Investeren in hoger onderwijs Heerlen goed voor economie en brede welvaart
Gemeente Heerlen, Universiteit Maastricht, en Zuyd Hogeschool hebben de wens om Heerlen als onderwijsstad uit te bouwen en verder te versterken, en daarmee een bijdrage te leveren aan het vergroten van de brede welvaart van Heerlen en directe omgeving. Een onderzoek van PWC toont aan dat investeren loont omdat meer studenten en hoger opgeleiden een positief effect hebben op de brede welvaart in de regio.
Heerlen kennisstad en innovatiemotor
Het rapport onderzoekt hoe de mogelijke plannen van verschillende kennisinstellingen bijdragen aan de toekomst van Heerlen en de regio. De focus van de plannen ligt op stedelijke en regionale veranderingen die goed aansluiten bij de identiteit en mogelijkheden van Heerlen.
Zowel de Universiteit Maastricht als de Zuyd Hogeschool willen hun aanwezigheid in de stad versterken. Dit past bij hun bredere rol in Limburg, waar ze in verschillende steden helpen bij maatschappelijke vraagstukken en economische groei.
De Universiteit Maastricht hoopt in Heerlen een stevige basis voor onderzoek en onderwijs te kunnen opbouwen en zo een duurzame bijdrage te leveren aan de stad en regio. Voor Zuyd Hogeschool is dit een kans om hun bestaande onderwijs- en onderzoeksaanbod in Heerlen te vernieuwen om zo meer talent aan te trekken en aan de regio te binden.
Brede welvaart
Brede welvaart gaat verder dan alleen economische groei. Het gaat ook over welzijn, gezondheid, onderwijs, milieu en veiligheid. Heerlen heeft daarvoor al een goede basis gelegd, denk aan de Culturele Lente, IBA Parkstad en het Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het verder ontwikkelen van een netwerk van kennis, innovatie en onderwijs kan hierin een belangrijke volgende stap zijn.
Samen investeren
De gemeente werkt al jarenlang aan een onderwijsecosysteem in de stad. Onderwijs draagt niet alleen bij aan de economie, maar ook aan een prettigere en veiligere leefomgeving, betere gezondheid en meer kansen voor inwoners. Het rapport laat zien dat de maatschappelijke en economische voordelen van gezamenlijk investeren in een netwerk van kennis, innovatie en onderwijs groot zijn. De onderzoekers noemen als voorbeeld de innovatie in de zorg, het oplossen van uitdagingen in de gebouwde omgeving of op het gebied van cyberveiligheid.
Vervolgstappen
De gemeente, Universiteit Maastricht en Zuyd gaan samen aan de slag met de plannen. In de komende tijd wordt bepaald welke stappen nodig zijn om dit dynamisch netwerk van kennis, innovatie en onderwijs in Heerlen daadwerkelijk te realiseren en de kansen zo goed mogelijk te benutten.
Lees ook
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...
-
Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?
Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen.