Inauguratie Petra Hurks | Professor Psychodiagnostiek

Op 9 september 2022, 16.30u, geeft Professor Petra Hurks haar inaugurele rede als Professor Psychodiagnostiek.

De weg naar psychologie

Professor Hurks was vanaf de 2de klas van de middelbare school al heel zeker dat ze wiskunde wilde gaan studeren. “Ik ben deze opleiding ook begonnen aan de universiteit. Echter, tijdens dat jaar begon ik sterk te twijfelen of dit het vakgebied was waarin ik wilde werken en/of de studie bij me paste”. Na lang nadenken over een nieuwe richting, liet een vriendin en psychologiestudente, Hurks foto’s van het menselijk brein zien. “Toen was ik redelijk snel om”.

Na een jaar algemene psychologie, specialiseerde Hurks in neuro- en revalidatiepsychologie. “Daar keken we naar de brein-gedrag relatie, en mijn eerste intentie was om de zorg in te gaan. Maar ik wilde toen ook al de link naar onderzoek leggen”. Hurks liep stage in de psychiatrie en bij het Expertise centrum Kempenhaeghe.

Onderzoek

Toen Hurks aan het afstuderen was, kwam een PhD positie vrij bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Hurks werd aangenomen en ging onderzoeken of er op kleuterleeftijd factoren meetbaar zijn die voorspellen of een kind ADHD ontwikkelt. “Als PhD’er deed ik onderzoek, gaf les en ik kreeg de kans om in een praktijk te werken als psycholoog. Vrijwel direct na het promoveren besloot ik de keuze te maken om naast het onderwijs, in te zoomen op het onderzoek, maar dan wel patiëntgericht onderzoek, om de verbinding met de klinische wereld niet te verliezen”.

Psychodiagnostics

De laatste jaren heeft Hurks’ onderzoek zich toegespitst op de psychodiagnostiek. “Psychodiagnostiek is een breed onderzoeksgebied, we kijken naar hoe je het gedrag en denken van mensen betrouwbaar en valide in kaart kunt brengen. En kun je vervolgens een uitspraak doen over deze mensen”. Mensen kunnen een diagnose krijgen (bijv. ADHD), er wordt dan gekeken naar welke behandeling het best past, en wat het effect is van deze behandeling. “In mijn leerstoel probeer ik niet alleen naar de “klinische kant” van de psychologie te kijken, maar ook bijvoorbeeld naar de waarde van de psychodiagnostiek in het onderwijs en de arbeids- en organisatiepsychologie. Daarin wordt eigenlijk hetzelfde gedaan. Je probeert een uitspraak te doen over mensen door middel van instrumenten en door informatie te verzamelen en, op een transparante wijze, te combineren om zo te kunnen besluiten of je bijvoorbeeld iemand wel of niet gaat aannemen”.

Wil je meer weten over het vakgebied van Professor Hurks’, kom dan naar de inaugurele reden op 9 september, 16.30u, Minderbroedersberg 4-6 of kijk mee via live stream.

Lees ook