Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM-medewerkers

Meer Sergio Herman dan Gordon Ramsay

De gebraden kip met banaan op zondag, de zelfgebakken wafels van zijn moeder, de kreeft à l’armoricaine van zijn vader en de onovertroffen friet van zijn oma, het zijn maar een paar voorbeelden van de vele eetherinneringen van Didier Fouarge. Opgegroeid in het Belgische Namur is hij als enig kind van jongs af aan gewend aan vers en lekker eten. “Wanneer mijn moeder een keer minder tijd had en er doperwtjes uit blik op tafel kwamen, was ik teleurgesteld.” Niet verwonderlijk dat koken voor de hoogleraar economie meer dan een hobby is.

Koken is een passie die ook zijn sporen trekt in zijn werk als kersverse directeur van het onderzoeksinstituut ROA. “Ik vergelijk mijn rol met die van een chefkok, ik ben niets als het team niet met mij meekookt. Net als in een keuken, is iedereen bij ROA  bezig met bepaalde onderdelen en we moeten het allemaal goed en op tijd doen anders hebben we niets aan elkaar. Als het ijs al op het bord ligt en het hoofdgerecht is nog niet klaar, doe je iets niet goed. Het gaat over timing, het overleggen en uitwisselen van expertise en ideeën. In mijn stijl ben ik meer een Sergio Herman dan een Gordon Ramsay. Niet schreeuwen maar verantwoordelijkheid geven en laten zien hoe inspirerend het is om onderzoek te doen of wat je allemaal met bijvoorbeeld een stukje steranijs kunt doen. Je kunt er drank van maken, of een dessert. Hoe krijg je uit zo’n klein hard dingetje die smaak? Daarover gaat het ook in onderzoek: hoe ga je om met je ingrediënten? Data en de infrastructuur zijn onze ingrediënten en samen moeten we er wat van maken.”

Annelotte Huiskes (text)
Fouarge

Maar Fouarge is niet alleen de figuurlijke chefkok bij ROA, hij was ook de voorzitter van de ROA borrelcommissie en de aanjager van culinaire momenten samen. Zo kookte hij voor het afscheid van de vorige directeur Andries de Grip een heerlijk diner dat hij persoonlijk afleverde. “Vanwege corona was het afscheid via zoom. Ik ben iets eerder uit de sessie gegaan, in mijn auto gestapt en van Venray naar Maastricht gereden. Daar nog even een toefje slagroom op de chocolademousse gespoten en het laagje suiker op de crème brûlée gebrand en toen weer terug naar huis.”

Genetica

De oorsprong van zijn liefde voor eten en koken ligt in Namur waar zijn moeder heerlijk kookte met verse ingrediënten. “Zij kocht ook de wijn, meestal Franse natuurlijk, en hield een logboek bij van hoe duur die was, wat erbij werd gegeten en maakte proefnotities. Ik heb dat ook geprobeerd, maar ik hou het niet vol.” Het liefst kookt Fouarge voor grote groepen en ook dit heeft hij niet van vreemden. “Mijn oma van moeders kant kookte voor bruiloften en partijen en als er vroeger iets op school te doen was, maakten mijn ouders lasagne en spaghetti voor iedereen. Ik vind niets leuker dan op twee gaspitten een maaltijd voor 60 kinderen van de scouting klaarmaken. Dat mislukt ook wel eens hoor”, zegt hij lachend. “Ik had een keer het vlees te koelen gelegd in de rivier, maar dat bleek niet koud genoeg te zijn dus het vlees was bedorven. Tja, toen heb ik een pasta met mooie kruiden gemaakt en extra mijn best gedaan op een lekker toetje.” Op de 70e verjaardag van zijn vader, bereidde hij samen met een vriend, tevens zijn vaste kookmaatje, voor 70 mensen een 12-gangen diner. “Zo mooi om te doen en dan alles zelf maken, liefst met ingrediënten uit de buurt. Zo hebben we verschillende gerechtjes met asperges gemaakt en van varken, die zijn er veel in de buurt van Venray. We hebben varkenswangen gestoofd in abdijbier en omdat we de gasten bij ons eten wilden betrekken, hadden we een gerechtje bedacht met een mooi stukje vet spek gemarineerd in jeneverbes dat we met een pincet op ieders arm legden zodat ze de smaak en textuur anders konden ervaren. Prachtig gezicht, mijn ouders vrienden en familie op hun paasbest zo een stukje spek zien eten. Daar doe je het voor.”

Fouarge

Eten is in België bijna altijd beter

Hij woont sinds 1994 in Nederland, de liefde bracht hem hier. Het werd Venray want daar komt zijn vrouw vandaan. Het heeft even geduurd, maar inmiddels spreekt hij perfect Nederlands. Met zijn kinderen spreekt hij Frans. “Ik wil dat ze ook met mijn deel van de familie kunnen praten.” Wat eten betreft was Nederland wel wennen. “Het eerste wat ik hier heb gekocht was een bakmachine om mijn eigen brood te bakken. Het brood hier was me te klef en hoe kan het dat het een week goed blijft? Echt brood is na een dag oud. En dan besmeren ze het ook nog met pindakaas.” Hij gruwt ervan. Tijdens het interview verdwijnt hij regelmatig even de keuken in: zijn brooddeeg staat te rijzen en moet de oven in. Als verrassing presenteert hij een overheerlijke crème brûlée, niet met vanille maar met steranijs. Zijn jongste dochter van zestien komt tot twee keer toe checken of zij ook al wat kan krijgen, maar helaas, zij zal moeten wachten tot het dessert die avond.
Over het algemeen vindt hij het eten in België beter, al is er de laatste jaren veel ten goede veranderd hier. “Maar kip bijvoorbeeld is in België nog steeds beter, misschien juist omdat Nederland meer kippen telt dan mensen.” Gelukkig houdt zijn vrouw ook van koken en lekker eten. “Zij is meer van de soepen met zelf getrokken bouillons. Ik maak ook liefst alles zelf: de mayonaise, het pizzadeeg. Veel lekkerder en ook gezonder. We gaan liever een keer heel goed uit eten dan zes keer matig. Ik ben kritisch, wil kunnen proeven en begrijpen wat er op mijn bord ligt.”

Alles proeven

Fouarge

Als Waalse Belg is hij opgegroeid met de klassieke Franse en mediterrane keuken. Kreeft en mosselen behoren tot zijn lievelingseten, maar ook orgaanvlees vindt hij lekker: niertjes, lever, kalfszwezerik en geconfijte eendenmaagjes en hartjes. Wanneer hij in Frankrijk met vakantie is, zal hij altijd een keer andouilette eten. De rest van de familie gruwt van deze worst gemaakt van pens en ingewanden. Zijn meest exotische eetavonturen vonden plaats in Frankrijk en China. “Op de camping waar we stonden roosterde de plaatselijke schaapherder een van zijn schapen aan het spit. Als delicatesse mocht ik de niertjes proeven, zo uit het schaap gesneden, ongewassen en wel. Dat was geen plezier, smaakte gewoon naar pis. Maar als eten je vol liefde aangeboden wordt, kun je dat niet weigeren, vind ik. Zo heb ik in China eendenkoppen uitgezogen en eendentongetjes gegeten, die zijn heel klein en hard.” Thuis gaat het koken steeds meer om groenten sinds hun jongste dochter een jaar geleden vegetariër werd. In een hoek van de tuin kweekt hij zijn eigen kruiden en tomaten en probeert hij op dit moment ook een artisjok te laten groeien. “Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Vanavond staat er in ieder geval portobello en geitenkaas op het menu met crème brûlée als toetje.”

Lees ook

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke...

  • Anne Roefs heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen . De hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag, heeft meerdere malen getwijfeld tussen een carrière als wetenschapper of topkok. Inmiddels is ze gepassioneerd over haar wetenschappelijk onderzoek naar...

  • In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan...

Meer nieuws