UM-Team SmartBite wint Topsector Chemie Studentencompetitie met innovatieve tandenknars-sensor

2 december 2015

Team SmartBite, bestaande uit UM-studenten Onno Akkermans, Mitch Spronk en Pegah Keshaniyan, heeft op 1 december de tweede Topsector Chemie studentencompetitie gewonnen tijdens CHAINS 2015. De teamleden, alle drie studenten van het Maastricht Science Programme, ontwikkelden een sensor om ‘waakbruxisme’ (tandenknarsen overdag) op te sporen. Zij gingen ieder met een cheque van 1000 euro naar huis.

Vier teams werden in juni genomineerd uit negen inzendingen. Alle vier gingen ze hard aan de slag met hun onderzoek. Team SmartBite heeft de afgelopen maanden gebruikt om een prototype te ontwikkelen voor een sensor die het mogelijk maakt tandenknarsen gedurende de dag, ofwel ‘waakbruxisme’ op te sporen. Deze sensor is kleiner, dunner en gevoeliger dan de sensors die er nu zijn. En, ook niet onbelangrijk, de sensor is op maat te maken. Op 6 juli presenteerden zij een eerste, ruwe versie van het prototype op de conferentie Engineering of Functional Interfaces (EnFi) in Hannover. Ook hebben ze een veelbelovend artikel ingediend bij het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PSS(a).

Gerard van Harten, boegbeeld van de Topsector Chemie, lichtte de keuze van de jury toe: “SmartBite heeft een creatieve manier gevonden om chemie toe te passen op een relevant probleem. Dit team had een duidelijk plan opgesteld met een multidisciplinaire aanpak, en dit leidde tot mooie en direct toepasbare resultaten. Tijdens hun presentatie waren ze helder in hun toelichting en waren de antwoorden op de vragen van de jury zeer overtuigend." 

Van studentenproject naar gefinancierd onderzoek

Het initiatief voor het ontwikkelen van het apparaat komt van drs. Theo Kluskens, tandarts-gnatoloog en verbonden aan de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van het Maastricht UMC+. Hij gaat de sensor inzetten bij nieuw onderzoek naar monitoring, preventie en behandeling van waakbruxisme. Hij schakelde begin dit jaar IDEE-MUMC+ in, het ingenieursbureau van Maastricht UMC+, om in het kader van een studentenproject een prototype te ontwikkelen. De eerste resultaten waren zo veelbelovend dat het idee werd uitgebouwd tot een kleinschalig gefinancierd onderzoekproject, waaraan het team verder kon werken buiten de opleiding. 

Het Maastricht Science Programme is een selectieve driejarige bacheloropleiding in de natuurwetenschappen die studenten opleidt in de traditie van de “liberal arts and sciences”. Studenten worden gestimuleerd om zich vrij te ontplooien binnen de biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en een aantal interdisciplinaire gerelateerde gebieden. Ze kunnen zelf hun curriculum samenstellen en daarmee ofwel specialiseren in één richting, ofwel meerdere richtingen op een unieke wijze combineren.

In de Topsector Chemie werken Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheid samen aan groene en duurzame oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen uit het ambitieuze programma Horizon 2020. Daarnaast besteedt Topsector Chemie veel aandacht aan de ontwikkeling van talentvolle studenten die innovatie binnen de Chemie kunnen versnellen. 

Lees ook