Students going the extra mile

Match Huizen: beter een goede buur...

Project Match Huizen geeft studenten de kans een positieve bijdrage te leveren én te integreren in Maastricht. Ze werken aan een betere wijk en wonen in ruil daarvoor huurvrij in een pand van de woningbouwcoöperatie.

Etentjes organiseren, gemeenschapslocaties en speeltuinen ontwikkelen, taalcafés runnen waar immigrantenkinderen terechtkunnen met hun huiswerk, et cetera. Match Huizen is een community building project: 15 studenten verbeteren hun wijk in ruil voor huurvrij wonen, ze betalen alleen voor gas, water en licht.

Als student deel uitmaken van de Maastrichtse gemeenschap

Het project is een van de uitingen van UM's toenemende focus op community building. Samen met de gemeente heeft de Universiteit Maastricht verschillende projecten ontwikkeld die zich richten op het integreren van met name internationale studenten in de stad. Onder de noemer Studentenstad worden diverse projecten georganiseerd, zoals het studentenportaal mymaastricht, de inclusieve studenten community Kaleido, de Housing Helpdesk en uiteraard Match, dat studenten ondersteunt die graag aan de slag willen als vrijwilliger in de wijk.

Frits Koppelaar is de projectleider van Match Huizen. Hij leerde het Match-team kennen toen hij onlangs met ze samenwerkte in een vluchtelingenproject. “Tegen de tijd dat ik van het idee voor Match Huizen hoorde, stond het Refugee Project Maastricht al stevig in de steigers. Het leek mij een mooie kans om iets nieuws op te zetten.”

Florian Raith

Verbinding maken met de lokale bevolking

Koppelaar verhuisde van Rotterdam naar Maastricht om te studeren. Hij weet maar al te goed hoe nieuwe studenten zich voelen. “De Maastrichtenaar leren kennen is nog niet zo eenvoudig. Als student heb je een groep vrienden vanuit je studie, de kroeg, studentenverenigingen, et cetera. Kansen om de lokale bevolking te leren kennen, doen zich nauwelijks voor.

Dus ging het Match-team aan de slag. De eerste stap was een vergunning aanvragen bij de gemeente. Vervolgens zijn er presentaties, gebaseerd op succesvolle vergelijkbare projecten in andere Nederlandse steden, gegeven aan de plaatselijke woningbouwcoöperaties. Aanvankelijk stelde de woningbouwcoöperaties één sloopwoning beschikbaar. Nu heeft Match Huizen vijf woningen en hoopt men dit verder uit te breiden. “Tijdens het eerste jaar draaide het om dingen proberen en de juiste route vinden, nu zien we steeds meer en beter resultaat.”

Het idee werkt voor zowel studenten als lokale bewoners. “We hebben in de wijk een Paasbrunch voor ouderen georganiseerd. In plaats van de hele middag alleen te zijn, hebben ze echt genoten van het samen eten. Wij hebben heel veel plezier gehad en het was geweldig om ze naar huis te zien gaan met een grote glimlach op hun gezicht”, herinnert Janna Boreas (UCM) zich. Zij en andere Match Huizen-deelnemers zijn samen met de woningbouwcoöperaties bezig om de wijk Wittevrouwenveld veiliger, schoner en leuker te maken.

Match Houses

Frits Koppelaar

Hoe kun jij het verschil maken?

Het proces is eenvoudig: studenten leren eerst elkaar kennen en vervolgens de wijk. Ze doen voorstellen over hoe een en ander verbeterd kan worden en rapporteren op structurele basis, zodat Match op de hoogte is van de voortgang van de teams. Daarnaast werken sommige studenten als teamcoach om zo de impact van het project op kwaliteit te beoordelen.

Uiteindelijk is de impact die wordt bereikt afhankelijk van de studenten. Match Huizen beperkt het aantal deelnemers tot 15, dat is een team van drie studenten per huis. Nadat ze zich online hebben aangemeld, volgt er een telefonisch interview, gevolgd door een langer gesprek. Volgens Koppelaar is men “vooral op zoek naar een intrinsieke motivatie; je werkt circa 8 uur per week aan de projecten, dus is het belangrijk dat je heel graag deel wilt uitmaken van de plaatselijke gemeenschap.”

Een andere voorwaarde is dat je Nederlands moet kunnen spreken, hoewel internationale studenten met slechts basiskennis van de Nederlandse taal ook al geselecteerd zijn. “Je moet vooral kunnen verbinden met mensen en dat gaat veel meer over houding dan over taal.”

buurttuin mariaberg students going the extra mile

Een buurttuin van Match Huizen

Een vrolijkere wijk

Naast community building is het de bedoeling de wijken vrolijker te maken, letterlijk en figuurlijk: “Een van de teams besloot om de entree van hun pand in vrolijke kleuren te verven en de mensen in de wijk vonden het prachtig”, zegt Koppelaar. In het algemeen zijn de reacties van de Maastrichtenaren – die je enige studenten-moeheid niet kwalijk kunt nemen – zeer bemoedigend. “Ze waarderen onze inspanningen en we merken dat hun houding verandert. Er zijn kinderen uit de wijk die bij de studenten aanbellen om met ze te gaan voetballen. Dat laat wel zien hoe groot de impact is.”

Om mee te doen aan Match Huizen 2019
Meld je nu aan!