Succesvolle ITEM Seminar “The Recognition of Qualifications: Improving Recognition to Enhance Labour Mobility”
Op 29 juni 2016 vond het succesvolle ITEM seminar over de erkenning van kwalificaties plaats. Deelnemers afkomstig van verschillende organisaties en instellingen die betrokken zijn in het proces omtrent de erkenning van kwalificaties kwamen samen om de kwalificaties en erkenningsprocedures voor zeer uiteenlopende beroepen nader te bekijken. Het uiteindelijke doel van de dag was om mogelijke oplossingen en actieplannen te definiëren om erkenning te verbeteren ten behoeve van grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit.
Gedurende de ochtendsessie hebben sprekers die de Europese Commissie, Benelux en ITEM vertegenwoordigen zeer interessante presentaties gegeven. Het tweede deel van de dag bestond uit de beroepsspecifieke workshops. Onder leiding van experts hadden de deelnemers de mogelijkheid om de bijzonderheden van de erkenning van kwalificaties voor iedere categorie van beroepen te onderzoeken. Het seminar bestond uit workshops gericht op beroepen in de bouwindustrie, juridische beroepen, zorgberoepen en beroepen in het onderwijs en de kinderopvang. De dag werd afgesloten met een plenaire sessie waarin de bevindingen van de workshops teruggekoppeld werden waarna een afsluitende discussie plaatsvond.
Een van de kernaspecten die gedurende het seminar benadrukt werden is de absoluut fundamentele natuur van het wederzijds vertrouwen en van samenwerking, zowel binnen als tussen Lidstaten, op het gebied van de erkenning van kwalificaties. Verbeterde coördinatie, informatie-uitwisseling, samenwerking tussen onderwijsinstellingen, standaardisering van procedures, transparantie van kwalificaties en trainingen over het systeem voor de erkenning van kwalificaties zijn voorbeelden van oplossingen en mogelijke actieplannen om soepele en efficiënte procedures voor erkenning te realiseren. Daarbij kan coördinatie tussen de organisaties die een kernrol spelen in bepaalde beroepen helpen om de praktijk van de erkenning te verbeteren. Het ondersteunen van grass-root initiatives leidt tot een vergroot bewustzijn van de mogelijkheden en bijzonderheden van het grensoverschrijdend werken. In het algemeen bestaat er een behoefte voor hoge kwaliteit informatie en bewustzijn onder mogelijke grensarbeiders over de erkenningsprocedures.
Gedurende de dag zijn notulen genomen van de verschillende presentaties en discussies die plaatsvonden. De resultaten van het seminar zullen in een rapport gepresenteerd worden dat binnenkort op de ITEM website gepubliceerd zal worden.
Lees ook
-
Het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (MOSaR) werd op woensdag 27 november gelanceerd tijdens een kleinschalige, interne bijeenkomst
-
PhD thesis door Cécile Woudenberg-van den Broek
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
-
Interlandelijke adoptie lijkt vaak de ultieme humanitaire daad. De realiteit is echter complexer. Dr. Elvira Loibl, universitair docent bij de vakgroep Strafrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, ontdekte aanzienlijke kwetsbaarheden in het Nederlandse interlandelijke adoptiesysteem. Haar impactvolle onderzoek werd bekroond met de jaarlijkse Edmond Hustinxprijs.