Prof. dr. Franz Palm geëerd met ‘eigen’ collegezaal
De collegezaal van de Maastrichtse School of Business and Economics heet sinds 9 januari ‘Franz Palm Lecture Hall’. Prof. dr. Franz Palm is één van de grondleggers van de economische faculteit, waarvan hij ook drie periodes decaan was. Hij is bovendien een briljant econometrist en een ‘mensenmens’. In de zaal werd een kunstwerk van Fred Eerdekens onthuld, dat geïnspireerd is op het werk van prof. Palm.
Franz Palm is een internationale autoriteit op het gebied van de econometrie, met name de econometrie van tijdreeksen en panelgegevens. Zijn bijdragen aan bijvoorbeeld de multivariate tijdreeksanalyse zijn cruciaal geweest voor het begrijpen en voorspellen van economische ontwikkelingen. Zo stelde hij in 2010 al, in een artikel voor het Nederlandse vakblad De Economist samen met zijn collega Bertrand Candelon, dat Griekenland een onhoudbaar probleem voor de EU zou worden. Zijn werk heeft grote maatschappelijke betekenis.
In 2000 werd hij lid van de KNAW en in 2005 KNAW-Academiehoogleraar. Naast zijn wetenschappelijke werk, is hij adviseur voor onder meer DSM en het Ministerie van Economische Zaken. Met veel plezier leidde hij bovendien talloze jonge talenten op; de toekomst van de Maastrichtse School of Business and Economics op wetenschappelijk gebied.
De Belgische kunstenaar Fred Eerdekens creëerde een kunstwerk waarin het woord ‘Unpredictable’ te ontwaren is, afhankelijk vanuit welke hoek je het bekijkt.
Voorzitter van het college van bestuur Martin Paul spreekt Franz Palm toe.
Prof. Franz Palm tijdens zijn dankwoord.
Prof. Franz Palm tijdens zijn dankwoord.
Philip Vergauwen (Decaan SBE), Rianne Letschert (Rector Magnificus) Fred Eerdekens (de kunstenaar verantwoordelijk voor het kunstwerk), Prof. Franz Palm, mevrouw Palm, Martin Paul (Voorzitter van het College van Bestuur) en Nick Bos (Vice-voorzitter van het College van Bestuur).
Prof. Franz Palm met zijn vrouw.
Lees ook
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
Mag AI ons iedere dag manipuleren? Mag het getraind worden met onze gegevens zonder ons medeweten of onze toestemming? Hoe kunnen we wetten rond AI, privacy en concurrentie handhaven? Konrad Kollnig probeert met RegTech4AI antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.
-
De Universiteit Maastricht is lid van het Young European Research Universities Network, en ter ere van het 10-jarig bestaan willen we je vragen om een speciaal jubileumlogo te ontwerpen.