Joe Litobarski (J.S.A.)

Ik ben promovendus in de geschiedenis van publieke cybernetica aan de afdeling Geschiedenis en het Science, Technology, and Society Studies Research Programme van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Mijn onderzoek richt zich op de lange geschiedenis van projecten rond elektronische democratie, van de jaren zestig tot de jaren negentig – een periode die loopt van de vroege ontwikkeling van computernetwerken tot de grootschalige adoptie van het World Wide Web. In essentie onderzoek ik de geschiedenis van experimenten waarbij elektronische feedback van burgers werd ingezet om participatieve besluitvorming te ondersteunen – en wat onderzoekers en projectfinanciers hoopten dat deze experimenten zouden betekenen voor de toekomst van de liberale democratie en de publieke sfeer.

Recent ben ik me gaan verdiepen in elektronische Delphi-experimenten die eind jaren zestig en begin jaren zeventig zijn uitgevoerd, onder andere op het Electronic Information Exchange System (EIES) van het New Jersey Institute of Technology, het PLATO-computersysteem van de Universiteit van Illinois en Project ORAKEL op de West-Duitse televisie. Veel van deze experimenten maakten gebruik van cybernetische concepten, zoals informatieve feedbackloops, vaak met het expliciete doel om groepsbesluitvorming en collectieve intelligentie te bevorderen.

Ik onderzoek hoe deze vroege (voornamelijk Amerikaanse) experimenten zich verhouden tot latere pogingen in de jaren negentig om “teledemocratie” te implementeren via burgernetwerken en de promotie van freenets en “digitale steden” in Europa en de Verenigde Staten.

Meer in het algemeen ben ik geïnteresseerd in de geschiedenis van participatieve media, cybernetica en informatietheorie, participatieve en deliberatieve democratie, en digitaal utopisme, evenals in hedendaagse discussies over de impact van technologieën als kunstmatige intelligentie en sociale media op de democratie.

Expertises

In bredere zin ligt mijn expertise op het gebied van de geschiedenis van technologie, de geschiedenis van participatieve en deliberatieve democratie en de geschiedenis van cybernetica en informatietheorie. Meer specifiek richt mijn onderzoek zich op de trans-Atlantische geschiedenis van technologisch gemedieerde deliberatieve en participatieve democratie in de twintigste eeuw, met name daar waar de opkomende discussie over ‘elektronische democratie’ intersecteerde met concepten en theoretische kaders uit de cybernetica.

Loopbaan

Voordat ik aan mijn PhD begon, werkte ik meer dan tien jaar professioneel in de Europese online deliberatieve democratie; ik bracht burgers in contact met experts en beleidsmakers via digitale tools en faciliteerde virtuele groepsdiscussies, en plande en modereerde online panels en workshops.

Ik heb meer dan 15 jaar ervaring als facilitator; in 2006 behaalde ik een BA (Hons) in conflictoplossing aan de Universiteit van Bradford, daarna volgde ik een training in faciliterende bemiddeling bij de Peace and Reconciliation Group (PRG) in Derry / Londonderry in 2005-6, en daarna bij de Portsmouth Mediation Service in 2007.