Programmeren van vader op zoon

Nice to meet you: Bram en Jan van Emmerik

Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo werkt Herma aan ondersteuning voor onderwijspersoneel en weet Kim het best hoe de Faculteitsraad werkt. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.

def programmer(father):return "Son" if father.retiring else "Father" current_programmer = programmer(father=True) print(f"The next generation takes over: {current_programmer}")

Begrijp je deze Python code? Jan van Emmerik alleszins wel. Meer nog, Jan zal het binnen twee jaar uitvoeren wanneer hij op pensioen gaat en zijn zoon Bram in Jan's voetstappen treedt als softwareontwikkelaar van het Onderwijsinstituut. Jan: “Bram en ik zijn beide troubleshooters die gelukkig worden door te programmeren en het leven van onze collega’s makkelijker te maken.”

Digitaal onderwijs: now loading…

Jan begon 39 jaar geleden bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en maakte de digitalisering van het onderwijs mee. Hij programmeert en onderhoudt voornamelijk softwarepakketten voor het onderwijs. Jan: “ik heb bijvoorbeeld bijgedragen aan een webinterface waarbij studenten microscopische plaatjes online kunnen bekijken, omdat teveel microscopen stuk gingen door overmatig gebruik. Een ander interessant project was de hele workflow van stageplaatsen automatiseren om de werklast van de dienst Examenadministratie te verlichten.” 

Jan 2.0

Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een enorm pakket aan op maat gemaakte software. Die diversiteit geeft Jan de energie om nog steeds elke dag fluitend naar het werk te komen, ook na 39 jaar. “Elke dag is een uitdaging en dat vind ik net leuk. Mijn werk wordt erg gewaardeerd door collega’s en mijn leidinggevende, dat zorgt voor een goede sfeer.” Het is in die sfeer dat Bram is ingestapt om de knepen van het vak te leren. “Met die sfeer komt trouwens ook een streepje muziek, elke vrijdag gaat de discobal op kantoor aan en kan je ons makkelijk vinden door de discomuziek te volgen” lacht Bram.

Bram werkt in hetzelfde kantoor als zijn vader. Deels om zich voor te bereiden op de functie van softwareontwikkelaar en deels in zijn huidige functie als medewerker studentenzaken. “Ik ben ook verantwoordelijk voor systemen zoals Canvas, de nieuwsbrieven en studenten-communicatie. De combinatie kan best hectisch worden, maar ik doe het enorm graag.” 

Elke dag is een uitdaging en dat vind ik net leuk. Mijn werk wordt erg gewaardeerd door collega’s en mijn leidinggevende, dat zorgt voor een goede sfeer.

Third gen coder?

Bram krijgt alvast een levendig inzicht in zijn toekomst, omdat hij nauw samenwerkt met zijn vader en projecten stapsgewijs overneemt. “Die overdracht is ook nodig, Jan maakte veel maatwerk en als hij vertrekt, moet zijn kennis wel hier blijven.” 

Of er ooit nog een van Emmerik in het Onderwijsinstituut stapt is niet zeker. Jan: “Terwijl wij continue achter de laptop zitten, heb ik een dochter die vogel- en reptielverzorger en een echt buitenmens is, die zie ik geen IT’er worden. “Ik heb nog geen kinderen, maar wie weet zit ooit mijn kind langs mij, onder dezelfde discobal” droomt Bram.

Lees ook

  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives
  • Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?

    Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. 

    Kokerelli