49ste Dies Natalis: een overzicht

Vrijdag 31 januari 2025 vierden we de 49ste Dies Natalis van de Universiteit Maastricht in de Sint Janskerk. Dit jaar stonden we meer dan ooit stil bij onze toekomst als universiteit en de kracht van onze gemeenschap. Wat kunnen we samen bereiken in een wereld die voortdurend verandert?

De keynote-lezing van professor Ioan Fazey over de vernieuwende rol van universiteiten in de 21ste eeuw vormde een goede start van onze viering. Daarna reikten we het eredoctoraat uit aan professor Katrin Amunts en werden de prestigieuze Wynand Wijnen Onderwijsprijs, Dissertatieprijs en Studentenprijzen overhandigd. Onze alumna Emmy Ackermans, samen met pianist Rob Mennen en het ABC Gospel Choir, verzorgde de muzikale omlijsting van de dag.

Blik op deze pagina samen met ons terug op deze bijzondere dag:

 Lees meer over het evenement
 Blader door de slideshow met foto’s van de dag
 Bekijk alle video’s van de ceremonie
 Zie het overzicht van de uitgereikte prijzen
 Ontdek de winnaars van de studentenprijzen
 

49ste Dies Natalis

‘The 21st Century (Maastricht) University – Ideals, Responsibilities and Challenges’

Met het thema ‘The 21st Century (Maastricht) University – Ideals, Responsibilities and Challenges’ opende rector magnificus Pamela Habibović de ceremonie van de 49ste Dies Natalis met krachtige woorden: 
"Universiteiten dienen de samenleving niet alleen met kennis die kan worden omgezet in geld en comfort, maar ook met kennis die uitdaagt."

"Universiteiten dienen de samenleving niet alleen met kennis die kan worden omgezet in geld en comfort, maar ook met kennis die uitdaagt."

Rector magnificus Pamela Habibović

Professor Ioan Fazey, gerenommeerd expert op het gebied van transformatieve verandering en duurzaamheid, bouwde hierop voort in zijn inspirerende keynote ‘The Renewal of Universities in a Transforming World’. Hij benadrukte: “De toekomst van onderzoek en onderwijs ligt in een verschuiving van kennisgerichte systemen naar wijsheidsgerichte systemen, geworteld in ethiek en creativiteit.’’ Verder stelde hij: ‘’Transformatie is onvermijdelijk. De vraag is of we deze kunnen vormgeven met intentie, visie en hoop.’’

‘’Transformatie is onvermijdelijk. De vraag is of we deze kunnen vormgeven met intentie, visie en hoop.’’

Professor Ioan Fazey

Het belang en de impact van onderwijs en onderzoek werden nog eens onderstreept met de uitreiking van het eredoctoraat aan professor Katrin Amunts. Haar baanbrekende werk aan het menselijk brein, waaronder het BigBrain-project en het Human Brain Project, heeft de grenzen van neurowetenschappelijk onderzoek verlegd. In haar dankwoord vertelde Amunts: "Deze prestatie is niet van mij alleen, maar van een toegewijd team onderzoekers met een gedeelde visie: het menselijk brein volledig begrijpen."

"Deze prestatie is niet van mij alleen, maar van een toegewijd team onderzoekers met een gedeelde visie: het menselijk brein volledig begrijpen."

Professor Katrin Amunts

Onze 49ste Dies Natalis in beeld

Bekijk de hoogtepunten van deze bijzondere dag met alle foto’s die we voor je hebben verzameld.

  Klik op het icoontje om te bladeren.
Foto's: Philip Driessen.

Video’s van de 49ste Dies Natalis

Kijk hieronder de livestreamvideo en alle getoonde video’s tijdens de bijeenkomst terug.

Bijzondere prestaties geëerd

Dit jaar werd de Wynand Wijnen Onderwijsprijs uitgereikt aan Oscar van den Wijngaard. Als Education Development Officer heeft hij een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan de persoonlijke en academische ontwikkeling van studenten. Hij wordt geroemd om zijn innovatieve onderwijsmethoden. Zijn toewijding en visie maken hem een inspiratiebron binnen onze hele gemeenschap.

De Dissertatieprijs werd toegekend aan Giulia Giardi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid voor haar indrukwekkende thesis: “Illegal Waste Management Activity in the Process of Bunker Fuel Production”.

Studentenprijzen

Elk jaar erkennen we de beste bachelor- en masterscripties van onze studenten tijdens de Dies Natalis-viering. De winnaars ontvangen een beloning van vijfhonderd euro, een oorkonde en een kleine attentie, uitgereikt door de rector magnificus.