Jouw darmmicrobiota beïnvloedt je beslissingen
Veranderingen in je darmmicrobiota beïnvloeden hoeveel risico je neemt en zelfs hoe je je geld investeert. Dat blijkt uit onderzoek van Aline Dantas, Alexander Sack, Elisabeth Brüggen, Perian Jiao en Teresa Schuhmann van de Universiteit Maastricht. Het innemen van probiotica kan niet alleen de darmgezondheid verbeteren, maar beïnvloedt ook de cognitie en de besluitvorming.
Verband tussen hersenen en darmen
Een gezonde darm heeft een grote invloed op de algehele gezondheid, inclusief de hersenen. De hersen-darm-as is een mooi woord om te beschrijven hoe de hersenen in verbinding staan en communiceren met de darmen. Uit het onderzoek blijkt dat een gezonde darm, via de hersen-darmverbinding, een positief effect heeft op onze besluitvorming/besluitvaardigheid met een significante afname van het nemen van risico's en een toename van vooruitziende keuzes.
De natuur een handje helpen
Uit de studie blijkt dat mensen die hun darmmicrobiota verbeteren door probiotica te nemen, ander gedrag gaan vertonen. Ze nemen minder risico's en schatten tijdseffecten beter in. Probiotica bestaan uit gezonde bacteriën die darmklachten en allergische reacties verminderen en zorgen voor een betere stofwisseling. Dit gunstige effect werkt uiteindelijk op het functioneren van de hersenen en dus ook op onze cognitie, gedrag en besluitvorming.
Lees ook
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.
-
Lisa Brüggen benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft SBE professor Lisa Brüggen benoemd tot wetenschappelijk lid.
-
Werkgerelateerd leren stimuleren: heel belangrijk!
Tegen het licht van maatschappelijke uitdagingen en veranderingen op de arbeidsmarkt zou een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Toch laat onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht gefinancierd door de LLO...