23 mei 2019
Students going the extra mile

Match Huizen: beter een goede buur...

Project Match Huizen geeft studenten de kans een positieve bijdrage te leveren én te integreren in Maastricht. Ze werken aan een betere wijk en wonen in ruil daarvoor huurvrij in een pand van de woningbouwcoöperatie.

Verbinding maken met de lokale bevolking

Koppelaar verhuisde van Rotterdam naar Maastricht om te studeren. Hij weet maar al te goed hoe nieuwe studenten zich voelen. “De Maastrichtenaar leren kennen is nog niet zo eenvoudig. Als student heb je een groep vrienden vanuit je studie, de kroeg, studentenverenigingen, et cetera. Kansen om de lokale bevolking te leren kennen, doen zich nauwelijks voor.

Dus ging het Match-team aan de slag. De eerste stap was een vergunning aanvragen bij de gemeente. Vervolgens zijn er presentaties, gebaseerd op succesvolle vergelijkbare projecten in andere Nederlandse steden, gegeven aan de plaatselijke woningbouwcoöperaties. Aanvankelijk stelde de woningbouwcoöperaties één sloopwoning beschikbaar. Nu heeft Match Huizen vijf woningen en hoopt men dit verder uit te breiden. “Tijdens het eerste jaar draaide het om dingen proberen en de juiste route vinden, nu zien we steeds meer en beter resultaat.”

Het idee werkt voor zowel studenten als lokale bewoners. “We hebben in de wijk een Paasbrunch voor ouderen georganiseerd. In plaats van de hele middag alleen te zijn, hebben ze echt genoten van het samen eten. Wij hebben heel veel plezier gehad en het was geweldig om ze naar huis te zien gaan met een grote glimlach op hun gezicht”, herinnert Janna Boreas (UCM) zich. Zij en andere Match Huizen-deelnemers zijn samen met de woningbouwcoöperaties bezig om de wijk Wittevrouwenveld veiliger, schoner en leuker te maken.

Frits Koppelaar

Hoe kun jij het verschil maken?

Het proces is eenvoudig: studenten leren eerst elkaar kennen en vervolgens de wijk. Ze doen voorstellen over hoe een en ander verbeterd kan worden en rapporteren op structurele basis, zodat Match op de hoogte is van de voortgang van de teams. Daarnaast werken sommige studenten als teamcoach om zo de impact van het project op kwaliteit te beoordelen.

Uiteindelijk is de impact die wordt bereikt afhankelijk van de studenten. Match Huizen beperkt het aantal deelnemers tot 15, dat is een team van drie studenten per huis. Nadat ze zich online hebben aangemeld, volgt er een telefonisch interview, gevolgd door een langer gesprek. Volgens Koppelaar is men “vooral op zoek naar een intrinsieke motivatie; je werkt circa 8 uur per week aan de projecten, dus is het belangrijk dat je heel graag deel wilt uitmaken van de plaatselijke gemeenschap.”

Een andere voorwaarde is dat je Nederlands moet kunnen spreken, hoewel internationale studenten met slechts basiskennis van de Nederlandse taal ook al geselecteerd zijn. “Je moet vooral kunnen verbinden met mensen en dat gaat veel meer over houding dan over taal.”

Een buurttuin van Match Huizen

Een vrolijkere wijk

Naast community building is het de bedoeling de wijken vrolijker te maken, letterlijk en figuurlijk: “Een van de teams besloot om de entree van hun pand in vrolijke kleuren te verven en de mensen in de wijk vonden het prachtig”, zegt Koppelaar. In het algemeen zijn de reacties van de Maastrichtenaren – die je enige studenten-moeheid niet kwalijk kunt nemen – zeer bemoedigend. “Ze waarderen onze inspanningen en we merken dat hun houding verandert. Er zijn kinderen uit de wijk die bij de studenten aanbellen om met ze te gaan voetballen. Dat laat wel zien hoe groot de impact is.”

Door: Florian Raith