Eredoctoraat 48e Dies Natalis

Hoogleraren Hooghe en Marks: voorvechters van multilevel governance

Voor het eerst in de geschiedenis van de Universiteit Maastricht wordt er een eredoctoraat uitgereikt aan een echtpaar: Liesbet Hooghe en Gary Marks. Beide hoogleraren spannen zich al meer dan 30 jaar in om het begrip van multilevel governance te bevorderen. Een concept dat zij samen hebben bedacht en ontwikkeld. Hooghe en Marks voelen zich meer dan vereerd: “We zijn erg blij met het eredoctoraat. Zeker toen we ontdekten welke vooraanstaande wetenschappers ons zijn voorgegaan. Geweldig dat wij ook in dat rijtje worden opgenomen.”

Hooghe en Marks zijn beiden hoogleraar Politicologie aan de University of North Carolina. Voordat ze elkaar begin jaren 90 leerden kennen, hielden ze zich allebei afzonderlijk bezig met EU-politiek. Maar er waren meer overeenkomsten. Allebei verlieten ze hun geboorteland om hun wetenschappelijke carrière verder uit te bouwen.

Amerika

Marks vertrok na zijn studies Economie en Politicologie aan de Universiteit van Birmingham naar Amerika. “Dat was in de vroege jaren 70 the place to be als je je wilde verdiepen in politicologie”, vertelt hij. Marks besloot in Amerika te blijven en groeide halverwege de jaren 80 uit van Assistant en Associate Professor tot Professor Politicologie aan de University of North Carolina.

Hooghe verruilde de Katholieke Universiteit Leuven voor Oxford University, waar ze begin jaren 90 werkte als postdoctoral researcher Politicologie. In 1992 las ze voor het eerst een artikel van Marks over multilevel governance. “Ik was erg onder de indruk van zijn ideeën en besloot hem uit te nodigen voor een conferentie die ik aan het organiseren was.”
 

Vonk

Toen ze elkaar voor het eerst zagen, sloeg de vonk vrijwel meteen over. Marks: “Ik nodigde Liesbet uit om samen een hapje te eten en van het een kwam het ander: we werden een stel en daarna een echtpaar.”

Samen verdiepten ze zich in multilevel governance, een concept dat de verstrengeling van binnenlandse en internationale gezagsniveaus verduidelijkt. Hun theorie was het resultaat van een studie over de nieuwe structuren die de Europese Unie met het Verdrag van Maastricht had ingesteld in 1992.

Kritiek als brandstof

Hun eerste gezamenlijke artikel verscheen in 1993. “Helaas werd het niet heel warm ontvangen”, vertelt Hooghe. “Terugkijkend denken we dat de tijd nog niet rijp was voor onze visie. Maar wij geloofden erin. Daarom besloten we de kritiek als brandstof te gebruiken en onze ideeën verder aan te scherpen.” Uiteindelijk resulteerde dit in een doorbraak van multilevel governance in 1996. Sindsdien is het concept niet meer weg te denken uit de Politicologie.

Hooghe en Marks vinden het een voorrecht om samen artikelen te schrijven, maar het is ook erg intens. “Normaal spreek je af met je co-auteur om je werk te bespreken. Maar omdat wij getrouwd zijn én samenwerken, denken we ook samen. We zijn er 24/7 mee bezig: onder het eten en zelfs voor we gaan slapen”, lacht Marks.

Natuurlijk zijn ze het tijdens het schrijfproces regelmatig oneens. Maar dat houdt je scherp, vindt Hooghe: “Het grote voordeel is dat we het concept multilevel governance écht samen hebben ontwikkeld en uitgebouwd. Het is niet zo dat de een er meer vanaf weet dan de ander. Het concept was nieuw voor ons allebei, dus we zijn samen gegroeid.”
 

Eredoctoraat

Op de vraag wat het hoogtepunt van hun carrière is, antwoorden ze eensgezind: “De toekenning van dit eredoctoraat. Daaruit spreekt een enorme waardering voor ons werk.” Daarnaast kijken ze met veel plezier terug op hun leerstoel aan de Vrije Universiteit in Amsterdam tussen 2004 en 2016. Hooghe: “Het was voor ons heel inspirerend om met jonge, talentvolle PhD-studenten te werken. Daar leren wij ook van. Het is fijn om te zien dat studenten die wij hebben begeleid, nu mooie functies bekleden in de academische wereld.”

Mede dankzij de leerstoel van Hooghe en Marks heeft de studie Politicologie een goede reputatie gekregen in Europa. “Voor het beste onderwijs hoef je nu niet meer per se naar Amerika. We zijn trots en dankbaar dat wij daaraan een steentje mochten bijdragen”, aldus Marks.

Dies Natalis 48

Over de 48ste Dies Natalis
Vrijdag 26 januari 2024 staat in het teken van de 48ste verjaardag van de Universiteit Maastricht. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Sint Janskerk geeft professor Robert Dur een inspirerende keynote-lezing. Verder reikt rector prof. dr. Pamela Habibović de Wynand Wijnen Onderwijsprijs, de Proefschriftprijs en de Master-studentenprijzen uit. Onze eigen FASoS-alumnus en singer-songwriter Josh Island begeleidt de ceremonie met zijn muziek. Ook hebben we dit jaar de eer om twee eredoctoraten uit te reiken: één als gezamenlijke eer voor professoren Liesbet Hooghe en Gary Marks, en een voor professor Christian Leuz. Meer informatie

European Research Grant

Vanwege hun werk aan de University of North Carolina wonen Hooghe en Marks al jaren in Amerika. Het komende jaar zijn ze echter in Italië te vinden, waar ze onderzoek doen naar de politieke polarisatie in Europa en de VS. “Een actueel en relevant onderwerp”, stelt Marks. “We hebben een European Research Grant van 5 jaar gekregen om hier samen met onze studenten een verklaring voor te vinden. Dit doen we aan het Robert Schuman Centre for Advanced Studies van het European University Institute (EUI) in Florence. Vandaar dat we voor een jaar naar Italië zijn verhuisd.”

Staat hun woning in Amerika nu leeg? “Nee hoor”, lacht Hooghe. “Onze zoon past de komende tijd op het huis. Dus we kunnen ons met een gerust hart op ons onderzoek storten.”


Tekst: Martina Langeveld
Foto's: Arjan Bronkhorst



Lees meer over het onderzoek van professoren Hooghe en Marks in dit expertinterview van Studio Europa Maastricht.

Reden voor toekenning eredoctoraat
Omdat Hooghe en Marks al meer dan 30 jaar sámen onderzoek doen naar multilevel governance, heeft de FASoS besloten om hun een gezamenlijk eredoctoraat toe te kennen tijdens de 48ste Dies Natalis. Hun inzichten inspireren veel medewerkers en studenten van de FASoS die onderzoek doen naar vragen over Europees en mondiaal bestuur, populisme, euroscepsis en nationale politiek. De studenten die zij in de afgelopen jaren hebben begeleid, zijn allemaal uitgegroeid tot vooraanstaande wetenschappers in Politicologie en Europese Studies.

Lees ook

  • De belangrijkste les die rechtspsycholoog Jenny Schell-Leugers haar studenten meegeeft? Als je ooit onschuldig wordt vastgehouden door de politie, neem een advocaat en zwijg. Denk niet: ik heb niks te verbergen en leg het wel uit. De praktijk leert dat iedereen het slachtoffer kan worden van een...

  • UMagazine

    AI en de wet

    Mag AI ons iedere dag manipuleren? Mag het getraind worden met onze gegevens zonder ons medeweten of onze toestemming? Hoe kunnen we wetten rond AI, privacy en concurrentie handhaven? Konrad Kollnig probeert met RegTech4AI antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.

  • Wie A zegt, moet ook B zeggen. Daarom ging bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht Jacques Claessen vrijwillig aan de enkelband.