Universiteit Maastricht start executive master in cultural leadership samen met de Royal Academy of Arts in Londen

In maart 2018 start de Universiteit Maastricht (UM) een Executive Master in Cultural Leadership samen met de Royal Academy of Arts (RA) in Londen. De eerste deelnemers beginnen in oktober 2018 aan de opleiding. De aanvang van de nieuwe master valt samen met de 250e verjaardag van de RA. Het programma biedt brede mogelijkheden voor de kunstwereld en creatieve sectoren. Het is gericht op deelnemers die hun vaardigheden op het gebied van bedrijfskunde en leiderschap willen ontwikkelen, en op deelnemers die een rijker begrip willen krijgen van de manier waarop cultuur en creativiteit hun praktijk kan inspireren en vernieuwen.

Nieuwe generatie leiders
De executive masteropleiding is ontwikkeld om een nieuwe generatie leiders op te leiden die cultuur en creativiteit onderdeel willen maken van hun bedrijfstak of organisatie. Daarnaast wil het programma deskundige leiders opleiden die de ambitie hebben de kunst- en cultuursectoren positief vorm te geven met hun kennis en vaardigheden om zo een duurzame, ethische en innovatieve bedrijfspraktijk mogelijk te maken.

Combinatie expertise en wetenschap
De combinatie van de professionele expertise van een kunstorganisatie en het onderwijs en de wetenschap van een vooraanstaande internationale universiteit maakt deze masteropleiding de eerste in zijn soort die een volledig geïntegreerd programma biedt in twee epicentra van cultuur en onderwijs. De opleiding biedt een bijzonder platform voor professionals met een passie voor kunst en cultuur die kennis en actuele inzichten willen verwerven en daarnaast hun professionele netwerken willen uitbreiden.

Interfacultaire samenwerking
De belangrijkste kracht achter dit nieuwe programma was het in oktober 2017 opgerichte UMIO, dat als onderdeel van Universiteit Maastricht leer- en ontwikkeltrajecten voor individuele professionals en organisaties ontwerpt en verzorgt. De basis van UMIO ligt in de School of Business and Economics, maar centraal staat juist de verbinding met andere faculteiten en kennisgebieden om een antwoord te bieden aan multidisciplinaire uitdagingen in het professionele circuit. Het initiatief met de RA is een goed voorbeeld van internationale partnerschappen. De interfacultaire samenwerking tussen de UM School of Business and Economics, Faculty of Law, Faculty of Arts and Sociale Sciences, and University College Maastricht werd ondersteund door de oprichting van het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH), dat een bijdrage levert aan het onderwijsprogramma.

Modules in Londen en Maastricht
De opleiding wordt zowel verzorgd aan de Royal Academy of Arts in Londen als aan de Universiteit Maastricht, en aangevuld met internationale studiereizen. Deze masteropleiding bezorgt deelnemers een interculturele ervaring en wereldwijde perspectieven, en stelt ze in staat de toegevoegde waarde van cultuur en de substantiële bijdrage van kunst en creativiteit aan economie en maatschappij te doorgronden. Deze executive master bestaat uit acht modules, waaronder Critical perspective in the arts and culture; Art business and cultural management; Law and art; Technology and innovation; Collecting, collections management and logistics, en Exhibitions and events, evenals een immersiemodule voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, op maat ontwikkeld op basis van individuele ambities en doelstellingen.

Trots op deze opleiding
UM-hoogleraar Rachel A. J. Pownall, mededirecteur van de opleiding: “Hedendaagse instituten en corporaties hebben leiders nodig die in staat zijn cultuur en de actuele uitdagingen voor bedrijfsleven en maatschappij te begrijpen. Hier aan de UM, in het hart van Europa, zijn wij bijzonder trots dat we voorlopers zijn in onderwijsontwikkelingen dankzij ons Probleemgestuurd Onderwijs en dankzij deze opleiding die we aanbieden de Royal Academy of Arts. Dit stelt ons in staat verdere stappen te nemen met ervaringsgericht en contextgebonden leren. Praktijkexperts van de RA en thought leaders van de UM staan klaar om professionals te maken tot innovatieve culturele leiders en leiders die cultuur begrijpen. Samen kunnen we de leiders voor de toekomst creëren.”

Over de Royal Academy of Arts
The Royal Academy of Arts  is door King George III opgericht in 1768. De academie heeft een unieke positie omdat het een onafhankelijk, privaat gefinancierd instituut is, geleid door eminente kunstenaars en architecten die een duidelijke, sterke stem willen laten horen voor kunst en kunstenaars. Het publieksprogramma van de RA stimuleert beeldende kunst en architectuur. Het zorgt ervoor dat deze wordt gecreëerd, gewaardeerd en besproken door het organiseren van tentoonstellingen, educatie en debat. The Royal Academy of Arts is gevestigd in een imposant 17e-eeuwse herenhuis in het centrum van Londen. Ter gelegenheid van haar 250e verjaardag in 2018 opent de RA een uitgebreide campus met state-of-the-art onderwijsfaciliteiten en special onderwijsruimtes, waaronder een collegezaal met 250 plaatsen, de Clore Learning Studios en de Wolfson British Academy Room die speciaal is ontworpen voor executive onderwijs. De RA ligt middenin een bruisende culturele buurt, rijk aan commerciële galeries van wereldklasse en private handelaren, op kleine afstand van de highlights van Londen en openbare musea.

Bezoek de RA website voor een gedetailleerde beschrijving.
Klik hier voor de activiteiten in RA jubileumjaar 2018 en verdere ontwikkelingen.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws