Ernst Homburg wint Morris Award 2021
De SHAC Morris Award voor 2021 is toegekend aan emeritus hoogleraar Ernst Homburg voor zijn uitmuntende werk op het gebied van de geschiedenis van de chemische industrie.
Tot zijn bijdragen behoren belangrijke studies over de vroege geschiedenis van industriële R&D-laboratoria; zijn uitgebreide geschiedenis van de twintigste-eeuwse moderne chemie en de chemische industrie ingebed in een bredere geschiedenis van Nederland in Techniek In Nederland in de Twintigste Eeuw.
En in het bijzonder (in het kader van deze prijs) Homburgs "The Era of Diversification and Globalization (1950-2012)" in Solvay: History of a Multinational Family Firm (CUP, 2013), een boek dat hij samen met Kenneth Bertrams en Nicolas Coupain heeft geschreven.
Ernst Homburg heeft de gemeenschap van de geschiedenis van de chemie een grote dienst bewezen. Hij was tien jaar lang redacteur van de Ambix Book Reviews, twintig jaar lang lid van de SHAC Council, twaalf jaar lang voorzitter van de Historische Groep van de Nederlandse Chemische Vereniging, van 1995 tot 1998 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Geschiedenis van de Wetenschap (GeWiNa) en tot 2009 zes jaar lang voorzitter van de Working Party on the History of Chemistry van de European Association for Chemical and Molecular Sciences. Hij was hoogleraar aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht tot aan zijn recente pensionering.
Over de prijs
De Morris Award eert de nagedachtenis van John en Martha Morris, de overleden ouders van Peter Morris, de voormalige redacteur van Ambix, en bekroont wetenschappelijke prestaties in de geschiedenis van de moderne chemie (na 1945) of de geschiedenis van de chemische industrie. De volgende prijs wordt uitgereikt in 2024.
Lees ook
-
Wij en zij: Het migratiebeleid van Indonesië
Mahardhika onthult de verborgen strijd van vluchtelingen in Indonesië, daagt migratiemythen uit en legt klimaatongelijkheden bloot.
-
Katleen Gabriels ontvangt NWO Aspasia beurs
Katleen Gabriels, universitair hoofddocent filosofie, heeft een NWO Aspasia-beurs van €120.000 toegekend gekregen voor haar project ‘Moral Monitoring’, dat onderzoekt hoe slimme monitorings-technologieën de relatie tussen ouders en kinderen beïnvloeden.
-
Prestigieuze Europese beurs voor twee UM-onderzoekers
Twee onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Daarmee kunnen zij de komende jaren een wetenschappelijk onderzoeksteam opzetten voor studies naar 3D-geprinte modellen van een menselijke nier en naar vrouwelijke...