Veelgestelde vragen

Worden de onderzoeksgegevens ook persoonlijk teruggekoppeld naar de deelnemers?

De gegevens die verzameld worden zijn voor onderzoeksdoeleinden en worden niet persoonlijk teruggekoppeld. De individuele gegevens zullen uiteindelijk anoniem en op groepsniveau worden verwerkt en gepubliceerd worden in internationale en nationale tijdschriften. Ook zullen resultaten van de lopende studie bekend gemaakt worden op deze website.

Zijn er al resultaten van de EnCoRe-studie?

Er zijn al diverse resultaten van de EnCoRe-studie, bijvoorbeeld op het gebied van hoe leefstijlfactoren zoals voeding en beweging samenhangen met kwaliteit van leven na behandeling voor dikkedarmkanker. De belangrijkste resultaten van de afgelopen jaren staan beschreven onder het kopje Nieuws.

Wat wordt er met de gegevens gedaan?

Alle verzamelde gegevens worden veilig opgeslagen op de Universiteit Maastricht. Gegevens worden per studiedeelnemer van een code voorzien, zodat eventuele privacygevoelige gegevens niet meer door derden te herleiden zijn. Alleen de onderzoekers beschikken over de sleutel tot de gecodeerde gegevens. Nadat alle gegevens van een onderdeel van de studie verzameld zijn, worden deze geanalyseerd en worden resultaten gerapporteerd in de vorm van wetenschappelijke publicaties.

Welke gegevens worden er bij de deelnemers verzameld?

Er worden op meerdere tijdstippen tijdens het onderzoek gegevens verzameld. De gegevens hebben onder andere betrekking op de levensstijl, lichaamssamenstelling en kwaliteit van leven van de studiedeelnemers. Deze worden verzameld door middel van vragenlijsten en door het uitvoeren van lichaamsmetingen. Alle onderzoeksmetingen worden gedaan door getrainde onderzoeksmederwerkers en -diëtisten bij de deelnemers thuis. Ook geven deelnemers toestemming voor gebruik van gegevens uit hun medische dossier en koppeling daarvan aan Nederlandse registratiesystemen, bijvoorbeeld de Nederlandse Kankerregistratie. Voor meer informatie en details, zie Onderzoeksmetingen.

Wie komt in aanmerking om deel te nemen aan de EnCoRe-studie?

Voor deelname aan de EnCoRe-studie komen mensen in aanmerking die met stadium I, II of III dikkedarmkanker worden gediagnosticeerd in een van de deelnemende ziekenhuizen: het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, het VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray en het Zuyderland Medisch Centrum te Sittard-Geleen. Deelname aan de EnCoRe-studie begint in de periode direct na de diagnose, nog voordat de behandeling start. Meer informatie over de opzet van de EnCoRe-studie kunt u vinden onder het kopje Onderzoeksopzet.

Contactinformatie

Afdeling Epidemiologie
GROW Research Institute for Oncology and Reproduction
Universiteit Maastricht
Peter Debyeplein 1
6229 HA Maastricht

Postbus 616
6200 MD Maastricht
Nederland

encorestudie@maastrichtuniversity.nl