Langdurig zitten leidt tot verhoogd risico diabetes type 2
Elk extra uur dat mensen op een dag zitten kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2 met 22%. Dit is de conclusie van een onderzoek van Julianne van der Berg en haar collega's van de Universiteit Maastricht. Zij onderzochten de verbanden tussen de totale omvang en patronen van zittend gedrag en diabetes type 2. De onderzoekers gebruikten data van de Maastricht Studie van het Maastricht UMC+ . De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.
De onderzoekers beschikten over gegevens van 2497 deelnemers (gemiddelde leeftijd 60 jaar, 52% mannen) van de Maastricht Studie. Zij droegen 8 opeenvolgende dagen 24 uur per dag een bewegingssensor op het bovenbeen. Met die meetgegevens werd de dagelijkse hoeveelheid zittende tijd, het dagelijkse aantal onderbrekingen van het zittende gedrag, lange zittende periodes (≥30 min) en de gemiddelde duur van de zittende periodes berekend. Om de diabetesstatus te bepalen, ondergingen de deelnemers een glucosetolerantietest. Nooit eerder heeft een dergelijk grootschalig onderzoek plaatsgevonden.
Verhoogd risico
Bijna de helft van de deelnemers had een verminderde suikerstofwisseling (15,5%) of diabetes type 2 (28,6%). Deelnemers met diabetes type 2 brachten de meeste tijd zittend door. Zij zaten gemiddeld per dag 26 minuten langer dan gezonde deelnemers. Het verhoogde risico op diabetes per extra uur zittende tijd was 22%. Er zijn geen belangrijke verbanden gevonden tussen het aantal onderbrekingen van het zittende gedrag, het aantal lange zittende periodes of de gemiddelde duur van deze periodes en diabetesstatus.
Meer onderzoek onder deelnemers met diabetes type 2 is nodig om de resultaten te bevestigen. Desondanks kunnen de resultaten van deze studie belangrijke consequenties hebben voor de volksgezondheid, omdat ze suggereren dat zittend gedrag een aanzienlijke rol kan spelen bij de ontwikkeling en preventie van diabetes type 2, onafhankelijk van intensief bewegen. Daarnaast heeft het gevolgen voor diabetespreventieprogramma's; deze zullen meer nadruk moeten leggen op het verminderen van het aantal uren zitten.
Maastricht Studie
In dit onderzoek werden data gebruikt uit de Maastricht Studie van het Maastricht UMC+ www.demaastrichtstudie.nl. De Maastricht Studie is een uniek grootschalig cohortonderzoek onder de Zuid-Limburgse bevolking naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van type 2 diabetes (vroeger ouderdomssuikerziekte geheten), hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.
Relevant links
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Diabetologia (the journal of the European Association for the Study of Diabetes). Klik hier voor het artikel.
Lees ook
-
Universiteit Maastricht onderzoekt samen met de Rechtbank Amsterdam de justitiële samenwerking in strafzaken tussen lidstaten Europese Unie.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de SGW open competitie een subsidie toegekend aan een onderzoeksvoorstel dat is geschreven door Prof. Dr Math Noortmann (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM) en Prof. Dr J.B.M. Koning (UM School of Business and Economics). Het project heeft een looptijd van twee jaar en beoogd de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en gemeenten in de Euregio Maas-Rijn op een interdisciplinaire manier in kaart te brengen en te analyseren.
-
Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle organisaties om de doelen te realiseren.