Vier de Internationale Open Access Week 2021 met de UB
Open Access is een essentiële pijler van het Open Science-beleid van de UM. De Universiteitsbibliotheek zet zich het hele jaar door actief in om Open Access aan de Universiteit Maastricht te promoten. Niet alleen door informatie en ondersteuning te bieden, maar ook door overeenkomsten aan te gaan met uitgevers om publicatiekosten te verlagen en alternatieve manieren van Open Access te ondersteunen. Maar omdat het deze week International Open Access Week is, vieren we dit met extra aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, diensten en tips.
Tijdens de International Open Access Week, 25-31 oktober, lanceren we de nieuwe en verbeterde Open Access Journal Browser, het belangrijkste hulpmiddel voor onze wetenschappers om meer te weten te komen over OA-publicatiekortingen en OA-deelopties. Ook vindt de eerste editie van de FAIR for Qualitative Data plaats. En samen met alle Nederlandse universiteiten presenteren we A Practical Guide to Preprints om wetenschappelijke communicatie te versnellen.
We zullen ook een paar Open Access-mythen doorbreken, en je bent van harte welkom tijdens twee Open Access Drop-In-sessies om te praten over publicatieproblemen. We sluiten Open Access Week 2021 af met een speciale OA-uitgave van onze Library+ Research-update.
Relevant links
Lees ook
-
De Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Elsevier een nationale samenwerking zijn aangegaan. Universiteit Maastricht en MUMC+ nemen deel in deze overeenkomst die loopt tot 2025.
-
Studenten en medewerkers van Universiteit Maastricht en MUMC+ hebben weer toegang tot de artikelen in The Royal Society of Chemistry (RSC) tijdschriften. Het huidige abonnement loopt tot 2021.
-
Elsevier heeft het aantal hybride tijdschriften waarin onderzoekers van Universiteit Maastricht en MUMC+ open access kunnen publiceren zonder kosten (APC) uitgebreid tot 1650 titels. Onderzoekers kunnen nu tevens in 250 gouden open access tijdschriften van Elsevier publiceren zonder APC te betalen.