Eredoctoraat voor Katrin Amunts tijdens de 49ste Dies Natalis
Tijdens de 49ste Dies Natalis hadden we de eer om een eredoctoraat uit te reiken aan professor Katrin Amunts. Als vooraanstaand neurowetenschapper heeft zij met haar baanbrekende onderzoek naar de structuur en functie van het menselijk brein een onschatbare bijdrage geleverd aan de wetenschap.
Pionier in hersenonderzoek
Professor Amunts is hoogleraar aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Daarnaast leidt zij het Instituut voor Neurowetenschappen en Geneeskunde aan het Jülich Research Centre, waar zij samen met een internationaal netwerk van wetenschappers werkt aan innovatieve methoden om de complexiteit van het menselijk brein te duiden. Een van haar meest invloedrijke bijdragen is de ontwikkeling van de BigBrain, een ultrahoge resolutie 3D-kaart van het menselijk brein, die nieuwe inzichten biedt in de microscopische architectuur van hersenstructuren.
Een welverdiende erkenning
Het eredoctoraat werd uitgereikt door professoren Rainer Goebel en Alard Roebroeck van de Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen, als erkenning voor het grensverleggende werk van Amunts en de inzet om wetenschap en technologie te verbinden. In haar dankwoord benadrukte professor Amunts het belang van samenwerking: "Deze prestatie is niet van mij alleen, maar van een toegewijd team en een sterk netwerk van onderzoekers met een gedeelde visie: het menselijk brein volledig begrijpen."
Foto: Philip Driessen.

Lees ook
-
Nieuwe technologieën: Helden of schurken?
Dani Shanley onderzoekt verantwoorde innovatie, ethiek en de rol van de samenleving.
-
Emma Goslin - gezondheid gaat verder dan medisch onderzoek
Emma heeft altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. “Gezondheid gaat verder dan alleen medisch onderzoek en zorg. Het wordt beïnvloed door politiek, internationale gezondheidsorganisaties, grensoverschrijdende bedreigingen zoals klimaatverandering en nog veel meer.
-
Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie.