Het belang van ‘identity safety’ in onderwijs voor gezondheidsberoepen

Nice to meet you: Shika Pai

Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo kijkt Emma naar gezondheid buiten medisch onderzoek en richt Ellen zich op wachttijden in de zorg. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.

Als je het gevoel hebt dat je niet thuishoort in je opleiding, kan dit invloed hebben op je welzijn, de hoeveelheid informatie die je onthoudt en je prestaties bij examens. Ook kunnen studenten er uiteindelijk door uitvallen. Dat is vooral bij opleidingen voor gezondheidsberoepen problematisch, vanwege het grote personeelstekort in de gezondheidszorg. Daarom wil Shika Pai studenten hiermee helpen. Ze is een eerstejaars PhD-kandidaat bij de School of Health Professions Education (SHE) en doet onderzoek naar ‘identity safety’ in onderwijs voor gezondheidsberoepen, met een focus op medisch onderwijs.

Shika komt uit India, waar ze haar bachelor in psychologie deed. Daarna volgde ze een master in sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Ik vond het erg leuk om al het onderzoek te doen, maar ik zocht ook een praktische toepassing”, zegt ze. “Deze PhD-positie kwam vrij bij SHE en het leek mij een interessante manier om mijn kennis toe te passen op het gebied van medisch onderwijs.”

One-size-fits-all

Ze richt zich met haar PhD op ‘identity safety’: de vrijheid om jezelf te zijn en je te uiten zonder bang zijn om veroordeeld te worden. “Dit is een relatief nieuw concept”, legt Shika uit. “We proberen nu vooral te begrijpen wat het begrip betekent voor verschillende mensen. Ook willen we erkennen dat iedereen anders is. In plaats van een ‘one size fits all’-aanpak waarbij je gelijkheid probeert te creëren door voor iedereen precies hetzelfde te doen, is het nuttiger om aandacht te besteden aan de behoeften van elke student en te kijken hoe we dat kunnen integreren in onze onderwijsmethoden.”

Uitval

Waarom is het zo belangrijk om ‘identity safety’ mee te nemen in onderwijs? “Onderzoek laat zien dat sommige studenten geen mensen zoals zijzelf in het vakgebied zien en dat zij het gevoel hebben dat ze niet thuishoren binnen hun opleiding”, zegt Shika. “Dat heeft veel impact op hoe we leren. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op hoeveel informatie we onthouden en hoe goed we presteren bij examens. Ook kan het ervoor zorgen dat studenten uitvallen en het beroep niet meer gaan uitoefenen. Dat is problematisch, omdat er een groot personeelstekort is in de zorg.”

Studenten die zich niet thuis voelen kunnen ook delen van zichzelf gaan veranderen om zich aan te passen aan de norm, of wat zij denken dat de norm is. “Dat heeft invloed op de diversiteit op de werkvloer”, zegt Shika. “We willen daar graag mensen zien met veel verschillende identiteiten en achtergronden. Dit beïnvloedt namelijk onder meer hoe zij patiënten behandelen en waar onderzoek zich op richt. Historisch gezien is er bijvoorbeeld minder onderzoek gedaan naar de gezondheid van vrouwen, wat gelinkt wordt aan ondervertegenwoordiging van vrouwen in het vak. Hetzelfde geldt ook voor raciale groepen of transpersonen.”

Ik denk dat het belangrijk is om zowel studenten en docenten mee te nemen, omdat ze allebei een rol spelen in de leeromgeving.

Studenten en docenten

In totaal gaat Shika vier onderzoeken doen. “Bij de eerste twee richten we ons op geneeskundestudenten, waarschijnlijk van de internationale track Geneeskunde in Maastricht”, legt ze uit. “Voor de andere twee onderzoeken willen we graag kijken naar docenten, om te zien hoe zij ‘identity safety’ bij hun studenten ervaren en benaderen, en welke uitdagingen ze hierbij tegenkomen. Ik denk dat het belangrijk is om zowel studenten en docenten mee te nemen, omdat ze allebei een rol spelen in de leeromgeving. Door te kijken naar de behoeftes van studenten en docenten kan de faculteit beide tegelijk ondersteunen.”

Diversiteit

Wat hoopt Shika te bereiken met haar onderzoek? “Ik zou graag meer bewustzijn willen creëren over verschillen tussen mensen en de definitie van inclusie uitbreiden”, zegt ze. “We hebben verschillende manieren om ervoor te zorgen voor een diverse studentenpopulatie, maar ik denk dat we meer kunnen doen om te begrijpen wat er met de studenten gebeurt in het onderwijs, omdat er nog steeds zoveel studenten uitvallen. Het zou goed zijn om te begrijpen welke obstakels ze tegenkomen tijdens hun opleiding en hoe we die kunnen overwinnen. Binnen het onderwijs zou ik graag een basis willen leggen voor strategieën om studenten te helpen om zich veiliger te voelen en sterker te staan in hun identiteit, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze delen van zichzelf moeten verstoppen. Ik denk dat het belangrijk is om diversiteit in alle werkvelden te behouden, daar zou ik graag aan willen bijdragen. Het is erg ambitieus, maar het leuke aan onderzoek vind ik dat je een stap zet richting het opbouwen van die kennis.”

 

Tekst: Joëlle van Wissen

Lees ook