13 oktober 2017

Innovatieve voedingsmiddelen in Venlo geproefd

Een pasteitje met krekels in plaats van kalfsvlees. Is dat een optie voor je kerstdiner? Tijdens het Dutch Agri Food Week-diner op de Brightlands Campus Greenport Venlo was het krekelpasteitje één van de innovatieve gerechtjes die de campusbewoners en bedrijven uit de regio serveerden. En dat was voor de genodigden soms even wennen. Toch werd er vooral genoten; van de gerechtjes zelf, maar ook van de enthousiaste verhalen van de ontwikkelaars achter de gerechten.

vegan ultrarunner

Op de Brightlands Campus Greenport Venlo werken wetenschappers, studenten én ondernemers samen aan veilige en gezonde voeding. Enkele resultaten daarvan waren te proeven tijdens het Dutch Agri Food Week-diner. Enthousiaste studenten van het Health Food Innovation Management Master Program van het University College Venlo van de Universiteit Maastricht – een van de partners van de Venlose campus – hun innovatieve producten proeven. Het brood van ultrarunner Nicole Vernhout, bijvoorbeeld,  dat 25 uur lang gefermenteerd heeft waardoor de gluten in kleine stukjes worden opgebroken zodat het geen ontstekingsreacties veroorzaakt in de darmen. Of de glutenvrije ontbijtgranen van de meiden van C-real. Die kun je zonder melk on the road eten uit een handige schenkverpakking. Toch zijn ze een bron van calcium én zijn ze geschikt voor chocaholics. Er was eiwit- en vezelrijke pasta van 100% haver van Oatelli en snackers konden proeven van de Pop Peas, vezelrijke, luchtige bolletjes die drie keer minder calorieën dan chips bevatten. Opmerkingen over de Pop Peas worden meegnomen in het onderzoek dat nu op de Brightlands Campus loopt om de gezonde knabbels marktwaardig te maken.

agri food

Bekende hapjes in een duurzaam jasje
Naast de smakelijke gerechtjes met krekels en andere insecten kwamen er ook bekende hapjes voorbij, maar dan in een innovatief, duurzaam jasje. Een hamburger en een worstenbroodje van Smood en Ria Joosten waarvan het traceerbare vlees voor de helft met paddenstoelen is aangevuld en het deeg voor het broodje uit haver bestaat , bijvoorbeeld. Smaakprofessor Peter Klosse - een van de gasten - vindt dat hier een deel van de oplossing van het voedselprobleem ligt. ‘Dit zijn herkenbare producten, die lekker smaken en toch gezonder en minder belastend voor het milieu zijn. Met dit soort producten maak je mensen ontvankelijk voor duurzaam eten.’

Authenticiteit én autoriteit
Voor het diner sprak Dick Slootweg van Bidfood. Hij riep de aanwezigen uit de agrarische sector op om meer over hun product te vertellen. ‘Het verhaal van onze producten moet bij de bron, bij jullie dus, vandaan komen.’ Bob Hutten van Hutten catering sloot het diner af. Hij hield de aanwezigen voor om niet te blijven doen wat ze altijd al doen. Om na te denken over hun betekenis, hun bijdrage aan de vitaliteit van mensen. Hutten: ‘We moeten stoppen met het zo goedkoop mogelijk produceren van voedsel. Dan eindigen we met de productie van rotzooi. We moeten als foodsector maatschappelijk relevant zijn en toch geld verdienen. Dat kan door meerwaarde en maatwerk te bieden. Op en rond de Brightlands Campus zit veel potentie. Jullie hebben iets in handen om het verschil te kunnen maken. Jullie kunnen bijdragen aan een betere wereld. Juist door die combinatie van de authenticiteit van de agrarische ondernemers én de autoriteit van de wetenschap.’

Rob Wijers, masterstudent Health Food Innovation Management presenteert Pop Peas als gezond alternatief voor chips. Het team Pop Peas komt op 21 en 22 november uit in de finale van de Ecotrophelia voedingswedstrijd. Lees hier het nieuwsbericht