Maastrichtse onderzoekers werken mee aan kennisagenda klimaat en gezondheid
Namens de Universiteit Maastricht hebben onderzoekers Maud Huynen en Pim Martens meegewerkt aan het opstellen van de Kennisagenda Klimaat en Gezondheid. Deze agenda is in samenwerking met het RIVM en Wageningen University & Research tot stand gekomen in opdracht van ZonMw.De agenda bundelt bestaande kennis, signaleert kennishiaten en beschrijft welk onderzoek uitgevoerd moet worden om de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering te beperken.
Klimaat en gezondheid
Klimaat en gezondheid zijn bekeken in samenhang met duurzaamheid, leefomgeving, milieu, gedrag en voeding. De gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, temperatuurveranderingen, droogte en waterbeschikbaarheid, hebben grote impact op de volksgezondheid, maatschappij en economie, zoals beschreven in de ‘Lancet Countdown on health and climate change’. Ook in Nederland zijn een aantal ontwikkelingen nu al zichtbaar, zoals een verandering in allergieën en hittestress. Daarnaast beïnvloeden maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering (mitigatie en adaptatie) onze gezondheid. Actie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en de gevolgen voor de gezondheid en gezondheidssector te beperken.
Proces
De kennisagenda levert een belangrijk fundament voor een mogelijk ZonMw meerjarig klimaatonderzoeksprogramma. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hopen dat zij uiteindelijk –samen met andere kennispartners- bij kunnen dragen aan de uitvoering van het onderzoek om de kennisvragen uit de kennisagenda te kunnen beantwoorden.
Voor meer informatie over de kennisagenda, Klik hier.
Lees ook
-
Waarom sommige mensen aarzelen om zich te vaccineren en hoe de gezondheidszorg hierop kan inspelen
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee...
-
Democratie vergt onderhoud
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het...
-
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.