19 oktober 2017
Gideon Koekoek over astrofysica-ontdekking

Sterrenkundige droom wordt werkelijkheid

Zijn mond viel open van verbazing, toen Gideon Koekoek twee maanden geleden al het nieuws te horen kreeg dat maandag 16 oktober trots aan de hele wereld werd gepresenteerd. De detectie van twee samensmeltende neutronensterren, voor het eerst ook waargenomen met twee telescopen, lost volgens de theoretisch natuurkundige een heel scala van sterrenkundige, chemische en natuurkundige problemen in één klap op. “Dit is één van de heilige gralen van de astrofysica”, aldus de onderzoeker, die sinds deze zomer aan de Universiteit Maastricht is verbonden om hier onderzoek naar gravitatiegolven op te zetten en studenten in het Maastricht Science Programme les te geven. Volgens Koekoek gaat de UM de komende jaren nog veel betekenen voor het onderzoek in dit domein.