Hande Wevers wint Maastrichtse Mensenrechtenprijs 2019
Hande Wevers (master student Globalization and Law, specialisatie Human Rights) heeft de Maastrichtse Mensenrechtenprijs 2019 in de categorie 18 jaar en ouder gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar gedicht 'Nature v Nurture' uit handen van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Hij lanceerde de Maastrichtse Mensenrechtenprijs in 2015.
"Ik voel me vereerd en nederig dat ik de Mensenrechtenprijs van Maastricht heb gewonnen. Het was een zeer spannende avond en de emoties liepen hoog op. Dit jaar was het onderwerp voor de vijfde editie van de Mensenrechtenprijs van Maastricht ‘Freedom from Fear’. Ik zag de poster voor de aankondiging van deze voltooiing in de hal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid waar ik momenteel ook mijn masterstudies voortzet. Ik volg de Master Globalisation and Law met de specialisatie in Human Rights. Op basis van mijn passie voor mensenrechten en de kans om deel te nemen aan deze wedstrijd met een creatieve inzending zoals een gedicht, moest ik mijn eigen inzending indienen. Dit was echt moeilijk voor mij vanwege mijn verleden waar ik lang in angst leefde tijdens mijn jeugd en de gevolgen daarvan vertaalden zich in worstelingen met geestelijke gezondheid in mijn volwassen leven. Geestelijke gezondheidsproblemen zijn echt en ik ben hier om ook het stigma te doorbreken en het gesprek te beginnen. Deze prijs vertegenwoordigt voor mij, het doorbreken van mijn angst, het verkrijgen van mijn vrijheid en spreken."
Hande Wevers
De Maastrichtse Mensenrechtenprijs
Het doel van de Maastrichtse Mensenrechtenprijs is om studenten te laten stilstaan bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tijdens hun studie in Maastricht. De wedstrijd staat open voor scholieren en studenten van het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.
Lees ook
-
ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.
-
Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen
Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Deze brandende vraag hield Valentina Golunova bezig tijdens haar promotietraject. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift met succes en...