Stimuleren van arbeidsmarktmobiliteit onder banenzoekers kan averechts werken
Veel overheden bieden financiële steun aan werkloze werkzoekenden met het doel hun bereidheid te vergroten om werk te zoeken buiten hun lokale arbeidsmarkt. Onderzoek door de Universiteit Maastricht toont aan dat hier soms meer kwaad dan goed mee wordt gedaan. “Beleid dat stimuleert om buiten het eigen zoekgebied te zoeken wordt overgewaardeerd. Uiteindelijk accepteren maar weinig zoekenden een baan ver buiten hun eigen regio. Het is eigenlijk zonde van de tijd en het geld”, aldus Steffen Künn, universitair hoofddocent aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht
Mobiliteitsprogramma’s
Regionale verschillen op het gebied van werkgelegenheid zijn de oorzaak van een breed scala aan beleidsinterventies. Door de mobiliteitskosten van werknemers te verlagen, kan een dergelijk beleid de geografische mismatch verminderen, ongunstige schokken op de lokale vraag naar arbeid compenseren en daardoor de algemene welvaart verbeteren. Maar ondanks dit aantrekkelijke vooruitzicht en het wijdverbreide gebruik van dergelijk beleid, was tot nu toe niet wetenschappelijk aangetoond dat het beoogde effect bereikt werd.
Tijdverspilling
“Ons onderzoek toont inderdaad aan dat werkzoekenden inderdaad reageren en gaan zoeken en solliciteren naar ver gelegen banen”, aldus Künn. “Maar wat ook blijkt is dat dit uiteindelijk leidt tot een lagere werkgelegenheid en een lager inkomen. Dit komt omdat veel werkloze werkzoekenden nooit een baan op afstand accepteren en het zoeken naar een baan op afstand dus op de een of andere manier tijdverspilling is die beter geïnvesteerd zou kunnen worden in lokaal zoeken.”
Ander beleid
Dus wat moeten/kunnen beleidsmakers doen om dit recht te trekken? “Beleidsmakers moeten stoppen met het aanbieden van dergelijke programma's aan alle werkloze werkzoekenden. In plaats daarvan moeten ze zich meer richten op werkzoekenden die daadwerkelijk in staat zijn om werk te vinden en bereid zijn om werk te aanvaarden in een verre regio. Bovendien zouden beleidsmakers de begeleiding bij het zoeken naar werk op afstand kunnen verbeteren, aangezien uit het onderzoek blijkt dat lokale arbeidsbemiddelaars bij uitzendbureaus beperkt lijken te zijn in hun mogelijkheden om werkzoekenden te ondersteunen die op zoek zijn naar een baan op een verre arbeidsmarkt.”, besluit Künn.
Lees ook
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.
-
Lisa Brüggen benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft SBE professor Lisa Brüggen benoemd tot wetenschappelijk lid.
-
Werkgerelateerd leren stimuleren: heel belangrijk!
Tegen het licht van maatschappelijke uitdagingen en veranderingen op de arbeidsmarkt zou een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Toch laat onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht gefinancierd door de LLO...