Rubiconbeurs voor UM-onderzoekster Jessica Alleva

Jessica Alleva, onderzoekster bij de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht, heeft van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Daarmee krijgt ze als veelbelovende startende wetenschapper de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. Ze is een van de zeventien wetenschappers die in deze toekenningsronde een beurs ontvangen. Zij gaat hiermee onderzoek doen aan de University of West England.

Jessica gaat 13 maanden naar het Centre for Appearance Research van de University of the West of England voor een onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen. Veel vrouwen zijn ongelukkig met hun eigen lichaam, vooral met hun gewicht en lichaamsvorm. Jessica Alleva zal nagaan wat er gebeurt als vrouwen focussen op wat hun lichaam allemaal kan, en hoe dit zou kunnen leiden tot een gezonder lichaamsbeeld.


In november 2015 promoveerde Jessica Alleva aan de Universiteit Maastricht met haar onderzoek ‘Body matters: Interventions and Change Techniques Designed to Improve Body Image’. Sindsdien werkt zij als post-doc bij de groep die onderzoek doet naar 'de psychologie van eten'.

Rubicon

Wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicononderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (max. 24 maanden). De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap. NWO ontving in deze ronde 106 aanvragen voor de Rubiconsubsidie. De zeventien onderzoekers die een beurs krijgen, gaan naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en Spanje.

Lees ook