Kim Luijten - secretaris van de Faculteitsraad
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo onderzoekt Renee hoe we studenten kunnen voorbereiden op interprofessioneel samenwerken en werkt Herma aan ondersteuning voor onderwijs-personeel. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.
Bij de UM heeft elke faculteit een medezeggenschapsorgaan. Bij de FHML is dit de faculteitsraad. De faculteitsraad bestaat uit 18 gedreven studenten en stafleden en fungeert als stem voor de hele faculteit. Maar hoe vertegenwoordigen 18 personen FHML, de grootste faculteit van Universiteit Maastricht? Volgens Kim Luijten, al 13 jaar trouwe secretaris van de faculteitsraad, verzeker je dat door een raad te hebben die de faculteit en haar medewerkers in al haar facetten vertegenwoordigt. Ook is het belangrijk dat de raad aan de slag kan met input die komt vanuit de hele organisatie van FHML.
Nieuw bloed in de raad
De samenstelling van de faculteitsraad is een representatie van studenten, wetenschappelijk personeel en ondersteunend personeel, legt Kim uit. “De leden weten wat er leeft bij hun achterban en brengen dat naar de tafel van de raad. Achteraf koppelen zij ook terug wat er besproken is geweest, behalve de informatie uit het vertrouwelijk deel van de vergadering” Om die representativiteit te waarborgen, zijn er elke twee jaar verkiezingen voor nieuwe medewerkers. “We kijken uit naar nieuw bloed in de raad, omdat de raad al een aantal jaar dezelfde samenstelling heeft.”
Bij de faculteitsraad ben je betrokken bij belangrijke beslissingsprocessen die binnen de faculteit spelen. “De leden werken ten gunste van de faculteit en iedereen die er werkt of studeert. Die intrinsieke motivatie om bij te dragen om de faculteit te verbeteren is iets wat al onze huidige leden drijft”. Zowel het Bestuur FHML en de faculteitsraad willen graag medewerkers aanmoedigen om zich aan te melden voor de komende faculteitsraadverkiezingen in maart.
De onmisbare schakel van de raad
Al zou de hele samenstelling van de raad vernieuwen, er is één onmisbare schakel in het geheel en dat is Kim. Kim, als secretaris, waakt over het goede verloop en de opvolging van de notulen en de daaruit voortvloeiende actiepunten. Een belangrijke taak. “Ik werk voor verschillende commissies en gremia. En je kan je voorstellen dat er gezamenlijk duizend-en-een dingen besproken worden. De voorzitters hebben meestal een heel drukke agenda en ik vind het fijn dat ik dan de persoon ben die ze eraan kan herinneren dat er agendapunten zijn blijven liggen of de opvolging ervan bewaakt.” Voor de faculteitsraad heeft Kim bijvoorbeeld het overzicht van alle gevraagde en ongevraagde agendapunten die de raad bespreekt.
“Het bestuur van de faculteit heeft een verplichting om bepaalde stukken bij de faculteitsraad neer te leggen. Bijvoorbeeld leerstoelen zijn een vaak voorkomend iets waar de raad advies over geef. Dat is het gevraagd advies. Maar de faculteitsraad kan ook punten bespreken waar niet nadrukkelijk om werd gevraagd door het bestuur. Denk aan de werkdruk of Erkennen en Waarderen.” Het orgaan dient dan als katalysator om dergelijke punten bespreekbaar te maken bij het bestuur. “Medewerkers kunnen hier ook punten aanleveren bij de faculteitsraad. We willen juist dat mensen ons weten te vinden.”
Achter de deuren van Co Greep
Kim kijkt uit naar de verkiezingen voor nieuwe leden van de faculteitsraad in maart. “Ben je nieuwsgierig naar wat er zich afspeelt binnen de faculteit op het gebied van onderwijs, onderzoek en de samenwerking met het ziekenhuis? En durf je je stem te laten gelden in een discussie? Dan is de faculteitsraad misschien wel iets voor jou.
Als je graag wil weten wat er zich maandelijks afspeelt achter de gesloten deuren van de Co Greep zaal, stel je dan kandidaat via deze site.
Lees ook
-
Emma Goslin - gezondheid gaat verder dan medisch onderzoek
Emma heeft altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. “Gezondheid gaat verder dan alleen medisch onderzoek en zorg. Het wordt beïnvloed door politiek, internationale gezondheidsorganisaties, grensoverschrijdende bedreigingen zoals klimaatverandering en nog veel meer.
-
Ellen Bastiaansen - de nieuwe HPIM student
Een nieuwe generatie jonge professionals gaat de uitdagingen aan waar de gezondheidszorg vandaag de dag voor staat. Waaronder Ellen Bastiaansen, een masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management met een achtergrond in preventie en geestelijke gezondheid.
-
Inzetten op preventie en vitaliteit
Veerle van Zelst-de Vries is directeur van het programma Preventie en Vitaliteit, dat maatschappelijke impact wil creëren in Limburg en daarbuiten.