Provincie Limburg steunt ITEM met 3 miljoen euro
De Provincie Limburg ondersteunt expertisecentrum ITEM de komende 5 jaar met 3 miljoen euro. Het expertisecentrum is in 2015 opgericht om vanuit de wetenschap een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een goed functionerende transnationale samenleving. ITEM draagt volgens de provincie bij aan de economische versterking van Limburg en aan een beter vestigingsklimaat voor de Euregio. “ITEM heeft boven verwachting een plek veroverd in het werkveld van grensoverschrijdende mobiliteit. Ons werk wordt op lokaal niveau gewaardeerd, maar ook in Den Haag en Brussel”, aldus ITEM-bestuurder prof. Hildegard Schneider. Hoe ITEM dat doet, vertelt ITEM directeur Prof. dr. Anouk Bollen.
Waarom is ITEM opgezet?
Anouk Bollen: “Voordat ITEM er was, was er nauwelijks aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking bij bijvoorbeeld het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiek bevindt zich nu eenmaal meestal niet in een grensgebied, dus beleidsmedewerkers hebben er geen weet van. Wat betekent een grens eigenlijk? Wat gebeurt er als je een grens over gaat? En dan bedoel ik op dagelijkse basis, niet alleen voor vakantie”.
Wat is er sinds de oprichting van ITEM, vijf jaar geleden, veranderd?
Anouk Bollen: “Eerst werd er alleen gereageerd op problemen, maar nu zien we dat er vaker bijeenkomsten zijn over samenwerking tussen buurlanden en dat er wordt gekeken naar het voorkomen van problemen”
Wat voor soort problemen zijn er in de grensregio’s dan?
Anouk Bollen: “Stel er wordt in Nederland een nieuwe wet ingevoerd, dan is het handig dat er ook even met de Duitsers of Belgen wordt overlegd of die wet wel uitvoerbaar is. Het kan namelijk voorkomen dat je in België woont, maar in Nederland werkt. Dus dan val je onder meerdere rechtssystemen. Bijvoorbeeld met de nieuwe ambtenarenwet die per 1 januari ingaat. Die heeft gevolgen voor veel medewerkers van universiteiten en ziekenhuizen in de grensregio’s en hun sociale zekerheid.”
Wat doet ITEM om die problemen op te lossen?
Anouk Bollen: “Het belangrijkste is dat we voor meer bewustzijn gezorgd hebben. We werken nu samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en partijen in Brussel dus dat gaat de goede kant op. Ook komen er steeds meer Kamervragen over het onderwerp. We merken bijvoorbeeld dat binnen Nederland de Randstad niet meer als enige plek van groei wordt gezien, maar ook dat de grensregio’s kunnen bloeien. Als er geen grenzen zouden zijn, zou de Euregio Maas Rijn, tussen Hasselt, Aken en Luik, veel meer een middelpunt zijn van bedrijvigheid dan de Randstad. Maar dan is er wel meer samenwerking nodig. De volgende stap is dat het bewustzijn van grenseffecten vooraf al invloed op beleid heeft en niet pas achteraf.”
Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) is de spil van onderzoek, advisering, kennisuitwisseling en trainingsactiviteiten omtrent grensoverschrijdende mobiliteit en samenwerking. De uitdagingen waarmee de landen van de Europese Unie door de toenemende globalisering van de economie en internationalisering van de samenleving nu en in toekomst geconfronteerd worden, zijn groot. ITEM is een interdisciplinair instituut, opgezet vanuit de Universiteit Maastricht, in samenwerking met Zuyd Hogeschool, NEIMED, de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en de Euregio Maas-Rijn.
Lees ook
-
The Young Universities for the Future of Europe (YUFE) alliance is proud to spotlight the crucial role of the YUFE Student Forum in shaping the future of inclusive, accessible, and high-quality European education.
-
Van 3 december 2024 tot 13 januari 2025 kun je meedingen naar de YERUN Open Science Awards 2024! YERUN nodigt onderzoekers en medewerkers van de aangesloten universiteiten van harte uit om hun inzending in te dienen.
-
Dat Stephan Smeekes op zijn 41e hoogleraar Econometrie werd, betekent niet dat iedere persoon met een handicap dat zal lukken. “Iedereen is anders, iedere handicap ook.” Hij ziet zichzelf dan ook niet als een ambassadeur voor gehandicapte wetenschappers. “Maar als mijn verhaal anderen inspireert, is dat zeker mooi.” Een gesprek met een zeer nuchtere wetenschapper met een groot onderwijshart, die van zijn ouders leerde om niet bij de pakken neer te zitten en vooral in oplossingen te denken.