Proefschrift Dr. Veerle Spronck genomineerd voor de Boekman Dissertatieprijs
Het proefschrift Listen Closely: Innovating audience participation in symphonic music van Dr. Veerle Spronck is genomineerd voor de 6e editie van de Boekman Dissertatieprijs. De Boekman Dissertatieprijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan proefschriften die zich richten op het kunst- en cultuurbeleid en de maatschappelijke context van kunst en cultuur. De prijs heeft als doel dit onderzoek onder de aandacht te brengen bij een breder publiek en nieuw onderzoek te stimuleren. De winnaar ontvangt € 10.000 voor onderzoek gerelateerde activiteiten en wordt opgenomen in het tijdschrift van de organisatie.
Het proefschrift van Spronck is het resultaat van etnografisch onderzoek waarin ze nauwgezet onderzocht hoe vier Nederlandse symfonieorkesten participatie in hun dagelijkse praktijk innoveren. Het onderzoek was onderdeel van het door NWO/SIA gefinancierde project ‘Artful Participation’ uit 2017-2021, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht (FASoS), het onderzoekscentrum ‘What Art Knows’ van Zuyd Hogeschool en Philzuid. Prof. dr. Peter Peters, voorzitter van MCICM, en dr. Ruth Benschop, lector aan Zuyd Hogeschool, begeleidden het onderzoek.
Veerle Spronck (1993) is een interdisciplinair onderzoeker, docent en podcaster die werkt aan de maatschappelijke waarde van de kunsten, en is vooral geïnteresseerd in de raakvlakken van kunst, wetenschap en technologie. Ze werkt als universitair hoofddocent (senior onderzoeker) Waardevol Ondernemerschap in en door de Kunsten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en is een van de makers van de onafhankelijke podcast Kunstmatig over kunst en technologie.
‘Listen Closely: Innovating Audience Participation in Symphonic Music’ is te downloaden.
Voor meer informatie over de Boekman Dissertatieprijs en de andere genomineerden, bezoek deze pagina.
Boekman Dissertatieprijs: Listen closely door Veerle Spronck
Lees ook
-
Het is je vast niet ontgaan dat we te maken hebben met een verstoring van ons netwerk. Op dit moment is het beeld wisselend: soms ligt het netwerk er helemaal uit, soms gaat het goed of is het langzaam. De verstoring heeft een externe oorzaak en is gericht op de gedeelde SURF-servers van onderwijsinstellingen. De UM is dan ook niet de enige instelling die problemen ondervindt.
-
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.
-
Obesitas is een van de grootste volksgezondheidsproblemen. Nieuwe geneesmiddelen zoals Ozempic bieden mogelijkheden, maar leiden ook tot morele en economische vragen en vooroordelen. Waarom is het naïef en niet-empirisch om te vinden dat mensen met obesitas gewoon wat moeten afvallen? Waarom is het misschien wel goedkoper voor zorgverzekeraars om Ozempic gewoon te vergoeden? Wij spraken met experts Anne Roefs, Gijs Goossens en Mickaël Hiligsmann over obesitas en het nieuwe wondermiddel.