Eternal Blue, een herinnering aan de cyberhack

Sinds kort is in de centrale hal van de Aula Minderbroedersberg een kunstwerk te zien dat de cyberhack van 23 december 2019 memoreert. In samenwerking met de Kunst- en Erfgoedcommissie heeft kunstenaar Richard Vijgen een installatie gecreëerd die de kwetsbaarheid van onze wereld voor digitale dreiging verbeeldt.

Eternal Blue is een scherm in de vorm van een klok of globe. Duizenden oplichtende led-lampjes verbeelden de hackpogingen, zoals die in de afgelopen 24 uur op de Universiteit Maastricht zijn uitgevoerd vanuit de hele wereld, ongeveer 10000 inbraakpogingen per dag. De kleuren representeren de verschillende landen waarvandaan de aanvallen komen. Net niet real-time, maar het steeds veranderende beeld van Eternal Blue laat zien dat cyberveiligheid een constante strijd is en onze aandacht vraagt.

De hack die op kerstavond 2019 bekend werd, hakte er bij de universitaire gemeenschap goed in. Onderzoekers en studenten konden niet bij hun gegijzelde e-mail en bestanden. Achter de schermen werd ondertussen in de kerstvakantie en daarna hard gewerkt om data veilig te stellen en toegang tot de versleutelde systemen te verkrijgen. Uiteindelijk ging de UM noodgedwongen tot betaling van een losgeld over. Tegelijkertijd stelde de UM zich tot taak zo open mogelijk te zijn over de hack om daarmee breed aandacht te vragen voor het verschijnsel van cybercriminaliteit en voor de bestrijding ervan. De hack is binnen de UM als het ware onderdeel van een collectief geheugen geworden.

(de tekst gaat verder onder de foto's)

Vele organisaties hebben na de UM met deze vorm van criminaliteit te maken gekregen, en dat gaat voort tot op de dag van vandaag. Veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren voor de dreiging van cybercrime en ook in oorlogstijd speelt hacken een voorname rol in het geweld.

Het kunstwerk memoreert niet enkel dat wat gebeurd is in 2019, maar maakt ons dagelijks bewust van de kwetsbaarheid van de wereld waarin we leven. Eternal Blue laat op poëtische wijze zien welke harde realiteit er ongezien speelt. Elke paar minuten wordt een nieuwe dataset geladen die de hackpogingen van de afgelopen 24 uur toont. De titel is ontleend aan de software die is gebruikt door de cybercriminelen om kritieke systemen van de Universiteit Maastricht binnen te dringen: EternalBlue.

Curator: Mieke Derickx
Tekst: Barbara Strating
Foto's: Philip Driessen 

Richard Vijgen (1982) werkt als kunstenaar en designer in Arnhem. Zijn werk richt zich op artistieke weergave van data, en dan vooral dat deel van de werkelijkheid dat doorgaans onzichtbaar blijft. Het werk van Studio Richard Vijgen wordt internationaal getoond in vooraanstaande musea, biënnales en onderzoeksinstellingen.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.