Geluiden versterkt met stroom door de hersenen beter hoorbaar
Mensen die wegens gehoorproblemen moeite hebben met het isoleren van één geluid uit een rumoer (denk aan een setting van een gesprek in een drukke kroeg) doen dat makkelijker als het ‘targetgeluid’ wordt versterkt met een zwakke elektrische stroom die via de schedel naar de hersenen wordt gestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. De fundamentele studie vormt de basis voor klinisch onderzoek in de toekomst.
Mensen die een hoorapparaat dragen weten hoe vervelend het kan zijn om in luidruchtige omgevingen met mensen te moeten praten. Het apparaat versterkt niet alleen het ‘targetgeluid’, maar ook alle ruis eromheen.
De publicatie ‘Endogenous delta/theta sound-brain phase entrainment accelerates the buildup of auditory streaming’ beschrijft hoe gezonde proefpersonen een specifiek geluid sneller oppikten uit achtergrondgeluid als het ritme van dat geluid werd ondersteund met een zeer zwakke, ritmische elektrische stroom door de hersenen. “De stroom wordt op een veilige manier op de schedel aangebracht en verlaagt eigenlijk de drempel om een ritmisch geluid te kunnen onderscheiden van ruis, vergelijkbaar met de methode van liplezen”, aldus onderzoeker Lars Riecke. Het fundamentele principe van deze methode publiceerde hij al in april dit jaar. “Deze studie komt iets meer in de richting van een toepassing in de praktijk, al hebben we proefpersonen naar akkoorden laten luisteren als ‘targetgeluid’ in achtergrondgeluid. In het dagelijks leven luisteren mensen natuurlijk naar bijvoorbeeld gesprekken op een cocktailparty, dus dat is de volgende onderzoekstap. Als ook daar dit principe blijkt te werken, komt een klinische trial in zicht.” Voor de vervolgstudie verwerft hij momenteel onderzoeksgeld.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.