Mike Gerards ontvangt Metakids-beurs van €60.000
Mike Gerards is momenteel werkzaam bij The Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio). Zijn project richt zich op de identificatie en functionele karakterisatie van nieuwe genen betrokken in de mitochondrien (meer specifiek bij mtDNA replicatie) en deze gene te screnen op mutaties bij patienten.
"Voor de identificatie van de genen hebben we computationele en evolutionaire methoden gebruikt en deze genen gaan we nu dus in meer detail functioneel onderzoeken. Eigenlijk kun je zeggen dat dit onderzoek echt systeem biologie is (in mijn ogen dan). Het gaat van modelleringen en computational analyses naar het valideren van de uitkomsten in het lab en vervolgens ook toepassen op patienten."
Over Metakids
Metakids is een organisatie die als doel heeft het vinden van behandeling voor metabole ziekten. Metabole ziekten zijn zeer ernstige, vaak erfelijke, aandoening en waarschijnlijk doodsoorzaak 1 onder kinderen. Metakids subsidieerd dus onderzoek naar metabole ziekten om zo meer kennis te verkrijgen wat de ontwikkeling van behandelingen helpt.
About MaCSBio
Het primaire doel van het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio) is de integratie van biologische data, afkomstig van empirische domeinen, met behulp van wiskundige multi-scale modellering. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van de Faculty of Psychology and Neuroscience, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, en de Faculty of Humanities and Sciences.
Lees ook
-
Voor het UMagazine gingen we in gesprek met Peter De Weerd, hoogleraar en programmaleider van de nieuwe bachelor Brain Science.
-
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) krijgen een Vidi-beurs van €850.000,- voor hun onderzoeksprojecten. Dat heeft subsidieverstrekker NWO donderdag bekendgemaakt.
-
Eigenlijk wilde Caroline Bouvier illustrator worden, maar ze werd uiteindelijk chemicus. Ze slaagde erin haar passies, kunst en scheikunde, te combineren in haar onderzoek - het creëren van moleculaire vingerafdrukken van 's werelds meest beroemde schilderijen, waaronder oude meesterwerken uit de 15e tot de 17e eeuw. Sinds oktober werkt Caroline als postdoc in de groep van Sebastiaan van Nuffel bij het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i). In samenwerking met gerenommeerde kunstinstellingen zoals het Courtauld Institute of Art en het Rijksmuseum, werkt ze aan haar SCIMITAR-project. Met behulp van massaspectrometrie probeert ze de mysteries van de verfcomposities in eeuwenoude meesterwerken te ontrafelen en licht te werpen op hun creatie en behoud.