Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie. IEEE WCCS strijkt van 21-26 juni 2026 neer in het MECC Maastricht.
“Mijn eerste reis na corona was een bezoek aan de IEEE WCCI 2022 in Padua. Ik vertelde een paar collega’s dat het zo ontzettend goed voelde om mensen in levenden lijve te ontmoeten, dat ik het congres liefst in Maastricht zou willen organiseren. Ze herinnerden me keer op keer aan mijn belofte, totdat het daadwerkelijk lukte om de IEEE WCCI in 2026 naar Maastricht te halen”, zegt congresvoorzitter Anna Wilbik. Ze is hoogleraar Data Fusion and Intelligent Interaction bij het Department of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht.
Technische ontwikkelingen
Tijdens het congres zullen ruim 1500 wetenschappers van over de hele wereld zich richten op de technologie achter computertoepassingen die essentieel zijn voor onze moderne samenleving. Denk aan de gezondsheidzorg, het energiemanagement en de industrie. De onderwerpen die aan bod komen, gaan onder meer over de begrijpelijkheid en betrouwbaarheid van kunstmatige intelligentie (explainable AI), taalmodellen voor kunstmatige intelligentie, net als technologische ontwikkelingen op het gebied van neurale netwerken, evolutionary computing en fuzzy systems. De Maastrichtse editie van het congres kent ook enkele innovatieve nieuwe items, zoals een industriedag, waarop academici en vertegenwoordigers van de industrie elkaar kunnen leren kennen.
Het tweejaarlijkse congres is een gezamenlijk event van de drie belangrijkste delen van de IEEE Computational Intelligence Society: de International Joint Conference on Neural Networks (IJCNN), de IEEE International Conference on Fuzzy Systems (FUZZ-IEEE) en het IEEE Congress on Evolutionary Computation.

Department of Advanced Computing Sciences
De organisatie van het wetenschappelijke programma van de IEEE WCCI 2026 ligt in handen van het Department of Advanced Computing Sciences (DACS) van de Universiteit Maastricht. DACS bestaat sinds 1987 en is één van de oudste onderzoeksinstituten op het gebied van computing science. DACS biedt twee bachelor- en twee masteropleidingen over onderwerpen als kunstmatige intelligentie, datawetenschappen en kwantumcomputing. De afdeling telt ruim 100 onderzoekers en ruim 1200 studenten. DACS is onderdeel van de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht, een universiteit in het hart van Europa, slechts 2-6 uur per trein van steden als Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen en Berlijn.
Synergie dankzij lokale partners
De komst van IEEE WCCI naar Maastricht is een mijlpaal voor zowel de stad als de internationale computational intelligence community. De partners DACS, Maastricht Convention Bureau, MECC Maastricht en congresorganisator Klinkhamer Group doen hun best om van IEEE WCCI 2026 een overweldigend succes te maken. "We zijn verheugd dat we zo'n bijzonder congres hebben weten te organiseren in de sector van Data Science, in samenwerking met de Faculty of Science and Engineering van Maastricht University," zegt Jurgen Moors, directeur van het Maastricht Convention Bureau. "Data science is van cruciaal belang voor ons dagelijks leven, met ontwikkelingen die razendsnel gaan. De uitwisseling van kennis tussen vakgenoten, de academische wereld en de industrie is belangrijker dan ooit. Dit congres biedt enorme meerwaarde voor de verdere ontwikkeling van deze expertise en voor onze Limburgse kennisregio."
Lees ook
-
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!
-
NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.