Wonen en werken bij PITground in Sittard
Wonen in Sittard en studeren in Maastricht, Eindhoven, of zelfs Tilburg of Leiden. Een paar jaar geleden was dit nog moeilijk voor te stellen, tegenwoordig komt het steeds vaker voor. Soms uit noodzaak, maar vaak ook als bewuste keuze. De opkomst van meer creatieve woonplekken buiten de traditionele studentensteden maakt het aantrekkelijker om als student je zoektocht naar een fijne woonplek te verbreden. PITground, achter het station in Sittard, is zo'n plek.
Over PITground:
PITground biedt een combinatie van werken, wonen en socializen op één locatie. De naam zegt het eigenlijk al: 'PIT' verwijst naar een centrale plek waar alles samenkomt en waar mooie dingen kunnen groeien en bloeien. Gevestigd in het voormalige DSM-kantoor, bestaat PITground uit verschillende onderdelen: de 'Workground' met kantoren voor diverse ondernemingen, de 'Spareground' met een restaurant, gym en vergader- en ontmoetingsruimtes, en de 'Stayground' met 221 studentstudio's en 49 expatappartementen.
Luca Schoutrop, General Manager PITground Sittard:
"Ik ben van begin af aan betrokken bij dit concept. Dat wat we voor ogen hadden, zie je nu steeds meer groeien. Zo woont er in de Stayground-toren inmiddels een bijzondere mix van nationale en internationale studenten. Deze diversiteit zorgt voor interessante ontmoetingen. Studenten, ondernemers en bedrijven die hier gevestigd zitten, weten elkaar steeds beter te vinden. Ondernemers onderling, maar je ziet ook steeds meer bedrijven die werken met studenten die hier wonen. Dit proberen we extra te stimuleren door activiteiten te organiseren. Volgende week vindt er bijvoorbeeld een 'Internationals meet recruiters dag’ plaats om studenten en professionals met elkaar in contact te brengen. Dit mag zeker nog verder groeien, maar het werkt nu al."
Tekst gaat verder onder de foto
De Universiteit Maastricht is de meest internationale universiteit van Nederland. Een gegeven waar we trots op zijn, dat ons veel brengt en veel biedt. Iets wat bovendien oneindig veel mooie en inspirerende verhalen oplevert. Dit verhaal is er één van. #VanDeRegioVoorDeRegio.
Wil je meer verhalen lezen, kijken of luisteren? Ga dan naar onze campagnepagina.
Matt Flipse, Regiomanager Holland2Stay:
"Wij hebben verschillende locaties in ons beheer, maar deze plek is uniek vanwege de combinatie van wonen, werken en recreëren. Dat zie je nog niet vaak. Het ligt bovendien centraal, vlak bij het station, van waaruit je makkelijk naar Maastricht of Eindhoven en verder reist. Dat zie je ook terug in de mix van studenten die hier woont. Ze komen van de Universiteit Maastricht, de TU Eindhoven en andere universiteiten door het hele land. Ook studenten van Zuyd Hogeschool en mbo-opleidingen uit de buurt vinden hier hun plek. Tegenwoordig zoeken studenten op een heel andere manier naar woonruimte. Door de huidige woningnood, maar dat niet alleen, wordt er ook meer gekeken naar zaken als voorzieningen en kwaliteit van wonen en leven. De afstand tot de universiteit en een stadscentrum speelt lang niet altijd een belangrijke rol."
Studenten zoeken tegenwoordig op een heel andere manier naar woonruimte. Door de huidige woningnood, maar dat niet alleen, er wordt ook meer gekeken naar zaken als voorzieningen en kwaliteit van wonen en leven.
Matt FlipseAhmed (22) uit Oman, student TU Eindhoven:
"Er wonen hier studenten die drie uur reizen om bij hun universiteit te komen. Dan valt die 40 minuten naar Eindhoven voor mij echt wel mee. Als je ergens graag wilt studeren, heb je dat ervoor over. Ik kom uit Oman en ben wel wat gewend. Het fijne van deze plek is dat je je eigen voorzieningen hebt. In Eindhoven moest ik de keuken en badkamer met vijf anderen delen. Dat is niets voor mij. Hier is het lekker rustig en kan ik de drukte van de stad opzoeken als ik dat wil."
Jennifer Dormans, Property Manager PITground Sittard:
"Wat studenten erg aanspreekt, is dat je hier een plek voor jezelf hebt. Alle studio’s worden volledig gemeubileerd verhuurd met een eigen keuken en badkamer. Je kunt hier gewoon met een koffer naartoe komen. Zeker internationale studenten ervaren dat als een pluspunt. Daarnaast verloopt de verhuur en het beheer via een grote gerenommeerde organisatie, dus geen gedoe met vage huurcontracten en dat soort dingen. Gewoon helder en duidelijk wat je krijgt en voor internationale studenten ook makkelijk op afstand te regelen."
Tekst gaat verder onder de foto
Baltasar Santos (22) uit Portugal, recent afgestudeerd in Biobased Materials aan de Universiteit Maastricht:
"Voor mijn vriendin en mij is deze plek ideaal. Zij loopt stage bij het Zuyderland ziekenhuis hier vlakbij en mijn faculteit is gevestigd op de Chemelot Campus in Sittard/Geleen. Met goed weer kunnen we gewoon op de fiets er naartoe. We zijn vooral blij dat we hier een eigen plek hebben met eigen voorzieningen. We delen een studio en dat werkt prima. Of we het studentenleven in de stad missen? Nee, een kwartiertje met de trein en we zijn in Maastricht. Er zijn grote steden waar je verder en langer moet reizen om een feestje te bezoeken.”
Een kwartiertje met de trein en we zijn in Maastricht. Er zijn grote steden waar je verder en langer moet reizen om een feestje te bezoeken!
Baltasar SantosTekst: Sanne Tummers
Fotografie: Joris Hilterman
Lees ook
-
Alumnus Jeroen Lenaers had als beginnend student geen idee wat je met Europese Studies zou kunnen en rolde zogezegd de internationale politiek in. Afgelopen jaar werd hij door VoteWatch Europe verkozen tot de op politiek gebied invloedrijkste Nederlandse Europarlementariër.
-
De wereldorde is aan het verschuiven. Poetin tergt aanhoudend Europa. De mondiale expansiedrang van China kent geen grenzen. En wat te doen met de oproep tot herstelde samenwerking van bondgenoot Amerika? Meer strategische autonomie. Dat moet het antwoord zijn van de Europese Unie, vindt Sophie Vanhoonacker, hoogleraar Administrative Governance en Jean Monnet professor.
-
Op 28 november was het TV-programma College Tour te gast bij de Universiteit Maastricht. In ons eigen universitair sportcentrum UM SPORT vonden opnames plaats voor een uitzending met topwielrenner Tom Dumoulin.