol? Dan maak je gebruik van het uitgebreid aanbod aan interessante keuzeblokken (electives) dat het masterprogramma je biedt.
Voer een procesverbetering uit binnen een zorgorganisatie, ontwikkel een beleid voor een probleem binnen een internationaal zorgsysteem, onderzoek welke trends zich voordoen in de gezondheidszorg van de toekomst. Het zijn vragen die niet vreemd zijn voor de masterstudenten van HPIM. De inhoud van het nieuwe curriculum is zorgvuldig afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt. Programmacoördinator Arianne Elissen: “We zetten tegenwoordig sterk in op de ontwikkeling van zowel relevante kennis als vaardigheden en attitudes voor innovatieve professionals in de zorg. De inhoud van het programma is niet veranderd, wel de manier waarop studenten leren.” Die verandering kwam tot stand door de evaluatie van het curriculum. Studenten vonden de theorie steeds leuk, maar bleven met vragen zitten over de toepassing en waarde daarvan in de praktijk. “Die vraag krijgen we nu helemaal niet meer”, weet Arianne.
Skills à la carte
Aan de basis van het masterprogramma liggen zeven Authentieke Professionele Taken. Complexe, realistische casussen die illustratief zijn voor het soort taken waar HPIM-afgestudeerden mee aan de slag gaan in hun dagelijkse werkzaamheden. “We kiezen zoveel mogelijk voor actuele en uitdagende casussen, bijvoorbeeld financiering rond het geneesmiddel Ozempic of door middel van serious gaming een gesimuleerd ziekenhuis runnen als bestuur.” Naast de taken verwerk je als student natuurlijk nog de theorie en neem je deel aan lezingen van experts in het veld zodat je telkens de essentiële kennis over innovatie en organisatie in de zorg meekrijgt.
De Authentieke Professionele Taken zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. “Dat doen we onder andere door electives of keuzeblokken aan te bieden, telkens gelinkt aan een van de competentierollen en begeleid door professionals uit het werkveld”, zegt Skills coördinator Niels Hameleers. Wil je meer inzetten op samenwerken, dan kan je leren netwerken of een workshop leiderschap volgen. Of vind je het net spannend om aan innovatie in de zorg te werken, dan kan je meedoen aan een Design Thinking workshop van het Zorginnovatielab van Zuyderland. “Op die manier personaliseer je een deel van je opleiding zelf en maak je vaak ook nog kennis met experts uit de praktijk.”
Design Thinking
Tijdens de Design Thinking workshop van het Zorginnovatielab kijk je bijvoorbeeld naar grote commerciële bedrijven zoals McDonalds, Disneyland of Patagonia en gebruik je de waarden en filosofieën van die bedrijven om zorgsystemen te innoveren. Niels: “De electives zorgen ervoor dat je out-of-the-box denkt, je ziet andere mogelijkheden om tot oplossingen in de gezondheidszorg te komen.”
Coaches en kerngroepen
Omdat er meer op zelfsturing wordt ingezet tijdens het masterprogramma, wordt elke student ondersteund door een coach. “Die coaches bestaan uit stafleden die geregeld samenzitten met een student om te reflecteren op hun competentieniveau, de leerdoelen die elke student voor zichzelf opstelt zoals beter samenwerken of beter communiceren, en bijvoorbeeld de keuzeblokken die daarbij aansluiten.”
De PDCA van HPIM
De kwaliteit van het nieuwe curriculum van de master Healthcare Policy, Innovation and Management blijft, net zoals bij een sterke zorgorganisatie, geëvalueerd worden zodat het steeds nauwer aansluit bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. Arianne: “de staf en de studenten hebben nu het eerste jaar van het nieuwe curriculum bijna afgerond: een drukke periode met veel extra inzet van iedereen, maar we kijken er tevreden op terug. Op naar het volgend academisch jaar!
Lees ook
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.