Hoogste UM-onderscheiding voor burgemeester van Maastricht
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft op 27 januari 2023 de Tanspenning ontvangen, de onderscheiding die de Universiteit Maastricht toekent aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de UM. UM-voorzitter Rianne Letschert reikte de Tanspenning aan Penn-te Strake uit tijdens de viering van de 47e Dies Natalis van de UM.
De Tanspenning is de hoogste UM-onderscheiding. In het verleden werd hij toegekend aan onder meer oud-gouverneur Kremers van Limburg, voormalig DSM-bestuurder Elverding en – in ‘eigen’ huis – aan oud-rector Cohen.
Bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de UM: “burgemeester Penn-te Strake is een belangrijke steun voor de universiteit. Onder meer doordat zij altijd duidelijk maakt dat een goed ontwikkelde, internationale universiteit van grote waarde is voor de stad en de provincie. Tegelijk houdt ze daarbij het belang van een goede verbinding tussen stad en universiteit voor ogen. Bijvoorbeeld via haar bestuurlijke inbreng in het programma Student en Stad, gericht op de ontwikkeling van Maastricht (als oudste stad van Nederland met de jongste universiteit van Nederland) tot een universiteitsstad waarin de leefbaarheid voor alle inwoners optimaal is en studenten maximaal geïntegreerd zijn.”
Burgemeester Penn-te Strake ontvangt de Tanspenning in haar laatste jaar als burgemeester; zij stopt in die functie op 1 juli 2023.
Lees ook
-
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek met docenten en studenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg Bruins een goed beeld van hoe het onderwijs in Limburg de krachten bundelt en de kansen van de grensligging benut. Daarnaast uitten de Provincie Limburg en de onderwijsinstellingen samen hun zorgen over kabinetsplannen die juist onvoldoende rekening houden met die kansen voor de regio.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.