Gezondheidswetenschappen zet in op virtuele technologie

Studenten geven aan dat ze het onderwijsmateriaal beter onthouden. Docenten kunnen een gevoel van het echte leven integreren in hun opleiding en er is minder nood aan huisbezoeken. Virtuele technologie heeft een grote impact op de opleiding Gezondheidswetenschappen (GW). Initiatiefnemer van virtuele technologie binnen de opleiding is Nynke de Jong, lid van de taakgroep ‘Instructional Design and E-learning’. Nynke focust zich vooral op het gebruik van de VR-bril in het onderwijs.

technologie in de zorg lancering
De officiële lancering van de video ‘Technologie in de zorg’ op 8 mei 2023. Acteurs, staf en ondersteunende diensten kregen allemaal de bril op om meegenomen te worden naar het huis van de zorgvrager.

“Dit jaar hebben we verschillende VR projecten gelanceerd waarvoor GW studenten de VR-bril opzetten, twee daarvan zijn: ‘De menselijke cel’ en ‘Technologie in de zorg’”, licht Nynke toe. Alleen de video over de technologie in de zorg werd o.a. door Universiteit Maastricht ontwikkeld. En dat van begin tot einde.

Technologie in de zorg gaat over een oudere zorgvrager die een beroerte heeft gehad en moeite heeft met het leven in huis. Daarvoor krijgt ze ondersteuning van mantelzorgers. De video neemt de studenten volledig mee in het leven van de zorgvrager, alsof ze in het huis zelf naast haar staan. “Het voordeel van een VR-bril is dat je volledig meegenomen wordt in wat er zich afspeelt, je krijgt geen prikkels meer van buitenaf. Studenten hebben dus geen afleiding tijdens het afspelen van de video.”

Praktijk, onderwijs en onderzoek komen samen in de ontwikkeling van een video. “Ik schreef het scenario voor technologie in de zorg, daar wordt dan naar gekeken door docenten van Gezondheidswetenschappen en een docent van Zuyd Hogeschool, maar ook door professionele hulpverleners. Na de video kan de student met de VR-bril kijken wanneer welke hulpverlener ingezet wordt op het pad van deze zorgvrager. Denk aan de huisarts of de zorgverzekeraar.”

De docenten van Beleid, Management en Evaluatie van Zorg (BMEZ), Digitale Technologie en Zorg (DTZ) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) voegden belangrijke details toe aan de video, zodat het bruikbaar wordt in hun opleiding. Studenten kunnen nu afhankelijk van hun specialisatie discussiëren over het gebruik van hulpmiddelen in huis, applicaties voor de zorgvrager of de inhoud van de gesprekken die gevoerd worden tussen de zorgvrager en hulpverleners.

Virtual reality zal steeds vaker gebruikt worden. Vorige week werd een virtual reality video uitgebracht over intercultureel bewustzijn, waarvoor studenten van de Bachelor Global Studies het script schreven. Deze video wordt een vast onderdeel van de ‘Pre-Departure Training’ voor GW studenten die naar het buitenland gaan voor hun minor. “Het belangrijkste criterium om een 360 gradenvideo te ontwikkelen is dat ze uiteindelijk een vast onderdeel worden van het curriculum en bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.” geeft Nynke nog graag mee.

Lees ook

  • Emma Goslin - gezondheid gaat verder dan medisch onderzoek

    Emma heeft altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. “Gezondheid gaat verder dan alleen medisch onderzoek en zorg. Het wordt beïnvloed door politiek, internationale gezondheidsorganisaties, grensoverschrijdende bedreigingen zoals klimaatverandering en nog veel meer.

    Emma Goslin
  • Ellen Bastiaansen - de nieuwe HPIM student

    Een nieuwe generatie jonge professionals gaat de uitdagingen aan waar de gezondheidszorg vandaag de dag voor staat. Waaronder Ellen Bastiaansen, een masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management met een achtergrond in preventie en geestelijke gezondheid.

    ellen bastiaansen
  • Obesitas: kijk verder dan de kilo's

    In zijn inaugurele rede op 11 oktober benadrukte Professor Gijs Goossens, hoogleraar Cardiometabole fysiologie van obesitas, de cruciale rol die vetweefsel speelt in onze stofwisseling en gezondheid. Hoe meer we begrijpen over deze complexe chronische aandoening, hoe beter we de bijbehorende...

    Gijs Goossens Science story cropped