5 maart 2020

Uitbraak coronavirus toont het belang van European Public Health studies

“De uitbraak van COVID-19 bewijst hoe belangrijk het vakgebied Europese Volksgezondheid is.” Als hoogleraar European Public Health en hoofd van de onderzoeksafdeling International Health aan de Universiteit Maastricht is Helmut Brand nauw verbonden met de unieke bachelor- en masterprogramma's in European Public Health. We vroegen hem en enkele van zijn studenten - toekomstige beleidsadviseurs, gezondheidsfunctionarissen en preventiespecialisten in de volksgezondheid - naar hun mening over het gezondheidsbeleid tijdens de coronavirusuitbraak.

Leren we al lessen voor de toekomst?

Prof. Brand
“Wat nu nodig is, is dat we een ​​actiepuntenlijst maken die we moeten bespreken en implementeren wanneer de epidemie voorbij is.

Door de globalisering van medicijnproductie zijn China en India de apothekers van de wereld geworden. Zoals we momenteel zien, wordt de aanvoerlijn onderbroken omdat fabrieken in China worden gesloten en schepen niet worden geladen. Om tekorten aan medicijnen tegen te gaan, is het noodzakelijk dat we gaan opslaan. En dan het beste op Europees niveau, zodat aan de behoeften van zowel kleinere als grotere lidstaten kan worden voldaan. Hetzelfde geldt trouwens voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

We moeten ook kijken naar onze grensregio's, want daar kunnen we van leren. Dat zijn de laboratoria van Europa, die belangrijke inzichten kunnen bieden voor Europese integratie in de gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld de pragmatische samenwerking in de Euregio, waar Nederlandse, Belgische en Duitse volksgezondheidsdiensten elkaar informeren over de stand van zaken rondom infectieziekten.”

Hoe dragen onze studieprogramma's in European Public Health bij?

Prof. Brand
“Hoewel de uitbraak van een besmettelijke ziekte nooit wenselijk is, illustreert het wel de noodzaak van een goede voorbereiding en beleid. Onze bacheloropleiding in European Public Health en masterprogramma in Governance and Leadership in European Public Health zijn een middel daartoe.

Toen ik directeur was van het Public Health Institute van Noord-Rijnland-Westfalen, had ik te maken met uitbreken zoals SARS. Ik besefte toen dat we de volgende generatie volksgezondheidsexperts en -leiders anders moeten trainen. Ze moeten nieuwe situaties kunnen analyseren en weten hoe ermee om te gaan. Ook moeten ze over de juiste vaardigheden in risicocommunicatie beschikken. Communicatie is nog belangrijker geworden doordat sociale media zo'n grote rol zijn gaan spelen. Een positief aspect is dat je bijna iedereen in realtime en zonder kosten kan bereiken. Maar het kan ook tegen ons werken, wanneer op sociale media wetenschappelijk bewezen informatie wordt tegengesproken door misleidend nieuws. We integreren dit soort nieuwe uitdagingen in onze curricula.”

Silvia Grothe i Riera, student
“In mijn eerste jaar moest ik een oefening doen in contactonderzoek om de patient zero te achterhalen tijdens een tuberculose-uitbraak. Destijds dacht ik dat dit slechts een fictieve oefening was. Maar nu, met het coronavirus, zie ik dat deze oefening heel goed was voor mijn professionele voorbereiding!”

Door: Marion Stijnen