Studio Europa Maastricht en POLITICO organiseren samen Europees verkiezingsdebat

In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in juni organiseren Studio Europa Maastricht (SEM) en POLITICO een groot verkiezingsdebat. Het derde Maastricht Debate vindt plaats op 29 april 2024.

In wat naar verwachting een van de meest invloedrijke verkiezingen in 2024 zullen worden, zal het Maastrichtse debat in het teken staan van onderwerpen die spelen onder jonge kiezers. De lijsttrekkers van de Europese politieke partijen zullen met elkaar debatteren en vragen van jongeren beantwoorden.

Het debat wordt voor de derde keer georganiseerd, na eerdere edities in 2014 en 2019. Na een succesvol mediapartnerschap tijdens de laatste editie, krijgt de samenwerking tussen SEM en POLITICO dit jaar een vervolg. Vanaf vandaag staat er een website online met meer informatie over het debat. Hier kunnen kiezers vragen insturen voor de deelnemers aan het debat, zich aanmelden voor een plekje in de zaal en meer informatie vinden over het organiseren van een eigen debate watch party.

Het Maastricht Debate is een initiatief van de Universiteit Maastricht en wordt ondersteund door de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en het Europees Parlement. Het debat vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof, gelegen in het centrum van de stad waar de Europese Unie werd opgericht met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992.

Vijf Europese fracties hebben in principe al toegezegd om deel te nemen aan het debat. De moderatie is in handen van zowel SEM als POLITICO. De live-beelden van het Maastricht Debate worden beschikbaar gesteld aan omroepen in heel Europa en worden ook gedeeld via de sociale media.

Maastricht debate

Jamil Anderlini, hoofdredacteur van POLITICO Europe, zegt in reactie op de aankondiging: Het jaar 2024 markeert enkele van de meest gedenkwaardige verkiezingen die we in een generatie zullen meemaken. Daarom zijn we verheugd om samen te werken met SEM en grijpen we deze kans aan om Europese kiezers, inclusief jongeren, te betrekken en de onderwerpen te bespreken die voor hen het belangrijkst zijn. Bij POLITICO zetten we ons in voor impactvolle en kwalitatief hoogstaande journalistiek. Ik ben ervan overtuigd dat het Maastricht Debate een belangrijke bijdrage zal leveren aan ons werk.”

Prof. Dr. Rianne Letschert, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht: “We zijn verheugd om in samenwerking met POLITICO voor de derde keer het Maastricht Debate te organiseren. Met een inhoudelijk en kritisch debat willen we jongeren in heel Europa informeren over de Europese verkiezingen en oproepen om te gaan stemmen. Als Europese universiteit zijn we na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht voor altijd met de EU verbonden. We zijn trots om in april opnieuw het gesprek over de toekomst van Europa te faciliteren, en dat op een bepalend moment voor de Europese democratie.”

Opmerking voor de redactie:
Tot de fracties die in principe hebben ingestemd met deelname aan het debat behoren Vrije Europese Alliantie (EFA), Linkse Fractie in het Europees Parlement (EL), De Groenen, Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement (PES) en Renew Europe Group.

Meer informatie over het uitzenden van het debat en media-accreditatie voor het Maastricht Debate volgt op korte termijn. Media kunnen zich hier aanmelden voor updates.

Over Studio Europa
Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. We zijn opgericht in 2018 en worden ondersteund door de partners van het Maastricht, Working on Europe-programma: Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Samen positioneren we de Limburgse hoofdstad Maastricht en de regio als werk- en ontmoetingsplaats voor gesprek, debat, en kennis- en visieontwikkeling rondom Europese thema's.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht heeft besloten dat een deel van de demonstranten bij Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) voorlopig ‘s nachts aanwezig mag blijven, in de rol van ‘observers’. Voorwaarde is daarbij dat de protesten veilig [in het Engels: non-violent] blijven verlopen en de door de...

  • Het College van Bestuur en het Management Team van de Universiteit Maastricht hebben ermee ingestemd dat komende nacht een groep ‘observers’ in de FASoS-tuin kan blijven. Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden als afgelopen nacht. Dit besluit komt na opnieuw een dag van vreedzame acties en dialoog...

  • Vreedzame protesten bij FASoS terwijl het College van Bestuur en de faculteit blijven in gesprek met activisten.