Rubiconbeurs voor UM-onderzoekster Jessica Alleva
Jessica Alleva, onderzoekster bij de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht, heeft van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Daarmee krijgt ze als veelbelovende startende wetenschapper de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. Ze is een van de zeventien wetenschappers die in deze toekenningsronde een beurs ontvangen. Zij gaat hiermee onderzoek doen aan de University of West England.
Jessica gaat 13 maanden naar het Centre for Appearance Research van de University of the West of England voor een onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen. Veel vrouwen zijn ongelukkig met hun eigen lichaam, vooral met hun gewicht en lichaamsvorm. Jessica Alleva zal nagaan wat er gebeurt als vrouwen focussen op wat hun lichaam allemaal kan, en hoe dit zou kunnen leiden tot een gezonder lichaamsbeeld.
In november 2015 promoveerde Jessica Alleva aan de Universiteit Maastricht met haar onderzoek ‘Body matters: Interventions and Change Techniques Designed to Improve Body Image’. Sindsdien werkt zij als post-doc bij de groep die onderzoek doet naar 'de psychologie van eten'.
Rubicon
Wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicononderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (max. 24 maanden). De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap. NWO ontving in deze ronde 106 aanvragen voor de Rubiconsubsidie. De zeventien onderzoekers die een beurs krijgen, gaan naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en Spanje.
Lees ook
-
Universiteit Maastricht onderzoekt samen met de Rechtbank Amsterdam de justitiële samenwerking in strafzaken tussen lidstaten Europese Unie.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de SGW open competitie een subsidie toegekend aan een onderzoeksvoorstel dat is geschreven door Prof. Dr Math Noortmann (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM) en Prof. Dr J.B.M. Koning (UM School of Business and Economics). Het project heeft een looptijd van twee jaar en beoogd de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en gemeenten in de Euregio Maas-Rijn op een interdisciplinaire manier in kaart te brengen en te analyseren.
-
Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle organisaties om de doelen te realiseren.