Download de publicatie:
Grenzüberschreitende Arbeitsvermittlung im regionalen und nationalen KontextIn een regio met meer internationale dan nationale grenzen zou men kunnen overwegen om een baan te aanvaarden in een buurland, over de nationale grens heen. In Nederland, België en Duitsland is hulp beschikbaar voor het maken van deze overstap in de vorm van grensoverschrijdende arbeidsbemiddelingsteams die ondersteuning bieden bij het plaatsen van werknemers bij werkgevers en instellingen over de grens heen. Tot op heden, echter, was er geen duidelijk overzicht beschikbaar van de vergelijkbaarheid van de gehanteerde procedures noch is er een overzicht van het jaarlijks aantal arbeiders dat met succes over de grens heen begeleid werd.
ITEM werkte nauw samen met de Duitse Bundesagentur für Arbeit, de VDAB, de UWV, FOREM, het Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens en de Grenzinfopunkte om het proces van grensoverschrijdende tewerkstellingsdiensten te onderzoeken. Welke criteria bepalen of grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling cq plaatsing succesvol is geweest? Welke initiatieven worden door Nederland, België en Duitsland genomen om in dit opzicht concrete resultaten te boeken bij hun inwoners? Zijn er reeds best-practices en gegevens beschikbaar met betrekking tot grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling en hoe kunnen deze vergeleken worden?
Dit ITEM partnerschapsonderzoek werd op 20 januari 2016 opgestart door de Euregio Maas-Rijn (EMR) en werd gefinancierd vanuit het Europees Werkgelegenheids- en Sociale Innovatieprogramma. Er werden online enquêtes afgenomen alsook persoonlijke interviews ter plaatse.
Momenteel is al duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen de vijf partnerorganisaties wat betreft jaarlijkse cijfers en definities. Zowel ITEM als de EMR wilde met dit onderzoek verduidelijking hierin brengen en meer inzicht krijgen in de praktijken van grensoverschrijdende tewerkstellingsdiensten binnen de EMR. Per land werd een visuele beschrijving van de grensoverschrijdende praktijken voorzien. Bovendien doet ITEM, waar mogelijk, aanbevelingen voor toekomstige internationale benchmarking en datacollectie aangaande dit onderwerp. Ten slotte worden best practices gedeeld met EMR arbeidsconsulenten. De onderzoeksperiode liep tot juni 2016, de resultaten worden via de ITEM website bekendgemaakt aan de practici en het grote publiek.