Inzetten op preventie en vitaliteit
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo richt Emma zich op geslacht en gender in onderzoek en meet Dominik digitale hartslagen. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.
Veerle van Zelst-de Vries is programmadirecteur Preventie en Vitaliteit. Dit programma positioneert preventie en vitaliteit vanuit Maastricht UMC+, dus FHML en het ziekenhuis samen. Het doel is om maatschappelijke impact te creëren in regio Limburg en daarbuiten. Veerle: “Preventie is geen toverwoord, maar ik denk dat het wel een hele belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezondere samenleving.”
Veerle heeft een achtergrond in de verpleeg- en bedrijfskunde. “Ik vind strategie heel interessant: kijken waar we met zijn allen naartoe gaan en hoe ik daar een steentje aan kan bijdragen”, zegt ze. Vóór ze startte als programmadirecteur was ze bedrijfskundig manager bij het Vrouw, Moeder en Kind Centrum en het Centrum voor Bewegen bij Maastricht UMC+.
Gezamenlijke uitvoering
Met deze twee bovengenoemde centra, en het Maastricht Comprehensive Cancer Center en het Centrum voor Chronisch Zieken richtte ze in 2022 een vitaliteitsloket op voor patiënten in het ziekenhuis, gekoppeld aan onderzoek van GROW en CAPHRI. “Dat liep heel goed, we kregen steeds meer vragen vanuit de regio over onze activiteiten op het gebied van preventie”, zegt Veerle. “Alleen waren deze vragen heel breed en waren wij echt gericht op patiënten. Aangezien er toen nog niemand was om de vragen naar door te verwijzen, werd ik samen met collega’s gevraagd een plan te maken om activiteiten en initiatieven rondom preventie en vitaliteit in kaart te brengen binnen Maastricht UMC+. Na deze analyse werd ik gevraagd dit programma te leiden. Daar was ik meteen enthousiast over, maar ik had wel een belangrijke voorwaarde: het moest een gezamenlijke uitvoering zijn van Maastricht UMC+, dus de faculteit én het ziekenhuis, omdat wij sámen de totale kennis van preventie hebben. Toen dat rond was, vonden we een passende locatie en wierven we het team. Inmiddels zijn we al een aantal maanden op volle sterkte actief.”
We hebben de kennis en expertise, maar we gaan die nu gebruiken om nog meer maatschappelijke impact te creëren.
Kennis en expertise
Volgens Veerle ís Maastricht UMC+ al een kennis- en expertisecentrum op het gebied van preventie en vitaliteit, maar wil de organisatie nog een extra stap zetten. “We hebben drie kerntaken: verbinden, adviseren en aanjagen”, legt ze uit. “We verbinden mensen intern en extern met elkaar, bijvoorbeeld zorg en onderzoek, of maatschappelijke partijen met onderzoekers. Ook geven we advies aan praktijkorganisaties om wetenschappelijke kennis te vertalen naar praktische toepassingen, door bijvoorbeeld workshops te organiseren. Het aanjagen gaat om het realiseren van maximale impact, door belangrijke onderwerpen op de politieke agenda in Den Haag te krijgen.”
Er is een duidelijke regionale aanleiding voor dit programma. “Van alle provincies scoort Limburg het laagst op ‘ervaren gezondheid’: hoe gezond inwoners zich voelen”, zegt Veerle. “Op het aantal chronische aandoeningen per individu scoren we juist heel hoog. Dat willen we veranderen. We hebben de kennis en expertise, maar we gaan die nu ook gebruiken om nog meer maatschappelijke impact te creëren.”
Toverwoord
Wat Veerle zo aansprak aan het opzetten van dit programma, is dat er nog heel veel open lag. “Met de uitwerking van het thema Preventie in de Maastricht UMC+-strategie 'Gezond Leven' lag er al een mooi fundament”, zegt ze. “Ons team kreeg veel vrijheid om daar dit programma op te bouwen. Dat ondernemerschap past wel bij mij als persoon, dat vind ik heel leuk. Ook spreekt het thema preventie en vitaliteit me erg aan. We zeggen altijd dat we in de gezondheidszorg werken, maar we richten ons eigenlijk vooral op ongezondheid. Dat is ook goed, maar ik denk dat je veel problemen oplost als je juist op gezondheid focust, dus op het voorkomen van ziekte. Preventie is geen toverwoord, maar ik denk dat het wel een hele belangrijke bijdrage kan leveren aan de zorg.”
Succes
Wanneer is het programma voor Veerle geslaagd? “Ik ben heel content als we gezien worden als belangrijke partner in onze regio op het gebied van preventie en vitaliteit en dat onze kennis ook ingezet wordt in de maatschappij”, zegt ze. “Daarnaast is er voor preventie-initiatieven nog geen duurzame financiering. Er zijn veel verschillende potjes met geld, terwijl we eigenlijk één opgave hebben: een gezonde samenleving. Die integrale blik op zorg is er nog niet, maar als we die kunnen krijgen, is dat een groot succes. Nu is het een heel gefragmenteerd landschap. Daardoor merk je dat echte ‘integrale’ verandering heel moeizaam op gang komt.”
Tekst: Joëlle van Wissen
Foto: Alf Mertens
Lees ook
-
Een gezonde samenleving maken we samen
Matty Crone doet onderzoek naar het samenspel tussen preventie, de wijk, de overheid en de zorg.
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
Het belang van ‘identity safety’ in onderwijs voor gezondheidsberoepen
Shika Pai (SHE) onderzoekt hoe we geneeskundestudenten kunnen helpen om zich veiliger te voelen en sterker te staan in hun identiteit.