ABP stopt met beleggen in ‘fossiel’ – bemoedigende ontwikkeling

Pensioenfonds ABP, dat ook de pensioenen van UM-medewerkers beheert, heeft vandaag aangekondigd dat het stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Een belangrijke stap, waar ook de UM al langer over in gesprek was met het fonds.

Afgelopen jaren heeft de UM dat gesprek regelmatig publiekelijk gevoerd. In 2020 ging het College van Bestuur van de UM in gesprek ging met de bestuursvoorzitter van ABP, samen met een vertegenwoordiger van Fossil Free Maastricht. En nog dit jaar spraken UM en ABP met elkaar over ‘beleggen in fossiel’ tijdens het L1-radioprogramma De Stemming naar aanleiding van een brief van de UM aan ABP.

Het besluit van ABP is een goede stap van een grote belegger. Ook bij Nederlandse ondernemingen zelf zijn nog stappen te maken: op dezelfde dag van het ABP-besluit concluderen UM-wetenschappers dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de negatieve effecten die hun bedrijfsactiviteiten en toeleveringsketen hebben op mens en planeet.

Lees ook

  • Nederlandse Onderwijspremie voor UM-project Study Smart

    Het interfacultaire onderwijsinnovatieproject Study Smart van Universiteit Maastricht (UM) is één van de drie winnaars van de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Dat is dinsdag bekend gemaakt tijdens het Comenius festival in Den Haag. 

    Winners Onderwijspremie 2025
  • Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers

    Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • Nieuw inzicht in rol hersenen bij psychiatrische aandoeningen

    Het is al jaren bekend dat sommige delen van het brein bij bepaalde psychiatrische aandoeningen kleine afwijkingen laten zien. Het was echter lange tijd niet duidelijk of deze veranderingen in de hersenen komen door de ziekte zelf, door medicatie of door rookgedrag. In een recente studie hebben...

    Graphic image of a brain.