Het Societal Impact Project

Het 'Societal Impact Project' is een jaarlijkse extracurriculaire activiteit, gecoördineerd door Dr. Raffaele (Raffa) Altara, en georganiseerd door de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences voor eerstejaars studenten in de bacheloropleidingen Biomedical Sciences. Het doel van het project? De autonome motivatie van studenten stimuleren om aan maatschappelijk relevante problemen te werken. Dit jaar schreef een groep studenten Biomedical Sciences zich in om te werken aan vaping, een probleem dat bekend is onder hun leeftijdsgenoten. De groep werkte onder begeleiding van Prof. Dr. Gera Nagelhout.

Elke eerstejaarsstudent moet de faculteit verkennen, medestudenten en docenten ontmoeten en kennismaken met Probleemgestuurd Onderwijs. Ondanks de intensiteit van het eerste jaar willen sommige studenten graag extracurriculaire activiteiten ondernemen. Het 'Societal Impact Project' werkt als een katalysator om de motivatie hoog te houden door een authentieke en gezamenlijke leerervaring te bieden. Vijf studenten van de bacheloropleiding Biomedical Sciences hebben zich opgegeven om te werken aan vaping, een van de onderwerpen dit jaar.

Off the puff

“We vonden het allemaal interessant om aan vaping te werken omdat het raakvlakken heeft met de menselijke kant van onderzoek.” De groep richtte zich op het helpen van jongeren die al aan het vapen zijn om te stoppen. “We zien kinderen van 12 jaar al vapen in onze omgeving. Net als roken kan vaping ontwikkelingsproblemen veroorzaken, en we hopen bij te dragen aan verder onderzoek om kinderen en tieners te helpen stoppen met vaping.” De studenten onderzoeken de onmiddellijke medische gevolgen van vaping op de korte termijn, want “er is nog geen onderzoek beschikbaar voor de lange termijn. Hopelijk kan ons project helpen om dat onderzoekstekort aan te pakken.” Om hun bevindingen bekend te maken, werd een Instagram-account @off_the_puff gemaakt om in contact te komen met jongere mensen.

Verder verdiepte de groep zich in de literatuur over de effecten van vaping zoals DNA-schade, giftige chemicaliën en nicotinevergiftiging. Ze hielden ook interviews met leeftijdsgenoten en verzamelden informatie over waarom mensen eigenlijk beginnen met vaping. “Op onze leeftijd voelen we ons vaak onoverwinnelijk. De drempel om te beginnen met vapen wordt verlaagd door het gebruik van kleuren en smaken in vape-apparaten.”

Volgens de groep zijn de gevaren van vaping duidelijk. “Vaping is verslavender dan roken vanwege de chemicaliën in de vloeistoffen. Tot deze chemicaliën behoren ook zware metalen die door een coil worden verhit. Dit proces is kankerverwekkend en verhoogt het risico op longkanker.

Een trek aan kennis

Ter ondersteuning van hun werk wordt de groep begeleid door Prof. Dr. Gera Nagelhout, bijzonder hoogleraar aan de afdeling Gezondheidsbevordering. “Prof. Nagelhout heeft contact opgenomen met artsen, onderzoekers en specialisten op het gebied van vaping, die we vervolgens hebben geïnterviewd om meer inzicht te krijgen.”

Prof. Nagelhout: “Ik coach het Societal Impact project nu al een aantal jaar. Elke groep vraagt om een andere aanpak, sommigen hebben coaching nodig op het gebied van samenwerking, terwijl anderen baat hebben bij mijn expertise op het gebied van gezondheid en welzijn. Mijn eigen onderzoeksfocus ligt bij projecten met een maatschappelijke impact, dus dit vind ik leuk om te doen. Elk jaar verrassen studenten me door met creatieve oplossingen te komen voor ingewikkelde maatschappelijk problemen.” Volgens Prof. Nagelhout is het Societal Impact Project gebaseerd op de Self-Determination Theory. “Er zijn drie psychologische basisbehoeften voor studenten om gemotiveerd te blijven: autonomie, competentie en verbondenheid. Dit project probeert een balans te vinden tussen alle drie.”

De groep studenten (Nathasya Schoenmakers, Jasper Boekhoudt, Pradyumna Krishna, Isse Vermaas en Kruthagnya Shankar) hoopt na afloop van de officiële projectperiode van een jaar door te kunnen gaan met hun werk. “Het is een blik op een mogelijke toekomstige onderzoekscarrière plus het project organiseert verschillende workshops over spreken in het openbaar en presentatievaardigheden. Hopelijk kunnen we ons onderzoek uitbreiden naar het gebruik van tabak en cannabis onder jongere mensen.” 

Lees ook

  • Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19

    Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...

    Timo Clemens and Inge van der Putte
  • Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming

    Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...

    Caroline Coeckelbergh
  • Frisse lucht

    Kersverse hoogleraar Judith Sluimer (CARIM) vertelt over zuurstof en het hart en de frisse lucht die de academische wereld nodig heeft.

    judith sluimer