Vici-beurs van NWO voor Alexander Sack

 

NWO maakte vandaag bekend dat 32 wetenschappers een Vici-beurs ontvangen van anderhalf miljoen euro. Daarmee kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Alexander Sack (Faculty of Psychology and Neuroscience) ontvangt voor zijn onderzoek naar hersenstimulatie één van deze prestigieuze beurzen. 

Prof. dr. Alexander Sack, hoogleraar Functional Brain Stimulation and Neurocognitive Psychology krijgt de Vici-beurs voor zijn onderzoek getiteld ‘Stimulerend! Cognitieve verbetering door hersenstimulatie’. Aandacht en geheugen zijn cruciale cognitieve vaardigheden, die helaas bij veel mensen verstoord worden na een beroerte of bij een psychopathologische aandoening. In dit onderzoek koppelen we informatie over individuele hersennetwerken en hersengolven, om te komen tot nieuwe technieken van hersenstimulatie. Met deze hersenstimulatie proberen we menselijke cognitie te verbeteren.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Voor de ronde van 2015 dienden bij de vooraanmelding in totaal 215 wetenschappers een voorstel in. 122 aanvragers hebben een uitgebreide aanvraag ingediend. Daarvan zijn er nu 32 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van ongeveer 15 procent.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creëert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. 

Alexander Sack heeft eerder al een NWO Veni- (2003) en Vidi-beurs (2006) ontvangen en in 2010 de ERC Consolidator Grant.

Lees ook