Hospi Housing verbindt hosts en gastgezinnen met studenten

Gemeente en UM starten samenwerking met Hospi Housing

De UM en de gemeente Maastricht geven sociale onderneming Hospi Housing opdracht hospitaverhuur in Maastricht te stimuleren. Hiermee willen UM en gemeente de komende twee jaar het kameraanbod voor studenten verruimen.

Hospi Housing is een platform dat 3 jaar geleden is gestart door 3 voormalige studenten uit Utrecht. Hun oplossing is het koppelen van (internationale) studenten aan lokale hosts en gastgezinnen. Uit eigen ervaring hebben zij geleerd dat deze manier van wonen kan bijdragen aan het voorkomen van woningnood en het tegengaan van eenzaamheid. Via het platform worden vraag en aanbod gekoppeld, Hospi Housing faciliteert en ondersteunt bij de matching. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee.

Hospi Housing is reeds actief in Utrecht en Leiden en heeft een netwerk van ruim 200 hosts en gastgezinnen en 5000 studenten. Daan Donkers van Hospi Housing: “Maastricht is een unieke stad met een eigen cultuur, tradities en een internationaal karakter. Wij zijn enorm trots dat Maastricht de derde stad is waar Hospi Housing naar uitbreidt”.

Veilige plek

De woningmarkt voor (internationale) studenten is krap. Hospi Housing zoekt en verifieert hosts en gastgezinnen en helpt hen bij het (tijdelijk) in huis nemen van een student. Tegelijkertijd vertegenwoordigen ze de student, zorgen dat ze niet te veel betalen en dat ze een veilige plek hebben. De opdracht voor Maastricht is een netwerk van gastgezinnen, hosts en studenten opbouwen en vervolgens koppelingen tot stand te brengen tussen vraag en aanbod. Wethouder Niels Peeters: “Met een ervaren partij als Hospi Housing kunnen we de druk op de studentenkamermarkt weer een stukje verlichten. Bij hospitaverhuur ontstaat bovendien gelijk verbinding tussen nieuwkomende studenten en inwoners. Dat is zeer waardevol”.  

Twee jaar

Er is een overeenkomst gesloten voor 2 jaar. De kosten worden gedeeld door de gemeente en de UM. Doel is dat er 100 matches tot stand komen in deze twee jaar. Nick Bos (lid College van Bestuur UM): “Bij het voorkomen van tekorten aan studentenhuisvesting is het ook zaak om het potentieel aan bestaande huisvesting zo goed mogelijk te benutten. Het neemt knelpunten weg, is een financiële steun voor verhuurders en brengt bevolkingsgroepen dichter bij elkaar. Hospi Housing gaat ons helpen om dit potentieel verder te ontsluiten en de verbinding tussen studenten en andere inwoners te versterken”.

Aanvulling op bestaande initiatieven

Naast Hospi Housing bieden ook Match Maastricht, Housing Maastricht en SOS Maastricht hulp bij het vinden van kamers of bij gastgezinnen. Waar Hospi Housing een platform biedt voor hospitaverhuur in het algemeen, kunnen studenten die hun hospita willen ondersteunen bij hun specifieke hulpvraag in ruil voor huurkorting terecht bij Match Homesharing. Homesharing is een project onder de vlag van het uitvoeringsprogramma Studentenstad. Maastricht Housing is het officiële huisvestingsplatform voor studenten van UM en Zuyd Hogeschool, waar al het beschikbare aanbod samenkomt. SOS Maastricht is een initiatief van studenten voor studenten en bemiddelt voor couch surfing (kortdurend verblijf).

Meer informatie op www.hospihousing.com  

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?

Meer nieuws