Ongebruikelijke carrières: een interview met alumnus Robbie Servais

Toen we alumnus Robbie Servais naar zijn huidige beroep vroegen, vertelde hij ons dat hij als voetbaltrainer werkt voor K.R.C. Genk, een van de vijf prominentste voetbalclubs in België. Een ongebruikelijke carrière als je bedenkt dat hij International Business studeerde aan de Universiteit Maastricht. Robbie's beroep mag dan een ongebruikelijke carrièrekeus lijken, maar zijn opleiding aan de School of Business and Economics had een grote invloed op zijn professionele loopbaan.  

Hoe zag jouw studie in Maastricht eruit?

“Terwijl ik studeerde, speelde ik op professioneel niveau voetbal bij MVV in Maastricht. Daarnaast studeerde ik International Business, dat er toen heel anders uitzag dan nu. Er was heel veel discipline voor nodig om een professionele voetbalcarrière te combineren met studeren, dus ik had niet echt tijd om het drukke Maastrichtse nachtleven van studenten te ervaren. Maar ik deed dingen die ik leuk vond, dus ik had daar geen problemen mee. Na een paar jaar studie koos ik ervoor om op uitwisseling te gaan naar Hong Kong. Dat opende een heel nieuwe wereld voor en gaf me de gelegenheid mijn eerste internationale ervaring op te doen. Omdat ik nog steeds bij MVV speelde, kon ik niet zes maanden stilzitten, dus ik greep ook in Hong Kong kansen aan om voetbal te spelen.”

Hoe heeft je eerste internationale ervaring je toekomstige beslissingen beïnvloed?

UGA University Japan

“Na mijn uitwisseling kwam ik terug naar Maastricht en realiseerde ik me dat ik meer wilde. Ik raakte geobsedeerd door andere culturen en landen. Om precies te zijn, raakte ik geobsedeerd door Azië. Het duurde niet lang voordat ik besloot naar Japan te verhuizen (na mijn tweede studie-in-het-buitenlandperiode in Grenoble) en daar mijn voetbalcarrière voort te zetten. Tijdens mijn verblijf daar voetbalde ik in Singapore, Vietnam en Japan. Waar ik het meest van genoot in die landen waren de verschillende mensen en hun uiteenlopende visies en denkwijzen. Zo kon ik alles combineren: doen waar ik van houd – voetbal spelen – en nieuwe culturen ervaren. Het beste van beide werelden voor mij.” 

Wat zou je iemand adviseren die een vergelijkbaar carrièrepad wil bewandelen?

“Weten waar je passie ligt, is meer waard dan wat dan ook! Mijn passie werd mij duidelijk toen ik vijf jaar oud werd.  En ook al ligt het voor de hand dat de inhoud van de opleiding International Business niet altijd aansluit bij mijn baan als voetbaltrainer, toch zijn het de sociale vaardigheden die ik aan de UM leerde die echt het verschil hebben gemaakt. Ik leerde er presenteren voor grote groepen, werken met verschillende culturen en uiteenlopende situaties analyseren.  Tijdens mijn opleiding realiseerde ik me niet altijd dat ik deze vaardigheden aan het trainen was, maar als ik nu terugkijk, dan hecht ik er grote waarde aan. Toch zijn er dingen die ik anders zou doen als ik het allemaal opnieuw kon doen. Uiteindelijk zou mijn advies zijn te investeren in wat je het liefste doet. Neem geen beslissingen op basis van veronderstellingen of verwachtingen van andere mensen, doe het omdat je het wil.”

Het zijn de sociale vaardigheden die ik aan de UM leerde die echt het verschil hebben gemaakt: presenteren voor grote groepen, werken met verschillende culturen en uiteenlopende situaties analyseren.  Tijdens mijn opleiding realiseerde ik me niet altijd dat ik deze vaardigheden aan het trainen was, maar als ik nu terugkijk, dan hecht ik er grote waarde aan.  

Robbie Servais alumni Maastricht University
© Rob Oostwegel

Nu het Nederlands nationaal elftal zich voorbereidt op stevige wedstrijden, wie steun je dan als Belgische trainer en Nederlandse burger?  

“Natuurlijk steun ik het Nederlandse team, maar gezien mijn carrièrepad steun ik ook de Japanse, Australische en Belgische teams. Die zullen altijd hoog op mijn lijst staan omdat ze allemaal op enig moment tijdens mijn loopbaan mijn pad hebben gekruist. De komende weken worden dus heel interessant voor mij.”

Lees ook

  • De opkomst van compliance-rapportage om de lucratieve koffie- en cacaohandel duurzamer te maken, betekent dat miljoenen kleine boeren waardevolle data genereren. Wiens eigendom zijn deze data en wie zou er de vruchten van moeten plukken? Sidi Amar, Fair & Smart Data Spearhead bij SBE, en zijn team...

  • Carolin Muschalik en Lukas Figge-Muschalik leerden elkaar in 2014 kennen in Maastricht. Lukas was in d eindfase van zijn PhD, Carolin van haar master. Ze werden een stel en precies een jaar geleden vertrokken ze voor onbepaalde tijd op wereldreis. Uit nieuwsgierigheid en voor de lol, maar ook om...

  • Voorlopig komt er geen beperking op de instroom van buitenlandse studenten in Nederlandse universiteiten. Gelukkig, menen onderzoekers Carla Haelermans van de School of Business and Economics (SBE) en Patrick Bijsmans van de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) van Universiteit Maastricht op...